3x voordelen van Collageen

Plein | zondag 26 februari | Verzorging

collageen

Dit betreft een advertentie.

Collageen is het nieuwste beauty ingrediënt waar werkelijk iedereen het over heeft. En geen wonder. Collageen heeft namelijk diverse positieve effecten op je lichaam. Het verbetert de vochtbalans en elasticiteit van je huid en het is goed voor het sterk en soepel houden van je botten, pezen en gewrichten. Kortom: genoeg voordelen. Maar wat is collageen nu precies, moet ik hiervan extra innemen en zo ja welk merk is het beste? Wij vertellen je het graag in onze blog.

Ontdek het volledige assortiment Premium Collageen op Plein.nl

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat ons lichaam zelf aanmaakt. Collageen is een belangrijke bouwsteen in ons lichaam en is de lijm die alles bij elkaar houdt: huid, haar, nagels, spieren, botten, pezen en gewrichten. Collageen zit, samen met elastine, in je huid tussen de verschillen huidlagen in. Samen zorgen ze ervoor dat je huid soepel, elastisch en stevig blijft. De hoeveelheid collageen neemt, naarmate je ouder wordt, af.

Welke vormen collageen zijn er?

Er zijn drie vormen van collageen:

  • Type 1 bevindt zich in je huid, nagels, haar, bloedvaten, kraakbeen, botten en pezen.
  • Type 2 bevindt zich in je gewrichten, tussenwervelschijven, strottenhoofd, luchtpijp, neus en ribben.
  • Type 3 bevindt zich in de huid, weefsel en bloedvaten en draagt bij aan het wondherstel.

Ons lichaam bestaat voor 90% uit type 1. De overige 10% is verdeeld over type 2 en 3.

Waarom extra collageen nemen?

Ondanks het feit dat je lichaam zelf collageen aanmaakt, neemt de hoeveelheid collageen naarmate je ouder wordt steeds meer af. Vanaf ongeveer 25 jaar maakt je lichaam steeds minder collageen aan. Dit zie je terug aan je huid. Je huid wordt slapper en er ontstaan lijntjes en rimpels. Rond je vijftigste maakt je lichaam bijna tot geen collageen meer aan. Extra collageen nemen kan helpen om je huid soepel te houden en de vorming van rimpels te vertragen.

Wat zijn de 3 voordelen van collageen? 

Naast de voordelen voor je huid heeft collageen nog meer voordelen op het gebied van je gezondheid en je sportprestaties:

Goed voor je gewrichten

Collageen is belangrijk voor sterke, gezonde gewrichten. Collageen draagt bij aan de elasticiteit en het behoud van je kraakbeen, het rubberachtige weefsel dat je gewrichten beschermt. Extra collageen nemen helpt om de aanmaak van nieuw collageen door het lichaam te verhogen en de productie ervan te maximaliseren. Er zijn op dit moment veel onderzoeken naar de werking van collageen voor ondersteuning van de gewrichten en vermindering van pijn bij gewrichtspijn. De resultaten zijn veelbelovend.

Sportprestaties verbeteren 

Sport je veel en wil je graag je prestaties verbeteren? In combinatie met een gezond voedingspatroon kan collageen helpen bij het opbouwen en versterken van je spieren. Collageen draagt bij aan het vergroten van je kracht, de vetvrije massa en helpt bij het verminderen van de vetmassa. Ook draagt het bij aan het herstel na fysieke inspanning. Onderzoek toont het grootste voordeel aan wanneer collageen ongeveer een uur voor het sporten wordt ingenomen.

Gezonde huid, haren en nagels 

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het innemen van extra collageen positieve effecten heeft op de gezondheid, elasticiteit en vochtbalans van je huid. Het resultaat? Een gladdere, stevigere huid met minder rimpels en fijne lijntjes. Bovendien zorgt collageen voor gezondere en sterke haren en nagels.

collageen 3

In welke voedingsmiddelen zit collageen?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die veel collageen bevatten. Denk hierbij aan kippenhuid, varkenshuid, rundvlees en vis. Bouillon getrokken van bijvoorbeeld kippenbotten bevat ontzettend veel collageen. In vergelijking met vroeger krijgen we nu veel minder collageen binnen omdat we de delen van het dier waar veel collageen in zit, niet meer gebruiken. Collageen poeder is een mooie manier om toch collageen binnen te krijgen.

