Wat te doen bij buikgriep?

Marjolein | maandag 1 maart |

wat te doen bij buikgriep

Buikgriep is een infectie van het maagdarmkanaal die soms wordt veroorzaakt door een bacterie, maar meestal is een virus de boosdoener. In dit blog vertellen we je graag wat je kunt doen als je buikgriep hebt.

Wat is buikgriep?

Buikgriep is erg besmettelijk. Vandaar ook dat vaak iedereen achter elkaar in één huishouden ziek wordt. Je kunt ziek worden omdat je bedorven voedsel hebt gegeten, maar de meeste mensen krijgen de ziekteverwekkers in het lichaam van iemand die al buikgriep heeft. Het is daarom erg belangrijk om maatregelen te nemen zodat je besmetting en herbesmetting kunt voorkomen. Nadat je buikgriep hebt gehad, ben je nog drie dagen besmettelijk voor anderen.

Buikgriep voorkomen

  • Was vaak je handen. In ieder geval voordat je met eten aan de slag gaat en na elk toilet bezoek.
  • Maak dagelijks het toilet schoon. Vergeet daarbij vooral niet de deurknop, spoelknop, lichtknop en kraan.
  • Als je meerdere toiletten thuis hebt, laat dan de zieke en niet zieke mensen verschillende toiletten gebruiken.
  • Laat de zieke mensen hun eigen handdoeken gebruiken en verwissel in de keuken dagelijks hand-,thee- en vaatdoeken.
  • Was wasgoed dat braaksel of ontlasting bevat op een zo hoog mogelijke temperatuur.
  • Laat zieke mensen geen eten bereiden. Als je 3 dagen klachtenvrij bent kun je zonder gevaar van besmetting weer eten klaarmaken.

Als je al besmet bent met het virus, dan is het erg belangrijk dat je voorkomt dat huisgenoten besmet raken. Heb je buikgriep? Neem dan de volgende maatregelen om besmetting te voorkomen:

  • Geef anderen geen hand. Op de handen zitten namelijk de meeste ziekteverwekkers.
  • Raak zo min mogelijk je mond aan met je handen.
  • Scherm je mond af als je moet hoesten en niezen. Zo voorkom je dat de ziekteverwekker bij iemand anders terecht komt.
  • Was de door jouw gebruikte borden, bestek en glazen extra goed af.

Wat te doen bij buikgriep?

Er zijn eigenlijk geen geneesmiddelen tegen buikgriep. Buikgriep gaat vanzelf over en binnen een week zijn de klachten bij de meeste mensen verdwenen. Het wordt afgeraden om anti diarree middelen of middelen tegen misselijkheid te gebruiken. Doe dit alleen bij grote noodzaak, want diarree en braken zijn noodzakelijk om de ziekteverwekkers uit het lichaam te krijgen. Als je toch een anti diarree middel wilt gebruiken gebruik dan Norit. Norit is een actieve Kool die de ziektekiemen absorbeert.

Wat helpt bij buikgriep?

Als je buikgriep hebt, is het erg belangrijk om te voorkomen dat je zieker wordt door bijvoorbeeld uitdroging. Zorg daarom dat je altijd voldoende blijft drinken. Vaak is het beter om kleine beetjes te drinken dan bijvoorbeeld één glas water in één keer. Als het moeilijk is om vocht binnen te houden gebruik dan ORS (oral rehydration salts). ORS bevat suikers en zouten die het lichaam helpen het vocht vast te houden. Luister verder goed naar je lichaam. Drinken moet, maar eet waar je zin in hebt. En als je de eerste dagen geen zin hebt in eten, eet je niet.

Buikgriep en medicijnengebruik

Als je medicijnen gebruikt en je hebt buikgriep, overleg dan met je arts of de werking van de medicijnen gegarandeerd is. Als voedsel en medicijnen namelijk snel door de darmen gaan, worden ze over het algemeen niet opgenomen door het lichaam. Dit geldt ook voor de anticonceptie pil. Het is wel heel zuur dat je onbedoeld zwanger wordt, omdat je buikgriep hebt gehad.

Wat te doen bij buikgriep bij kinderen?

Kinderen hebben bij buikgroep vrijwel altijd last van diarree of overgeven. Andere symptomen zijn misselijkheid, buikpijn en soms ook koorts. Ook kan je kind futloos en hangerig zijn. Bij buikgriep is het noodzakelijk dat je kind veel drinkt om uitdroging te voorkomen. Kinderen onder de 2 jaar drogen sneller uit dan oudere kinderen. Laat je kind vaak kleine beetjes drinken, bijvoorbeeld water, thee of bouillon.

Uitdroging herken je aan sufheid, niet of weinig plassen en erg veel dorst hebben. Bij ernstige uitdroging kan je kind ook verward snel, een snelle ademhaling en hartslag hebben, diepliggende ogen en koude armen en benen hebben. Let er dus op dat je kind voldoende drinkt en regelmatig plast of een natte luier heeft.

Wanneer naar de huisarts met buikgriep?

Je hoeft niet naar de huisarts als je buikgriep hebt. Toch zijn er uitzonderingen om wel contact te zoeken, het liefst telefonisch in verband met besmettingsgevaar. Neem contact op met de huisarts als:

  • je uitdroging vermoed of daar risico oploopt.
  • je drie dagen diarree hebt met koorts en bloed of slijm in de ontlasting.
  • je continue buikpijn hebt.
  • de verschijnselen na één week niet over zijn of minder zijn geworden.
  • je ouder bent dan 70 jaar of jonger dan 2 jaar en je het ziekte verloop niet vertrouwd.

Zelfzorgmiddelen bij buikgriep

Schoonmaakartikelen om (her)besmetting tegen te gaan

Om herbesmetting tegen te gaan is het erg belangrijk om toilet, deurklinken, kranen en lichtknoppen regelmatig schoon te maken. In de categorie Huishouden heeft Plein een ruim assortiment schoonmaakproducten:

Handzeep om (her)besmetting tegen te gaan

Naast je huis goed schoonmaken is het ook belangrijk om vaak je handen te wassen en handdoekjes op de toilet en in de keuken regelatig te wisselen. Er zijn No Touch Zeepdispensers maar als je die niet hebt kun je ook gewoon vloeibare handzeep gebruiken. Over het algemeen is een stukje zee wat minder hygienisch.

Deze informatie is geen vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts. Lees voor gebruik ALTIJD de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.