Tanden poetsen bij je hond en kat

Renée | maandag 7 februari | Hond

tanden poetsen hond en kat

Gebitsverzorging voor honden en katten is enorm belangrijk. Maar liefst 80% van de honden en 70% van de katten van 3 jaar en ouder hebben last hebben van gebitsproblemen. Bijna de helft van de operaties die dierenartsen uitvoeren zijn voor gebitsproblemen.

Ontdek de mondverzorgingsproducten van Beaphar bij Plein.

Gebitsproblemen hond en kat herkennen

Als je hond of kat gebitsproblemen heeft, is dit ontzettend vervelend. Zo herken je gebitsproblemen bij je hond of kat:

  • Slechte/stinkende adem
  • Bruine of gele aanslag (tandsteen) op de tanden
  • Bloedend of rood, gezwollen tandvlees
  • Niet meer graag willen eten
  • Frequent over de kop of mond wrijven

Een gezond gebit bevat geen gele of bruine aanslag en heeft witte tanden en roze tandvlees. Tandplak herken je aan een gele aanslag op de tanden, met eventueel rood, geïrriteerd tandvlees. Wanneer tandplak niet weg wordt gehaald, ontstaat er tandsteen. Dit herken je aan een bruine aanslag op de tanden en slecht doorbloed tandvlees. Tandsteen is niet meer met tandenpoetsen te verwijderen en zal via de dierenarts weggehaald moeten worden. Een goede gebitsverzorging voorkomt problemen en kostbare dierenartsingrepen.

Gebitsproblemen voorkomen

Het gebit van je hond of kat schoon en gezond houden kan op verschillende manieren. Kauwkluiven, kauwspeelgoed en voeding of snacks met tandverzorgende stoffen dragen al bij aan een gezond gebit. Echter is dit, net als bij mensen, vaak niet voldoende om het gebit volledig gezond te houden.

Extra tandverzorgende producten zijn dus noodzakelijk voor een goed onderhoud van het gebit. De gebitsverzorgende producten van Beaphar bevatten enzymen die tandplak afbreken en ingrediënten die calcium binden, waardoor er geen tandsteen gevormd kan worden.

beaphar mondverzorgingsproducten

Tanden poetsen bij je hond of kat

Tandenpoetsen blijft de beste methode om het gebit van jouw hond of kat gezond te houden. Poets het gebit bij voorkeur dagelijks, maar zeker minimaal 2 keer per week met een tandpasta geschikt voor honden en katten. Gebruik geen humane tandpasta! Deze bevat fluoride en schuimvormende stoffen die darmstoornissen bij honden en katten kunnen veroorzaken wanneer ze dit inslikken.

De Tandpasta van Beaphar met leversmaak is erg smakelijk en zorgt voor een totale bescherming van het gebit. De tandpasta gaat de vorming van tandsteen tegen, door de tanden te poetsen met een speciale tandborstel geschikt voor een honden- en kattengebit.

De Beaphar Tandenborstel heeft een grote en een kleine borstel met verschillende lengtes, zodat alle plaatsen van het gebit goed bereikt kunnen worden. Doordat de haren zacht en flexibel zijn, wordt het tandvlees beschermd. Je kan ook de Beaphar Vingertandenborstel gebruiken om je hond of kat te laten wennen. Deze past gemakkelijk om de vinger, zodat je alle gebieden van het gebit kan bereiken. Ideaal te gebruiken voor puppy’s en kittens.

Stappenplan tandenpoetsen hond en kat

Honden en katten moeten wennen aan tandenpoetsen. Volg dit stappenplan om het aan te leren en blijf dit minimaal 2 keer per week herhalen.

  1. Schuif de lip omhoog.
  2. Laat de tandpasta eerst proeven.
  3. Laat je hond of kat wennen aan de (vinger)tandenborstel. Wrijf eerst met de tandenborstel over een hoektand, ga vervolgens richting de kiezen en als laatste de snijtanden. Dit vinden dieren vaak het minst fijn omdat dit vlak bij de neus zit.
  4. Als je hond of kat aan de eerste 3 stappen gewend is, kan je proberen om de bek te openen en de boven- en onderzijde te poetsen. Doe als laatste de binnenzijde. Laat de kop op je hand steunen en dek de ogen niet af.

Alternatieve en extra's voor het tanden poetsen

Als jouw hond of kat dagelijks tandenpoetsen niet toelaat of je hiernaast het gebit extra wilt verzorgen, zijn er alternatieve producten om het gebit van jouw hond of kat gezond te houden:

Beaphar Dental Poeder

Beaphar Dental Poeder op basis van 100% natuurlijk bruin zeewier is een gemakkelijke manier om het gebit van honden en katten gezond te houden tussen het tandenpoetsen door. Het poeder is eenvoudig dagelijks te gebruiken door over de voeding heen te strooien. Het bruine zeewier stimuleert het natuurlijke schoonmaakproces van de bek en tanden, ook na het inslikken.

Beaphar Mondwater

Mondwater is net als voor mensen een goede aanvulling op het tandenpoetsen voor honden en katten. Beaphar Mondwater pakt schadelijke bacteriën aan en zorgt voor een frisse adem en een schoon gebit. Het is eenvoudig dagelijks te gebruiken door dit aan het drinkwater van je hond of kat toe te voegen. Met één flesje kan maar liefst 25 liter drinkwater aangemaakt worden, door het handige doseerdopje makkelijk af te meten.

Beaphar Tandspray

Tandspray kan gebruikt worden wanneer je hond of kat (dagelijks) tandenpoetsen niet toelaat of dit nog moet leren. Je hoeft slechts een paar keer op de tanden te sprayen en jouw hond of kat zorgt er daarna zelf voor dat het verder verspreid wordt met de tong. De tandspray van Beaphar zorgt voor een frisse adem en een schoon gebit.

Beaphar Tandgel

De Tandgel is ook ideaal te gebruiken bij honden of katten die (dagelijks) tandenpoetsen niet toelaten of dit nog moeten leren. De Tandgel van Beaphar pakt schadelijke bacteriën aan en breekt tandplak af. De gel wordt door middel van een opzetstukje op de tanden aangebracht. Jouw hond of kat verspreidt vervolgens de gel verder met de tong.

Beaphar Dental Sticks

Dental Sticks zijn een ideale manier om honden te belonen en het gebit te laten reinigen. De Beaphar Dental Sticks bevatten bruin zeewier, spirulina en groene thee voor een frisse adem en een schoon gebit. Deze unieke samenstelling zorgt voor een natuurlijk reinigingsproces, ook na het inslikken.

Ontdek de mondverzorgingsproducten van Beaphar bij Plein.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.