Tips om prikangst te overwinnen

Plein | dinsdag 27 februari | Gezondheidsproducten

prikangst

dit betreft een advertentie

Prikangst, ook wel bekend als naaldangst of injectiefobie. Het is een veelvoorkomende angst die wordt gekenmerkt door intense angst of paniek bij de gedachte aan het krijgen van een injectie. Deze angst kan variëren van lichte nervositeit tot ernstige fobieën die het dagelijks leven kan beïnvloeden. Prikangst komt voor bij kinderen maar ook volwassenen kunnen prikangst ervaren, dit is niks om je voor te schamen.

Ontdek het assortiment Emla op Plein.nl

Oorzaken prikangst

De oorzaken van prikangst kunnen variëren van traumatische ervaringen tijdens eerdere medische procedures tot genetische aanleg voor angststoornissen. Voor sommige mensen kan het anticiperen op de pijn of het ongemak van een injectie voldoende zijn om angstgevoelens te veroorzaken. 

Deze angst kan echter gevolgen hebben voor de gezondheid, omdat mensen belangrijke medische behandelingen, vaccinaties of preventieve zorg hierdoor uitstellen.

Hoe bereid ik mij voor op een injectie?

 • Communiceer openlijk: Bespreek je prikangst met de behandelaar. Zij zijn getraind om met deze situaties om te gaan en kunnen begrip tonen.
 • Zorg voor afleiding: Luister naar muziek, gebruik een stressbal of concentreer je op je ademhaling om je aandacht af te leiden van de prik.
 • Doe ontspanningsoefeningen: Leer van te voren ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of meditatie. Deze technieken kunnen helpen om je angstniveau te verlagen en je te kalmeren.
 • Positieve gedachten: Stel je positieve beelden voor terwijl de prik plaatsvindt. Denk aan een ontspannen plek of een gelukkige herinnering om je geest af te leiden van de prik.
 • Neem iemand mee: Vraag een vriend, familielid of iemand anders die je vertrouwt om je te vergezellen. Het gezelschap van een vertrouwd persoon kan geruststellend werken.
 • Beloon jezelf: Dit kan een kleine traktatie zijn of iets waar je naar uitkijkt. Het belonen van jezelf kan positieve associaties creëren met de prikervaring.

prikangst

Emla pleister*

Daarnaast kan je ook de Emla pleister gebruiken, ook als je geen prikangst ervaart kan het idee dat je voor een bepaalde behandeling geen pijn hoeft te voelen voor gemak zorgen. De Emla pleister verdooft namelijk je huid en verzacht de pijn bij prikken. Of het nu gaat om een kleine tatoeage, piercing, een vaccinatie, kleine huidoperatie, of een cosmetische behandeling.

Plakken – Prikken – Klaar

Je plakt de Emla pleister een uur voor de behandeling op, de inwerktijd is namelijk ongeveer 60 minuten. Je plakt de pleister bijvoorbeeld op je arm voor een vaccinatie. In de tussentijd kan je gewoon je dagelijkse dingen blijven doen. De behandelaar haalt de pleister van zijn plek en start de behandeling.

Werking Emla Pleister

De Emla pleister bevat per pleister de actieve ingrediënten: 25mg lidocaïne en 25mg prilocaïne. De andere stoffen in dit medicijn zijn: carboxypolymethyleen, polyoxyl gehydrogeneerde ricinusolie, natriumhydroxide (E524) en gezuiverd water en acrylaat als kleefmiddel. 

Voordelen van de Emla pleister:

 • Verdooft de huid en verzacht de pijn bij prikken
 • Geschikt voor alle leeftijden (m.u.v. bij te vroeg geboren zuigelingen)
 • De pleister helpt om geen pijn te voelen op de huid, het is wel mogelijk dat je druk en aanraking voelt
 • Als je last hebt van prikangst kun je Emla pleister gebruiken om de prik van de naald op de huid niet te voelen. Emla pleister is niet geïndiceerd om je van prikangst af te helpen
 • Emla is het enige geregistreerde geneesmiddel met lidocaïne en prilocaïne dat in NL vrij verkrijgbaar is

prikangst

Over Emla

Emla kan jouw vertrouwen een boost geven en zorgen voor een meer comfortabel gevoel voor alle naald- en huidprocedures, zoals bij het zetten van kleine tatoeages, vaccinaties of kleine cosmetische ingrepen. 
Let op: Er zijn op internet veel illegale producten verkrijgbaar met dezelfde actieve ingrediënten, maar de veiligheid van die producten is niet gewaarborgd. Emla Pleisters zijn goedgekeurd door het College ter beoordeling van geneesmiddelen.

Professionele hulp

Als prikangst ernstige vormen aanneemt en je dagelijkse activiteiten beïnvloedt, overweeg dan professionele hulp. Een therapeut kan je helpen de onderliggende oorzaken van je angst aan te pakken.

*Emla pleister is een geneesmiddel: Lees voor gebruik de bijsluiter. Let op de maximale dagdosering.

Ontdek het assortiment Emla op Plein.nl

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.