Zero waste levensstijl voor beginners

Plein | maandag 29 augustus | Verzorging

zero waste lifestyle

Jaarlijks produceert ieder mens in Nederland 500 (!) kilo afval. Een bizarre hoeveelheid. Minder afval produceren en investeren in een duurzaam leven helpt enorm om je eigen impact op het milieu te verminderen. Dit kan al heel eenvoudig. Met kleine aanpassingen in je badkamer, keuken, kledingkast en in de supermarkt. En door te kiezen voor merken en producten die helpen om je zero waste levensstijl te realiseren.

Wat is een zero waste levensstijl? 

Steeds meer mensen gaan inzien dat de hoeveelheid afval die wij produceren écht niet meer kan. Niet alleen is het schadelijk voor het milieu, maar ook voor de mens. Schadelijke emissies en giftige verbrandingsgassen doen weinig goeds voor je gezondheid. En plastic verpakkingen die zelfs na honderden jaren niet worden afgebroken, zorgen voor enorme schade aan onze planeet.

De zero waste levensstijl is een door duurzaamheid geïnspireerde levensfilosofie die gericht is op het verminderen van afval op dagelijkse basis. De zero waste levensstijl is gericht op vijf principes: vermijden, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren. Deze vijf basisprincipes geven je houvast en helpen je om bewuster met afval om te gaan.

Is zero waste wel mogelijk? 

We willen je niet ontmoedigen, maar volledig overgaan op een zero waste levensstijl is eigenlijk onmogelijk. Maar voordat je meteen de handdoek in de ring gooit; zero waste heeft als doel om afval zo dicht mogelijk bij nul te brengen in plaats van afval helemaal te elimineren (al is dit wel een mooi streven). Zero waste is te vergelijken met het natuurlijke ecosysteem dat ongelooflijk efficiënt is in het reduceren van bijna organische stoffen tot herbruikbare componenten. Kortom: hoe kan je je afval zo veel mogelijk verminderen en hoe zorg je ervoor dat het afval dat je maakt, hergebruikt kan worden?

Voedselafval dat bijvoorbeeld op een stortplaats terechtkomt, produceert methaan. Methaan is één van de gassen die het meeste bijdraagt aan het broeikaseffect. Terwijl voedselafval ook prima kan worden gebruikt om voedingsstoffen voor planten te leveren. Ga dus bij alles wat je gebruikt of weggooit na: kan dit worden hergebruikt? En zo ja, hoe?

Zo kies je voor een zero waste levensstijl 

Gelukkig zijn er grote én kleine tips om duurzamer te leven en de hoeveelheid afval die je produceert te verminderen. Wij helpen je graag met dit praktische stappenplan om te laten zien dat iedereen, ja ook jij, minder afval kan produceren en duurzamer kan leven. In de badkamer, keuken, je kledingkast en in de supermarkt.

Zero waste in je badkamer 

In de badkamer zijn er volop mogelijkheden om je zero waste levensstijl toe te passen. Veel verzorgingsproducten zijn namelijk gemaakt of gehuld in plastic dus hier is veel winst te behalen:

Bamboe tandenborstels 

Plastic tandenborstels belanden na drie maanden in de prullenbak. Een duurzamer alternatief is een bamboe tandenborstel. Bamboe is composteerbaar en de borstelharen zijn gemaakt van bio plastic of van natuurlijke borstelharen. Veel beter dus voor het milieu.

100% natuurlijke deodorant

Een natuurlijke deodorant is niet alleen beter voor je huid (geen vervuilende en vervelende ingrediënten zoals chemicaliën en andere nare toevoegingen) maar ook beter voor het milieu. Vooral als de deodorant is gehuld in verpakkingen gemaakt van 100% gerecycled plastic of zelfs helemaal plasticvrij of volledig biologisch afbreekbaar zijn. Wil je echt gaan voor een 100% natuurlijke en 100% effectieve deodorant? Ga dan voor de deodorant van HAPPY EARTH. 

natuurlijke deodorants kurk

HAPPY EARTH Pure Crystal Deo is de puurste deodorant die je maar kunt vinden. De geurloze en hypoallergene deo biedt langdurige bescherming tegen lichaamsgeur. Bovendien is de verpakking gemaakt van kurk: een 100% natuurlijke, duurzame en zero waste verpakking. Hoe dat zit? Nou zo! Kurk is afkomstig van de kurkeik. Deze boom wordt elke 9 jaar geschild en dus niet gekapt. Een geschilde kurkeik leeft langer (+/-200 jaar vs 80 jaar) en absorbeert 3-5 keer meer CO2 dan kurkeiken die niet geoogst worden.

