Vitamine & mineralen * Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs

Populaire categorieën


Lees meer

Resultaten 1 t/m 20 van 483

Davitamon Elke Dag
1+1 gratis
Davitamon Elke Dag
60 tabletten
Roter Vitamine C Gummies Juicy Apple
aanbieding
Roter Vitamine C Gummies Juicy Apple
30 stuks
25% korting
Vitakruid Magnesium 200 Complex
aanbieding
Vitakruid Magnesium 200 Complex
180 tabletten
25% korting
Lucovitaal Gummies Vitamine Haar
2+2 gratis
Lucovitaal Gummies Vitamine Haar
60 Gummies
3
Lucovitaal Vitamine Gummies Multi+ A tot Z
2+2 gratis
Lucovitaal Vitamine Gummies Multi+ A tot Z
60 Gummies
Vitakruid Magnesium 200 Complex
aanbieding
Vitakruid Magnesium 200 Complex
90 tabletten
25% korting
Vitakruid B12 Combi 6000
aanbieding
Vitakruid B12 Combi 6000
120 tabletten
2
25% korting
Lucovitaal Vitamine C 1000
2+2 gratis
Lucovitaal Vitamine C 1000
100 tabletten
3
Lucovitaal Vitamine D3 25mcg
2+2 gratis
Lucovitaal Vitamine D3 25mcg
120 capsules
3
Lucovitaal Magnesium Citraat 400mg
2+2 gratis
Lucovitaal Magnesium Citraat 400mg
60 tabletten
7
Lucovitaal Magnesium Citraat 400mg
2+2 gratis
Lucovitaal Magnesium Citraat 400mg
150 tabletten
7
Lucovitaal Vitamine B12 1000mcg
2+2 gratis
Lucovitaal Vitamine B12 1000mcg
180 kauwtabletten
2
Lucovitaal Vitamine D3 25mcg
2+2 gratis
Lucovitaal Vitamine D3 25mcg
365 capsules
3
Lucovitaal Vitamine C 1000mg
2+2 gratis
Lucovitaal Vitamine C 1000mg
20 bruistabletten
Lucovitaal Vitamine Gummies Multi+ Kids
2+2 gratis
Lucovitaal Vitamine Gummies Multi+ Kids
60 gummies
Vitakruid Vitamine D3&K2
aanbieding
Vitakruid Vitamine D3&K2
10 ml
25% korting
Vitakruid Magnesium Malaat 150
aanbieding
Vitakruid Magnesium Malaat 150
90 tabletten
25% korting
AOV 510 Magnesium AC
AOV 510 Magnesium AC
60 vegacapsules
Tijdelijk uitverkocht 28% korting
Vitakruid Baby Vitamine D
aanbieding
Vitakruid Baby Vitamine D
10 ml
25% korting
Lucovitaal Foliumzuur + Vitamine D3
2+2 gratis
Lucovitaal Foliumzuur + Vitamine D3
120 tabletten

Vitamines en mineralen

Vitaminen en mineralen spelen namelijk een grote rol in het herstel, groei en de goede werking van ons lichaam. Op Plein vind je een groot aanbod van vitamines en mineralen van diverse merken.

Lukt het niet om voldoende gevarieerd te eten? Dan kan het helpen om het tekort aan te vullen met vitamines en mineralen. 

Ons lichaam kan zelf geen vitamines aanmaken, maar haalt haar vitamines uit de voeding die we binnenkrijgen. Met een  gevarieerd eetpatroon krijg je in principe alle benodigde vitaminen en mineralen binnen. Kan je wel wat extra’s gebruiken of wil je aan je weerstand werken? Dan is het aan te raden om extra vitamines en mineralen te slikken in de vorm van supplementen. Zeker in de koudere maanden kan het helpen om je lichaam extra te ondersteunen.

Dertien verschillende vitamines

In totaal zijn er dertien verschillende vitamines. Deze vitamines krijg je binnen door je dagelijkse voeding, maar ook bijvoorbeeld door de zon. Van deze dertien vitamines zijn er vier vet oplosbare vitamines en negen wateroplosbare vitamines. Vitamine A, Vitamine D, Vitamine E en Vitamine K behoren tot de vet oplosbare vitamines. Deze vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en worden opgeslagen in de weefsels van het lichaam. De negen wateroplosbare vitamines, met uitzondering van vitamine B12, slaat je lichaam niet goed op en een teveel hiervan verlaat het lichaam weer via je urine.

De soorten vitamines

Vitamine A (Retinol)
Vitamine A wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd omdat deze vitamine betrokken is bij de weerstand. Verder is vitamine A belangrijk voor de groei, het gezichtsvermogen en een gezonde huid en gezond tandvlees. De belangrijkste leveranciers van vitamine A zijn varkensvlees en graanproducten.