Welke soorten collageenpoeder zijn er?

We maken onderscheid tussen plantaardig en dierlijk collageen. Plantaardig collageen bevat vaak ingrediënten die de collageen aanmaak in het lichaam stimuleren. Dit is dus niet echt collageen, want collageen is altijd dierlijk aangezien collageen niet door planten wordt aangemaakt.

Bij dierlijk collageen heb je de keuze uit rundercollageen en viscollageen. Deze zijn vrijwel hetzelfde. Viscollageen heeft echter als voordeel dat het qua structuur het meest lijkt op het collageen dat ons eigen lichaam zelf aanmaakt. Hierdoor neemt het lichaam viscollageen iets beter op dan rundercollageen.

Welk merk collageen is het beste?

Bij de keuze voor een collageen supplement is het goed om te letten op de zuiverheid van het collageen poeder. Kies bovendien bij voorkeur voor een collageen poeder afkomstig van vissen aangezien dit soort beter wordt opgenomen door je lichaam.

Premium Collageen

Een collageen merk dat goed bekend staat, is Premium Collageen. Premium Collageen biedt 100% natuurlijk en effectief viscollageen. Collageen is een belangrijke bouwsteen in ons lichaam en heeft voordelen voor je huid, haar, nagels, spieren, botten, pezen en gewrichten. Het collageen van Premium Collageen is gehydrolyseerd. Gehydrolyseerd collageen betekent dat de eiwitmoleculen klein genoeg zijn, om door het lichaam opgenomen te worden. 

Het assortiment van Premium Collageen bestaat uit:

Marine Collageen Naturel (geen toevoegingen) is duurzaam geëxtraheerd collageen uit huid en graat van vis. Bevat geen toevoegingen, is neutraal van smaak en eenvoudig te mengen met bijvoorbeeld een smoothie.

collageen naturel

Marine Collageen Sinaasappelsmaak is 100% natuurlijk collageen met vitamine C en hyaluronzuur. Vitamine C is de bouwstof van collageen. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C zowel de opname als de aanmaak van collageen stimuleert. Hyaluronzuur is een stof die van nature voorkomt en tot 1.000 keer zijn eigen gewicht in water kan dragen, waardoor de huid wordt gehydrateerd en beschermd. Deze variant heeft een frisse sinaasappelsmaak en is eenvoudig te mengen.

collageen sinaasappel

Marine Collageen Aardbeismaak is 100% natuurlijk collageen. Verrijkt met vitamine C en met een zachte aardbeismaak. Vitamine C is de bouwstof van collageen. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C zowel de opname als de aanmaak van collageen stimuleert.
Extra fijn: Premium Collageen is goed betaalbaar! Je ontvangt 220g collageen voor slechts 19,95. Met één koker collageen kan je 22 dagen vooruit.

collageen aarbeiensmaak

Wanneer collageen innemen?

Collageen kun je op elk moment van de dag innemen. Dagelijks twee afgestreken eetlepels (ongeveer 10 gram) is voldoende en de collageen poeder is eenvoudig te mengen met water, thee, koffie of een smoothie. De poeder is ook perfect te mengen met je kwark of yoghurt in de ochtend. Tip: kies een vast moment op de dag zodat je je dagelijkse collageen inname niet vergeet.

Kortom: collageen is een natuurlijk supplement met positieve effecten op zowel je lichaam, gezondheid, sportprestaties als je uiterlijk (haren, huid en nagels). Premium Collageen is het perfecte viscollageen poeder dat je gemakkelijk dagelijks tot je kan nemen. Verkrijgbaar in meerdere varianten, 100% natuurlijk, zeer betaalbaar en goed opneembaar.

Ontdek het volledige assortiment Premium Collageen op Plein.nl

Fotografie door Ashwien.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.