Reisziekte Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs

Lees meer

Resultaten 1 t/m 4 van 4

Sandoz Cinnarizine 25mg
Sandoz Cinnarizine 25mg
30 tabletten
Tijdelijk uitverkocht
1,84
Bekijk product: Sandoz Cinnarizine 25mg
Sanias Cinnarizine 25 mg
Sanias Cinnarizine 25 mg
30 tabletten
Tijdelijk uitverkocht
2,20
Bekijk product: Sanias Cinnarizine 25 mg
Leidapharm Reistabletten Cinnarizine 25 mg
Leidapharm Reistabletten Cinnarizine 25 mg
10 tabletten
Tijdelijk uitverkocht
1,76
Bekijk product: Leidapharm Reistabletten Cinnarizine 25 mg
Primatour bij Reisziekte
Primatour bij Reisziekte
10 reistabletten
Tijdelijk uitverkocht
4,65
Bekijk product: Primatour bij Reisziekte

Reisziekte

Reisziekte wordt ook wel bewegingsziekte genoemd. Onder reisziekte verstaan we zeeziekte, luchtziekte en wagenziekte. Ontdek onze middelen tegen reisziekte.

Reisziekte ontstaat tijdens een beweging die je niet zelf veroorzaakt en waarover je geen controle hebt. Gelukkig zijn er geneesmiddelen die helpen bij reisziekte.

In een bus of auto gebeurt reisziekte vooral als het voertuig snel optrekt, vaak remt of veel bochten maakt. Als je last hebt van reisziekte kun je je behoorlijk ellendig voelen. Je bent draaierig, misselijk, vaak zo erg dat je ervan moet overgeven, het zweet breekt je uit, je kunt hoofdpijn en buikpijn krijgen en je kunt je flauw en duizelig voelen. Kortom: reisziekte is geen leuk vooruitzicht als je weet dat moet reizen.

Sommige mensen hebben niet alleen last van reisziekte in een auto, bus, trein , boot of vliegtuig maar worden ook misselijk in een lift, draaimolens of achtbanen.

Hoe ontstaat reisziekte?

Reisziekte ontstaat als je hersenen informatie krijgen van de zintuigen die niet met elkaar overeenkomen. Bijvoorbeeld als je in een auto zit. Je ogen melden aan je hersenen dat je stil zit omdat je meebeweegt met het voertuig,  je zit dus ook eigenlijk stil maar je evenwichtsorgaan meldt aan de hersenen een vorm van beweging. Op dat moment zijn de hersenen in de war. Het evenwichtsorgaan reageert hierop met impulsen geven aan het braakcentrum in de hersenen waardoor je misselijk wordt en soms gaat braken en zweten.

Kinderen hebben vaker last van reisziekte omdat bij hen het evenwichtsorgaan nog niet goed ontwikkeld is. Vaak hebben mensen om die reden naarmate ze ouder worden geen of minder last van reisziekte.

Als je op de bestemming bent aangekomen gaat de reisziekte vanzelf weer over. De een voelt zich na vijf minuten weer kiplekker en de ander moet even gaan liggen.

Reisziekte voorkomen of verlichten

  • Begin niet aan je reis met een lege maag. Tafel ook niet te zwaar en te vet. Het is beter om een lichte maaltijd, en als je langer onderweg bent, meerdere lichte maaltijden te nemen.
  • Als je per auto reist, ga dan voorin zitten. Hoe beter je alles in de rijrichting kunt zien, des te minder zijn de klachten. Het is nog beter om zelf te rijden.
  • Zorg voor voldoende koele en frisse lucht.
  • Blijf vooral naar buiten kijken en ga niet lezen, schrijven of andere dingen doen waar je je op moet concentreren. Dit is voor de mensen die gevoelig zijn voor reisziekte een reden om reisziek te worden.
  • Kies bewust de plek waar je gaat zitten in het vervoersmiddel, het maakt namelijk echt uit waar je zit. Zo is in het vliegtuig een stoel tussen de vleugels de beste plek, op de boot in het midden van het schip en in een bus vooraan.
  • Als je per boot reist, ga dan zoveel mogelijk naar buiten voor de frisse lucht. Ook helpt het om naar de horizon te kijken in de vaarrichting van de boot.
  • Als je per vliegtuig reist, kan een wandeling naar de toilet ervoor zorgen dat de informatie die de hersenen krijgen weer klopt.
  • Er zijn polsbandjes te koop waarvan beweerd wordt dat ze helpen tegen reisziekte. De werking hiervan is nooit bewezen maar er zijn mensen die niet meer zonder deze bandjes op pad gaan.

Middelen tegen reisziekte

Als bovenstaande voorzorgsmaatregelen niet helpen, vind je op Plein geneesmiddelen kopen tegen reisziekte. Over het algemeen zijn dit de antihistaminica cinnarizine, cyclizine en meclozine. Deze middelen gaan na ongeveer een half uur werken en werken vier tot zes uur door. Neem ze dus minimaal een half uur voor aanvang van de reis in, want als je ze inneemt op het moment dat je al ziek bent helpen ze niet meer. Nadeel van deze antihistaminica is dat ze versuffend en slaperig werken. Je mag deze middelen daarom niet gebruiken als je het voertuig zelf bestuurd. 

Let bij aanschaf van de reisziekte geneesmiddelen goed op vanaf welke leeftijd ze geschikt zijn. Niet alle reistabletten zijn geschikt voor jonge kinderen. Vragen? Onze gediplomeerde drogist Marjolein helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Je kunt haar al je vragen sturen via [email protected] of bellen op 088-8000 200.

Met reisziekte naar de huisarts

Met reisziekte klachten hoef je niet naar de huisarts maar soms kan je er zoveel last van hebben dat het wel verstandig is om dit te bespreken met je huisarts. De huisarts kan andere middelen voorschrijven die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Welk geneesmiddel je ook gaat gebruiken het is altijd belangrijk om voor gebruik de bijsluiter te lezen.

Alle informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorg producten of informatie wanneer het nodig is een arts te raadplegen is te vinden op thuisarts.nl of zelfzorg.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.

cbd-logo