Striae voorkomen en verminderen

Plein.nl | donderdag 26 januari | Verzorging

striae verminderen Striae, ook wel huidstriemen genoemd, zijn littekens die ontstaan doordat de huid in korte tijd veel wordt opgerekt. Vooral zwangere vrouwen kunnen hier last van krijgen door de snelle en grote groei van buik en borsten. In dit artikel vertellen we je alles over striae, het ontstaan ervan en hoe je striae kunt voorkomen en verminderen.

Ontdek alle striae crèmes op Plein.nl

Hoe ontstaat striae?

Striae ontstaat wanneer de huid gedurende een langere periode in korte tijd te veel wordt opgerekt. Het onderhuidse bindweefsel, bestaande uit collageen en elastische vezels, wordt als het ware uit elkaar getrokken. Het resultaat: littekens. Striae begint dus niet aan de buitenkant, maar begint onderhuids en wordt uiteindelijk zichtbaar aan het oppervlak. Striae komt voornamelijk voor bij zwangere vrouwen doordat zowel de borsten als buik in korte tijd snel groot worden. Maar ook als je dikker wordt of juist veel afvalt en tijdens de puberteit krijgen veel mensen te maken met striae. Ook sommige medicijnen kunnen de oorzaak zijn van striemen.

Hoe herken je striae?

Striae komt het meest voor op de buik, borsten, billen en bovenbenen. Striae is aan het begin paars of felrood en wordt naar verloop van tijd steeds lichter. Uiteindelijk zullen de striemen iets lichter zijn dan je eigen huidskleur.

Wie krijgen striae?

Striae komt bij iedereen voor. Of je nu dik, dun, man, vrouw of jong of oud bent. Wel blijkt uit onderzoek dat striae het meest voorkomt bij blanke mensen met blond of rood haar met een droge huid.

Striae voorkomen

Striae volledig voorkomen is helaas niet mogelijk. Het is vooral een kwestie van pech hebben. Wel kan je ervoor zorgen dat je huid, bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap, goed gehydrateerd is. Kies hiervoor speciale anti-striemen crèmes die sheabutter, cacoa butter en vitamine E bevatten. Ook gezond eten is erg belangrijk. Veel water drinken, vitamine A, C en E en zink kunnen helpen om striae zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast is sporten belangrijk. Door sporten blijft je huid stevig en zal deze minder snel uitrekken wat de kans op striae weer verkleint.

Striae verminderen

Heb je al striae? Dan zijn er middelen om deze striemen te verminderen en minder zichtbaar te maken. Omdat striemen net een beetje lichter zijn dan je eigen huidskleur, helpt het om een selftanner te gebruiken zodat je striae minder opvalt. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed te verzorgen met hydraterende crèmes. Deze crèmes zorgen voor een gladdere en egalere huid waardoor je striae minder zichtbaar wordt. Tenslotte is ook sporten een goede manier om je huid steviger te maken. Naast sporten, selftanners en het smeren van hydraterende crèmes zijn er ook cosmetische behandelingen die claimen je striae te kunnen verminderen/verwijderen. Mocht je hier geïnteresseerd in zijn, laat je dan goed informeren bij een professionele en gecertificeerde kliniek.

Ontdek alle striae crèmes op Plein.nl

Over de schrijver

Plein.nl
Plein.nl

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.