Hoesten is ontzettend vervelend. Gelukkig zijn er genoeg middelen die helpen om het hoesten te verlichten en tips om snel van je hoest af te komen.
Er zijn in twee soorten hoest: een vastzittende hoest en een droge- of kriebelhoest.
Een hoest die vastzit op de borst is meestal het gevolg van een virale of een bacteriële infectie zoals griep of verkoudheid. Bij deze hoest wordt het slijm, dat in de luchtwegen zit, opgehoest zodat het taaie slijm en ziektekiemen uit de luchtwegen verwijderd worden. De ademhaling wordt zo iets beter. De hoestdrank die je voor deze hoest slikt, maakt het slijm zachter waardoor je het gemakkelijker op kunt hoesten.
Als je last hebt van een vastzittende hoest dan kun je het slijm dunner maken waardoor het gemakkelijker is op te hoesten. Dit kun je doen met slijmoplossende hoestmiddelen op basis van cetylcysteïne, broomhexine en carbocysteïne. Middelen met deze werkzame stoffen zijn te koop in drankjes, tabletten, bruistabletten, sachets of sprays.
Bij een droge/kriebel hoest komt geen slijm omhoog. De hoest heeft dus geen ‘nut’ en de oorzaak is vaak niet duidelijk. Een droge hoest kan zorgen voor aanhoudende hoestbuien, ook ‘s nachts. Een kriebelhoest is een reactie op het geïrriteerde slijmvlies van de luchtpijp. Deze irritatie kan ontstaan door roken, een rokerige ruimte, airconditioner of een gebrek aan frisse lucht.
Rokershoest is een droge hoest. Onder invloed van sigarettenrook kunnen de trilhaartjes hun werk niet meer goed doen waardoor er bijna geen afvoer van slijm of stof uit de luchtwegen plaatsvindt. Deze blijven achter in de luchtwegen met een vervelende hoest als gevolg, de zogenaamde rokershoest. Een roker die net is gestopt zal vaak de eerste tijd meer hoesten. Dat komt omdat de trilhaartjes in de luchtpijp weer in beweging komen en slijm en andere ongerechtigheden naar buiten werken. De schoonmaak komt dus weer op gang en het vuil komt eruit. Dat irriteert de keelholte en wekt een hoestprikkel op. Na een tijd wordt het hoesten vanzelf minder.
Als je last hebt van een droge of kriebelhoest kun je hoestprikkeldempende middelen gebruiken. Deze middelen verhogen de hoestprikkeldrempel in het centrale zenuwstelsel waardoor de neiging tot hoesten afneemt of stopt. Deze middelen zijn vaak op basis van Codeïne, Noscapine of Dextromethorfan. Middelen op basis van Dextromethorfan kun je alleen bij de apotheek kopen. Middelen op basis van Codeïne en Noscapine zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Deze hoestmiddelen zijn verkrijgbaar in drankjes en dragees.
Vind je het moeilijk vind om te bepalen of jij last hebt van een vastzittende hoest of van een kriebelhoest, dan kun je kiezen om een hoestdrank te nemen die geschikt is voor beide soorten hoest.
Voor kinderen zijn er speciale hoestdranken waarbij de hoeveelheid werkzame stof beter is afgestemd op hun leeftijd.
Hoesten heeft een nuttige functie en is geen ziekte. Hoesten is in feite een opruimsysteem van de luchtwegen waardoor je optimaal kunt ademhalen. Bij het hoesten wordt de lucht met grote kracht, tot wel 120 tot 160 kilometer per uur, naar buiten geperst waardoor de stoffen die de luchtwegen prikkelen naar buiten worden gewerkt.
Hoesten is een reactie van het lichaam op prikkelingen in de luchtwegen. Normaal gesproken verwijderen talloze trilhaartjes in de bovenste luchtwegen slijm en ‘indringers’ (zoals stofdeeltjes) naar de keelholte. Soms kunnen de trilhaartjes dit niet omdat er teveel slijm is of omdat er een voedseldeeltje in de luchtpijp schiet. Dan ontstaat er een hoestreflex om dit uit de luchtpijp te verwijderen.
In principe hoef je met hoestklachten niet naar de huisarts. Hoestklachten gaan meestal binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Het is verstandig om naar een huisarts te gaan als een van de onderstaande klachten van toepassing is:
Last van hoesten? Op Plein vind je diverse middelen die de hoest verlichten. Ontdek onze uitgebreide selectie en bestel direct online. Vragen? Onze gediplomeerde drogist Marjolein helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Je kunt haar al je vragen sturen via [email protected] of bellen op 088-8000 200.
Alle informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorg producten of informatie wanneer het nodig is een arts te raadplegen is te vinden op thuisarts.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.