Vitamine B1 (Thiamine)
Vitamine B1 zorgt voor energie door de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel en bij het functioneren van het hart. Vitamine B1 zit vooral in varkensvlees en graanproducten.

Vitamine B2 (riboflavine)
Vitamine B2 is belangrijk voor de instandhouding van het zenuwstelsel, de spijsvertering en de energiehuishouding. Ook is het van belang voor een gezonde huid en het gezichtsvermogen. Vitamine B2 helpt ook bij om de cellen in het lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade. Vitamine B2 zit veel in zuivel, groenten, fruit en graanproducten.

Vitamine B3 (niacine, nicotinezuur, nicotinamide)
Vitamine B3 is belangrijk voor een gezonde huid en het zenuwstelsel. Verder is vitamine B3 belangrijk voor de energievoorziening van de cellen. Vitamine B3 komt voor in verschillende voedingsmiddelen: vlees en vis, gevogelte, noten, zaden en graanproducten.

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
Vitamine B5 is belangrijk voor de afbraak van eiwitten, vetten, koolhydraten en vorming van een aantal hormonen. Verder draagt vitamine B5 bij aan de energievoorziening en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Vitamine B5 komt in veel voor in vlees, vis, eieren, aardappelen, melk(producten), groente en fruit.

Vitamine B6 (pyridoxine)
Vitamine B6 is belangrijk voor de weerstand, spijsvertering, energievoorziening en een goede werking van het zenuwstelsel. Ook speelt vitamine B6 een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen, peulvruchten en in mindere mate groenten, melk en kaas.

Vitamine B8 (Biontine)
Vitamine B8 helpt voor gezonde huid en haren. Daarnaast speelt vitamine B8 een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Tevens draagt deze vitamine bij aan de voorziening van energie en is vitamine B8 van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel. Vitamine B8 komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s.

Vitamine B11 (foliumzuur)
Vitamine B11 is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Foliumzuur speelt eveneens een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en gezonde groei tijdens de zwangerschap. Vitamine B11 is ook erg belangrijk bij de deling van de cellen tijdens de groei: foliumzuur verlaagt de kans op de geboorte van een kind met een open ruggetje. Daarnaast verlaagt foliumzuur het homocysteïnegehalte van het bloed. Homocysteïne is een 'tussenproduct' bij de omzetting van methionine (een aminozuur) naar andere aminozuren Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten. Vitamine B11 komt voor in groene groenten, fruit, volkoren producten en in mindere mate in melk en melkproducten.

Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 helpt bij het voorkomen van een bepaalde vorm van bloedarmoede en is belangrijk voor een goede weerstand. Verder speelt vitamine B12 een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen, de stofwisseling, een goede werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan de energievoorziening. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees en zuivel. Veganisten en vegetariërs lopen daarom een groot risico op een tekort van vitamine B12.

Vitamine B-complex
Alle vitamine B’s vormen samen het vitamine B-complex.

Vitamine C (ascorbinezuur)
Vitamine C is een weerstandvitamine. Daarnaast zorgt vitamine C voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Vitamine C is verder een antioxidant die samen met vitamine E het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen. Tot slot bevordert vitamine C de opname van ijzer, zorgt het voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Vitamine C zit in groente.

Vitamine D
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. De rest komt uit de voeding. Vitamine D komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst.

Vitamine E (tocoferol)
Vitamine E speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Vitamine E is ook belangrijk voor de weerstand. Daarnaast is Vitamine E een antioxidant. Het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E.

Vitamine K
Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling. Pasgeboren baby’s (tot en met drie maanden) krijgen extra vitamine K om (hersen)bloedingen te voorkomen. Zij hebben van de moeder geen vitamine K-voorraad meegekregen en kunnen het zelf nog niet voldoende aanmaken. Vitamine K wordt voor een deel door de bacteriën in de (dikke) darm gemaakt, vanaf een leeftijd van ongeveer drie maanden. Deze hoeveelheden zijn in de meeste gevallen niet voldoende, zodat aanvulling vanuit de voeding noodzakelijk is. Groene bladgroenten bevatten veel vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 halen we met name uit kaas, ei, kip, vlees en melkproducten.

Mineralen en spoorelementen

Net als vitamines maakt het lichaam zelf geen mineralen en spoorelementen aan. Ze zijn daarentegen wel erg belangrijk voor je. Mineralen en spoorelementen reguleren de enzymen en hormonen in je lichaam. Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid die je ervan nodig hebt. Van mineralen heb je namelijk meer nodig. Mineralen die erg belangrijk zijn voor je lichaam zijn calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor. Spoorelementen die essentieel zijn, zijn jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen.

