Je hebt het zo te pakken, spier- of gewrichtspijn. Gelukkig zijn er middelen om spierpijn en gewrichtspijn te verminderen.
Door veelvuldig dezelfde beweging te maken, extra inspanning, verkeerde beweging of zonder warming-up aan sporten beginnen kun je een zweepslag of hele heftige spierpijn oplopen.
Als je jouw spieren langdurig of overmatig belast dan kan er in de spier een opeenhoping van afvalstoffen ontstaan, dit zijn vooral melkzuren. Daarom roepen sporters ook vaak dat de benen verzuren. Als het melkzuur in aanraking komt met de zenuwen dan krijgen de hersenen een pijnsignaal en voel je spierpijn.
Je kunt spierpijn voorkomen door, voordat je begint met sporten, een goede warming-up te doen en als je klaar bent met sporten een cooling-down. Ook een verkeerde of dezelfde werkhouding kan spierpijn veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je regelmatig een andere houding aanneemt of even een stukje gaat lopen zodat je dit doorbreekt. Spierpijn gaat meestal na een paar dagen vanzelf weer over, maar je kan het wat aangenamer voor je zelf maken:
Op zich is het niet nodig om geneesmiddelen te gebruiken maar het kan er wel voor zorgen dat je de dag zonder pijn doorkomt. Als pijnstiller kun je het beste beginnen met paracetamol maar als dit niet voldoende is kun je Diclofenac, Ibuprofen of Naproxen gebruiken. Let wel op de bijwerkingen van deze laatste drie.
Er zijn ook smeermiddelen te koop die Ibuprofen of Diclofenac bevatten. Deze kun je direct op de pijnlijke plek smeren en indien nodig samen met een paracetamol gebruiken.
Een scheurtje in je spier ook wel zweepslag genoemd moet je anders behandelen. Als je de zweepslag voelt is het belangrijk om te stopen met bewegen, de plek te koelen en het been (meestal betreft het de kuitspier) omhoog te leggen. Bij zweepslag kun je beter geen smeermiddelen gebruiken die warm worden en is massage ook geen oplossing. Als je veel pijn hebt kan een drukverband verlichting geven maar het versnelt het herstelproces niet. Afhankelijk van de ernst duurt het herstel twee tot acht weken.
Als je griep hebt kan één van de symptomen spierpijn door het hele lichaam zijn. Waarom krijg je eigenlijk spierpijn bij griep?
Spierpijn wordt veroorzaakt door een opeenhoping van afvalstoffen in de spieren. Deze afvalstoffen veroorzaken pijn, kramp en een stijfgevoel in de spieren. Als je griep hebt, moeten er afvalstoffen uit je lijf. De spierpijn gaat vaak vanzelf over als het griepgevoel afneemt.
Als je griep en spierpijn hebt, is het belangrijk dat je een paar dagen rust neemt en geen grote inspanningen doet. Soms lukt dit niet en dan kun je paracetamol nemen om toch te kunnen blijven functioneren. Daarnaast is het belangrijk dat je minimaal 1,5 liter water of thee per dag drinkt. Dit helpt om de afvalstoffen te verwijderen en het vochtverlies aan te vullen.
Als je last hebt van je gewrichten dan kan dit een behoorlijke impact hebben op je dagelijkse functioneren. De pijn die je voelt tijdens fietsen, sporten, dagelijkse bezigheden of spelen met je (klein)kinderen maakt het een stuk minder leuk. Als je last hebt van je gewrichten ga dan eerst naar je huisarts om te achterhalen wat de oorzaak is, want er zijn verschillende oorzaken voor gewrichtspijn. De verschillende oorzaken zijn:
Als je pijnstilling wilt gebruiken bij gewrichtspijn begin dan met een paracetamol in combinatie met een gel waar een NSAID in zit. Deze combinatie werkt over het algemeen goed en geeft de minste bijwerkingen. Een NSAID is Ibuprofen of diclofenac. Het voordeel van de gel is dat je deze direct smeert op de plek waar je pijn hebt. Als paracetamol onvoldoende werkt dan kun je pijnstillers op basis van Diclofenac, Ibuprofen of Naproxen gebruiken.
NSAID pijnstillers (zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac) zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Ben je ouder dan 60 jaar? Heb je maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruik je medicijnen? Of heb je ooit een allergische reactie gehad na ehet gebruik van NSAID? Vraag dan eerst aan je huisarts of apotheek of je NSAID pijnstillers mag gebruiken.
Heb je alles gevonden dan kun je de geneesmiddelen eenvoudig bij ons online bestellen. Als je niet de geneesmiddelen hebt gevonden die je zoekt kun je ons benaderen voor een persoonlijk advies van onze drogist. Het is altijd belangrijk is dat je voor gebruik de bijsluiter of gebruiksaanwijzing leest.
Als je bij de geneesmiddelen niet het juiste middel vindt kijk dan ook eens in de categorie gezondheidsproducten. Daar staan medische hulpmiddelen en verzorgingsproducten die verlichting geven bij de klachten. Soms kunnen voedingssupplementen het functioneren van je spieren en gewrichten ondersteunen. Als je bij de geneesmiddelen of gezondheidsproducten niet het juiste product vind kun je ook eens bij de voedingssupplementen kijken.
Vragen? Onze gediplomeerde drogist Marjolein helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Je kunt haar al je vragen sturen via [email protected] of bellen op 088-8000 200.
Alle informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorg producten of informatie wanneer het nodig is een arts te raadplegen is te vinden op thuisarts.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.