Zwangere vrouwen en katten

Renée | dinsdag 22 april | Kat

zwangerschap en katten

Je hebt vast wel eens gehoord dat je als zwangere vrouw voorzichtig moet zijn met het verschonen van de kattenbak. Het gaat hier dan om Toxoplasmose waar je als zwangere vrouw goed voor uit moet kijken. Wat houdt toxoplasmose nu precies in, welk risico heeft dit voor je zwangerschap en hoe zit het met deze ziekte en katten in huis?

Ontdek het assortiment voor katten bij Plein.

Katten tijdens je zwangerschap

Toxoplasma is een parasiet die zich bevindt in de ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die in aanraking kan komen met kattenpoep en in rauw of onvoldoende gaar vlees. Toxoplasma is niet bestand tegen verhitting. Je kunt dus geïnfecteerd raken als je besmet vlees eet dat niet genoeg is verhit. Het gevaarlijke aspect van deze infectie is dat je er weinig van merkt. Toxoplasmose kan leiden tot wat lichte verhoging en vermoeidheid. Als je voor het eerst geïnfecteerd raakt tijdens je zwangerschap kan dit resulteren in een miskraam, aangeboren afwijkingen of zelfs een doodgeboorte. Het is dus belangrijk om toxoplasmose uit de weg te gaan.

Preventie van toxoplasma

Het lastige aan toxoplasmose is dat je vaak niet weet dat je geïnfecteerd bent. De meeste mensen kunnen de infectie niet aan elkaar doorgeven, zwangere vrouwen kunnen dat wel. Je kunt de infectie vermijden door groenten en fruit goed te wassen en handschoenen te dragen bij het tuinieren. Verder is het raadzaam om je partner of kinderen de kattenbak schoon te laten maken. De eitjes van de betreffende parasiet worden pas na 48 uur besmettelijk, dus als de kattenbak elke dag schoongemaakt wordt is dat genoeg. Als je kleine kinderen hebt, zorg er dan voor dat zij niet spelen in bijvoorbeeld zandbakken waar katten kunnen komen. Als je in contact bent geweest met aarde, zand, stro of überhaupt met vuil, was je handen dan goed.

Ziekteverschijnselen

Je kunt aan dieren vaak niet zien dat ze de infectie toxoplasma hebben. Er treden vaak geen enkele symptomen op. Het enige dier waarbij de infectie te merken kan zijn is de kat, en dan alleen op jonge leeftijd. De verschijnselen kunnen zich uiten in diarree of een ontsteking aan de longen, lever of hersenvlies.

Bij mensen is dit niet anders. Men merkt vaak niet eens op dat ze geïnfecteerd zijn, omdat er amper tot geen symptomen optreden. De symptomen die optreden worden vaak aan andere ziektes geweten, bijvoorbeeld griep of stress. De infectie kan je namelijk het gevoel geven dat je erg moe en lusteloos bent, soms misschien wat koortsig. Niets om je al teveel zorgen over te maken dus. Als je al eerder besmet bent geweest met toxoplasma zal je ongeboren kind naar alle waarschijnlijkheid niet geïnfecteerd raken. Je hebt dan namelijk antistoffen aangemaakt, dus kan de parasiet zich niet vermenigvuldigen.

Gevolgen van toxoplasma

Als je tijdens je zwangerschap voor het eerst geïnfecteerd raakt, heeft jouw ongeboren kind 40% kans op besmetting. De parasiet verplaatst zich vanuit de moeder door de placenta heen naar het kind. De verschijnselen bij je ongeboren kind zijn afhankelijk van zijn of haar leeftijd. De infectie kan zoals gezegd leiden tot een miskraam, maar ook tot een waterhoofdje, verkalkingen in de hersenen, een te klein hoofd, blindheid, ontwikkelingsstoornissen, vroeggeboorte, koorts, bloedarmoede, uitslag, milt- en leververgroting en geelzucht. Al met al genoeg redenen om tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk te voorkomen dat je in aanraking komt met deze infectie.

Ontdek het assortiment voor katten bij Plein.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.