Verschil vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen verschillen voornamelijk op scheikundig vlak van elkaar. Vitamines vinden hun oorsprong in de levende natuur en worden door sommige planten of dieren zelf aangemaakt. Mineralen daarentegen komen uit de dode natuur. Planten komen aan hun mineralen door de aarde en dieren door voeding en water.

Wie hebben extra vitamines nodig?

Soms worden bepaalde bevolkingsgroepen aangeraden om ondanks hun gezonde eetpatroon of levensstijl extra vitamines in te nemen. Bijvoorbeeld:

 • Mensen die een (streng) dieet volgen.
  Als je aan het afvallen of diëten bent, krijg je niet alle voedingsstoffen zoals beschreven in de schijf van 5 binnen. Je zult dit dus moeten aanvullen. Andere risicogroepen zijn topsporters met een eenzijdige voeding. Als je samen met een diëtist afvalt, kan deze je goed adviseren welke vitamines je extra nodig hebt.
 • Mensen die weinig of geen brood eten.
  Als je weinig brood eet, heb je kans op een tekort aan jodium. De schildklier gaat dan trager werken en zwelt op. Dit noemen we struma of krop. Het is belangrijk om het tekort aan jodium aan te vullen in overleg met je huisarts.
 • Vegetariërs.
  Als je geen vlees eet, loop je het risico op een tekort aan vitamine B12 en een ijzer tekort. Als je je erg moe en lusteloos voelt, is de kans groot dat je hieraan een tekort hebt en dat je dit aan moet vullen. Je huisarts kan dit laten onderzoeken.
 • Baby´s.
  Als je baby uitsluitend borstvoeding drinkt, heeft deze de eerste drie maanden voor een goede bloedstolling vitamine K druppels nodig (25mcg per dag). Normaal wordt vitamine K voor een deel door darmbacteriën van het lichaam zelf gemaakt. Bij een pasgeboren kind zijn de bacteriën nog onvoldoende aanwezig. Aan flesvoeding is al vitamine K toegevoegd, aanvulling is dan niet nodig.
 • Baby´s en kinderen tot vier jaar.
  Zij hebben extra vitamine D nodig voor de opbouw van botten en tanden (5mcg per dag). Aan flesvoeding is de benodigde hoeveelheid al toegevoegd. Bij kinderen ouder dan vier jaar is soms ook extra vitamine D nodig om de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) te bereiken. Dit is met name het geval bij donkere huidskleur, in de winter of als het kind weinig buiten is. Het lichaam maakt dan namelijk zelf minder vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Vitamine D wordt in vitaminepreparaten vaak gecombineerd met vitamine A. het is echter niet nodig kinderen extra vitamine A te geven, tenzij een arts dat voorschrijft. U kunt dus volstaan met vitaminepreparaten die alleen vitamine D bevatten.
 • Vrouwen die zwanger willen worden.
  Foliumzuur vermindert de kans op een ‘open ruggetje’ bij de baby. Vrouwen die zwanger willen worden, wordt daarom aangeraden dagelijks een tablet met 0,4-0,5 milligram foliumzuur te slikken en daarmee door te gaan tot en met de achtste week van de zwangerschap. Het is zonder recept verkrijgbaar.
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
  Zwangere vrouwen die borstvoeding geven, wordt geadviseerd extra vitamine D in te nemen voor een goede botopbouw van het kind (7,5-10 mcg per dag).
 • Weinig zonlicht of een donkere huid.
  Mensen van wie de huid weinig aan zonlicht wordt blootgesteld, zoals nachtwerkers of mensen met zeer bedekkende kleding, kunnen extra vitamine D nodig hebben. Dat geldt ook voor mensen met een donkere huidskleur. Het lichaam maakt dan namelijk zelf minder vitamine D aan.
 • Mannen en vrouwen op leeftijd.
  Vrouwen boven de 50 jaar en mannen vanaf 60 jaar hebben extra vitamine D nodig om botontkalking (osteoporose) tegen te gaan. De hoeveelheid hangt af van leeftijd, geslacht en zonlichtblootstelling.

Vitamine en mineralen online kopen

Op Plein vind je een breed assortiment met vitamines en mineralen van bekende merken als Davitamon, Dagravit, Swisse, Supradyn, Orthica, Bonusan en Centrum. Maar ook voor de onbekendere merken kun je terecht op Plein. Ontdek nu jouw favoriete vitamines en mineralen en bestel direct voordelig online. Wil je graag advies of meer informatie over een bepaald product? Neem contact op met onze gecertificeerd drogist Marjolein. Zij helpt je graag verder. Je kunt haar een berichtje sturen via [email protected]

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs