De Koning Tilly

De Koning Tilly is een eeuwenoud familiebedrijf dat verantwoordelijk is voor de productie van haarlemmerolie producten.
Lees meer

De firma De Koning Tilly

De Koning Tilly is een eeuwenoud familiebedrijf dat verantwoordelijk is voor de productie van haarlemmerolie producten. De firma wordt in 1725 uitgebreid als Claes Tilly zijn oudste stiefkleinkind, Leendert Jonkhout, in dienst neemt van het bedrijf dat in de Haarlemse Achterstraat Oprechte Haarlemmerolie produceert. In zijn testament, dat Claes Tilly in 1734 laat opmaken, legt hij de manier van opvolging van het bedrijf vast. Leendert Jonkhout wordt de eerste officiële opvolger.
In 2017 wordt C. de Koning Tilly B.V., dan nog in handen van de laatste familiegeneratie van de elf generaties die het bedrijf in bezit hebben gehad, de heer Ruud van Dobben, officieel overgenomen door de groep Sacha-Yoast Beheer B.V. Om de historische familieband niet te verbreken, blijft de familie eigenaar van 1 aandeel.

Oprechte Haarlemmerolie

Het begon allemaal in 1672 toen de schoolmeester Cleas Tilly uit Leiden een huismiddel ontwikkelt dat een gunstige invloed heeft op de werking van de urinewegen en gal. Hij noemde dit middel oprechte Haarlemmerolie. Tegenwoordig zegt men dat Oprechte Haarlemmerolie heilzaam zou zijn bij de genezing van wonden en desinfecterend te werken naast de al bekende gunstige werking op de gal, nieren en urinewegen.