Incontinentie

Lees meer

Resultaten 1 t/m 2 van 2

A.Vogel ProstaforceMed
A.Vogel ProstaforceMed
90 capsules
Tijdelijk uitverkocht
34,34
Bekijk product: A.Vogel ProstaforceMed
A.Vogel ProstaforceMed
A.Vogel ProstaforceMed
30 capsules
Tijdelijk uitverkocht
15,27
Bekijk product: A.Vogel ProstaforceMed

Incontinentie

Incontinentie betekent dat je urine niet kunt ophouden. Je hebt dus ongewild urineverlies. Op Plein vind je geneesmiddelen tegen urine incontinentie.

Iedereen heeft wel eens last van ongewild urineverlies. Als je hier vaker dan twee keer per maand last van hebt dan is er sprake van incontinentie. Op Plein vind je speciale geneesmiddelen die kunnen helpen bij incontinentie.

Komt incontinentie vaak voor?

Incontinentie komt zowel bij mannen als vrouwen voor en op alle leeftijden.  De mate waarin je last hebt van incontinentie kan verschillend zijn. Het urineverlies kan enkele malen per maand, meerdere malen per dag of zelfs continue optreden. Het is wel zo dat er meer vrouwen dan mannen last hebben van incontinentie.

Dagelijks urine verlies komt bij 5 tot 7% van de vrouwelijke bevolking voor, na het 65ste jaar stijgt dit percentage tot 14%. Bij mannen komt dagelijks urineverlies tot het 65ste levensjaar nauwelijks  voor en na 65 jaar is dit ongeveer 7%.

Vormen van incontinentie

Er zijn drie vormen van incontinentie:

  • Inspanningsincontinentie (stressincontinentie). Als het afsluitmechanisme van de blaas niet goed werkt komt het voor dat je tijdens het sporten, hoesten, niezen, tillen, lachen of haastig bewegen ongewild urine verliest. Oorzaken van inspanningsincontinentie of stressincontinentie zijn bijvoorbeeld verslapte bekkenbodem- of blaasspieren door een zwangerschap of bevalling of een verzakking van de baarmoeder of blaas. Ook overgewicht heeft extra druk op de blaas tot gevolg. Bij mannen kan soms inspanningsincontinentie ontstaan na een operatie van de prostaat.
  • Aandrang incontinentie (urge incontinentie). Bij aandrang incontinentie is de blaas overactief; spieren in de blaaswand trekken onverwacht samen waardoor je een plotselinge niet op te houden drang tot plassen krijgt. Dit kan ontstaan als je voor de zekerheid extra vaak naar het toilet gaat. De blaas is dan niet meer gewend om de plas op te houden. Ook angst om ongewild urine te verliezen en steeds onbewust de bekkenbodemspieren aanspannen werkt urge incontinentie in de hand. Overige oorzaken van aandrang incontinentie zijn: een blaasontsteking, bepaalde medicijnen of een probleem met de aansturing vanuit de hersenen, bijvoorbeeld als gevolg van een herseninfarct.
  • Overloopincontinentie. Bij overloopincontinentie is de blaas overvol waardoor deze druppelsgewijs leegloopt. Vaak is er geen aandrang om te plassen waardoor geen signaal krijgt dat je moet plassen. De blaas raakt overvol doordat de urine niet goed uit de blaas kan stromen of doordat de spier in de blaaswand niet goed werkt. De eerstgenoemde oorzaak kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een vergrote prostaat of gezwellen in de eierstokken. Diabetes of bepaalde medicijnen kunnen de functie van de spier in de blaaswand verminderen.

Wat kun je zelf doen aan incontinentie?

  • Je kunt oefeningen doen om de bekkenbodemspier te trainen. Op internet staan verschillende oefeningen beschreven.
  • Soms kan bij vrouwen een tampon helpen. De tampon absorbeert geen urine maar kan wel een beetje druk geven om de blaas iets af te sluiten. Vooral tijdens het sporten kan dit minder onzeker maken.
  • Als je buitenshuis bent kijk dan altijd eerst waar de dichtstbijzijnde toiletten zijn. Scheelt zoeken op het moment van plotselinge aandrang. 
  • Bij licht urineverlies kun je in plaats van een gewoon inlegkruisje beter een dun incontinentie verbandje gebruiken. Dit neemt meer vocht op.

Wanneer naar de huisarts?

Het is goed om bij incontinentie naar de huisarts te gaan. Aangezien er veel mensen last hebben van incontinentie, is er veel informatie bekend en zijn er verschillende behandelmethoden. De huisarts kan je dus helpen om er voor te zorgen dat incontinentie zo min mogelijk invloed heeft op je sociale leven want er zijn goede hulpmiddelen die de urine kunnen opvangen en voor sommige aandoeningen zijn er goede medicijnen. De meeste medicijnen zijn op recept maar er zijn tegenwoordig ook geneesmiddelen bij de drogist waar je geen recept voor nodig hebt.

Producten tegen incontinentie kopen op Plein

Bij Plein vind je naast geneesmiddelen zonder recept ook incontinentieverband voor mannen en vrouwen. Plein heeft verschillende merken en soorten incontinentieverband in het assortiment omdat het urineverlies kan variëren van enkele druppels tot enkele scheuten. Eenvoudig online te bestellen en het incontinentieverband wordt discreet verzonden. Ontdek nu ons assortiment met incontinentieverband. Vragen? Onze gediplomeerde drogist Marjolein helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. Je kunt haar al je vragen sturen via drogist@plein.nl of bellen op 088-8000 200.

Alle informatie over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorg producten of informatie wanneer het nodig is een arts te raadplegen is te vinden op thuisarts.nl of zelfzorg.nl. Hier vind je betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid.

cbd-logo