Primer voor je make-up

Plein | zondag 24 juli | Make-up

makeup primer

Met een make-up primer haal je het beste uit je make-up. Een primer zorgt er namelijk voor dat je foundation, poeder, blush, highlighter en bronzer mooier en langer blijven zitten. Daarnaast heeft een primer nog meer voordelen: het verfijnt je poriën, zorgt voor een stralende huid en gaat glimmen tegen. Kortom, redenen genoeg om een primer toe te voegen aan je make-up routine.

Ontdek het volledige assortiment make-up primers op Plein.nl

Wat is een gezichtsprimer? 

Een make-up primer vormt een basislaag op je gezicht waardoor je foundation (maar ook je poeder, blush, highlighter en meer) de hele dag mooi blijft zitten. Door de speciale formule hecht je foundation bovendien een stuk beter waardoor je de hele dag een stralend effect houdt.

Naast een basislaag voor de rest van je make-up zorgt een primer ervoor dat poriën, rimpeltjes en oneffenheden vervagen. Een primer werkt bovendien matterend waardoor je geen last hebt van een glimmende huid (bijvoorbeeld bij de t-zone). Een primer is verkrijgbaar als gel, crème of poeder en bevat meestal ingrediënten als siliconen, silica, minerale pigmenten en wassen.

Wat zijn de voordelen van een primer? 

Een primer is ontworpen om de huid voor te breiden op het aanbrengen van make-up en heeft onder meer de volgende voordelen:

  • Matteert de huid
  • Egaliseert je teint
  • Vermindert de zichtbaarheid van je poriën
  • Is de perfecte basis voor de rest van je make-up
  • Zorgt ervoor dat je make-up langer en mooier blijft zitten voor een flawless look.
  • Wist je dat er naast gezichtsprimers ook primers bestaan voor je lippen, ogen en zelfs wimpers? Allemaal als doel om ervoor te zorgen dat je lippenstick, oogschaduw en mascara de hele dag mooi blijven zitten.

Welke soorten primers zijn er?

Primers zijn verkrijgbaar in meerdere soorten en maten. Afhankelijk van je behoeftes en huidtype. We maken onderscheid tussen de volgende soorten primers:

  • Matterende primer: geschikt voor de gecombineerde en vette huid. Een matterende primer reguleert de talgproductie en zorgt voor een egale look. Ideaal als je last hebt van een glimmende t-zone.
  • Kleur corrigerend: heb je vaak last van rode plekjes in je gezicht? Een kleur corrigerende primer is dan de oplossing. Deze, vaak groene, primers neutraliseren de rode huid en zorgen voor een egale teint.
  • Lichtreflecterende primer: voor de droge of doffe huid biedt een lichtreflecterende primer uitkomst. Deze primers zorgen voor een stralende teint met een natuurlijke glow.
  • Hydraterend: voor de droge huid is een hydraterende primer een must.
  • Om de poriën te minimaliseren: zichtbare poriën verdwijnen als sneeuw voor de zon met een pore eraser primer. Het resultaat is een zichtbaar zachte en porseinachtige huid.

Hoe gebruik je een primer? 

Een primer breng je aan na je dagcrème, maar voor je foundation. Een kleine hoeveelheid is vaak voldoende. Voor het aanbrengen kan je gebruik maken van een beautyblender, maar met je handen werkt vaak net zo fijn. Een primer breng je aan over je gehele gezicht of, als je dat fijn vindt, op alleen de t-zone en van boven naar beneden. Zorg er daarnaast voor dat je een primer altijd aanbrengt in de richting van de haargroei.

Je kunt een primer prima elke dag gebruiken. De meeste primers zijn zo ontworpen dat ze je huid voldoende blijven hydrateren zonder je poriën te verstoppen of te belasten (met als resultaat puistjes en onzuiverheden). 

Wat is de beste make-up primer? 

Welke primer het beste voor jou werkt, is afhankelijk van je huidtype, je behoeften en of je kiest voor een primer met of zonder kleurtje. Veel primers zijn speciaal afgestemd op een bepaald huidtype (bijvoorbeeld de droge of juist vette huid), werken egaliserend of juist matterend en sommigen bevatten een kleurtje of gaan juist roodheid (de groene varianten) tegen. Om je alvast op weg te helpen, delen we onze favoriete make-up primers:

primer mac

MAC Prep + Prime primer is een ware bestseller. En niet voor niets. MAC Prep + Prime zorgt voor een betere applicatie en hechting van je foundation en poeder. Extra pluspunten: de primer heeft een kalmerende, verzachtende werking, neemt overtollig talg op en vervaagt roodheid. Je hebt bovendien aan één pompje genoeg om de gehele dag te genieten van een mooie, stralende make-uplook. Bovendien één van onze favorieten omdat deze primer zorgt voor een subtiele glow waardoor je make-up nog beter uitkomt.

primer clinique

Clinique Superprimer doet zijn naam eer aan. Deze primer vormt de ideale basis voor jouw make-up dankzij de lichtgewicht formule. Vetvrij, gemakkelijk aan te brengen en trekt snel in. Clinique Superprimer maakt je huid zichtbaar zachter, gladder en helemaal ready voor foundation of poeder. De primer voelt bovendien heel voedend aan op de huid waardoor je niet het idee hebt dat het je huid uitdroogt. Glimmende plekjes zijn met deze primer verleden tijd en je make-up blijft on fleek, de hele dag lang. Absoluut een aanrader.

primer maybelline

Dankzij Maybelline Master Primer blijft je foundaton, poeder, highlighter, bronzer en blush de hele dag op z’n plek. Dankzij de anti-roodheid formule ziet je huid er in één keer egaler en stralender uit. De perfecte primer om roodheid te camoufleren en de ideale basis voor de rest van je make-up. De primer voelt zacht aan op de huid en laat je huid stralen (zonder die vervelende rode plekjes).

Ontdek het volledige assortiment make-up primers op Plein.nl

Fotografie door Ashwien.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.