Kurk kent als vernieuwende en duurzame bron géén afval. De schors kan volledig gebruikt worden: niet alleen voor wanden, vloeren, verpakkingen, kurkstoppen maar ook voor niet alledaagse toepassingen als in de ruimtevaart, mode, en muziekinstrumenten. En wist je dat kurkbossen een werelduniek ecosysteem vormen? Ze verminderen de jaarlijkse C02 uitstoot en dragen hierdoor actief bij aan het beperken van de opwarming van de aarde. Meer dan genoeg redenen om je reguliere deodorant in te wisselen voor een deodorant van HAPPY EARTH!

natuurlijke deodorant

Naast de geurloze variant biedt het assortiment van HAPPY EARTH nog meer zero-waste deodoranten aan, verpakt in een opvallend gekleurd blikje waar je instant happy van wordt. En laat dat nou precies de missie zijn van HAPPY EARTH: Happy earth, happy you! De deodorant breng je met je vingertoppen aan onder je oksels. Je hebt slechts de hoeveelheid van een kleine erwt nodig dus je doet ontzettend lang met één blikje. De deo laat na het aanbrengen een microscopisch laagje van minerale zouten achter op de huid. Hierdoor worden bacteriën gedood zonder dat de poriën blokkeren of vernauwen. Het resultaat? Je ruikt de hele dag lekker fris. 

De deodorant is verkrijgbaar in vier geuren:

natuurlijke deodorant lavender

Lavender bevat de welbekende lavendelgeur.

natuurlijke deodorant bergamot

Bergamot is heerlijk fris door bergamot.

natuurlijke deodorant jasmin ho wood

Jasmin Ho Wood doet je denken aan een frisse lentemorgen en de zonnige kleur zorgt voor een instant glimlach op je gezicht. 

natuurlijke deodorant floral patchouli

Floral Patchouli ruikt letterlijk naar een bosje bloemen. Naast de kurk en blik varianten zijn er nog de 100% gerecycled plastic deodorant rollers en sprays, niet alleen goed voor jezelf maar ook voor onze aarde! 

De 100% natuurlijke handzepen en douche gels van HAPPY EARTH maken jouw zero-waste badkamer routine helemaal af. Verkrijgbaar in verrukkelijke geuren, uiteraard helemaal natuurlijk en ultiem verzorgend.

Wasbare alternatieven 

Wist je dat er tegenwoordig wasbare alternatieven zijn voor je wattenschijfjes, make-updoekjes en wattenstaafjes? Je wast ze eenvoudig mee in de wasmachine en je kunt ze steeds opnieuw gebruiken. Beter voor je portemonnee en het milieu!

Zero waste in je kledingkast 

De meest zero waste manier van het uitbreiden van je garderobe is door geen nieuwe kleding te kopen, maar te ruilen, lenen of tweedehands te shoppen. Online, maar ook in vintage kledingwinkels vindt je genoeg mooie items die zeker nog een tweede keer meekunnen (en er vaak nog als nieuw uitzien)! Wil je je kledingkast toch voorzien van nieuwe items? Kies dan bewust voor duurzame en eerlijke merken. Deze kleding is vaak wat duurder, maar veelal gemaakt van materialen die langer meegaan (ook na veelvuldig) wassen waardoor ze de prijs meer dan waard zijn.

Zero waste in je keuken 

Juist in de keuken zijn er genoeg alternatieven te vinden waardoor je bewust kiest voor een duurzame, zero waste levensstijl.

Gft-afval 

Wist je dat er gemiddeld 140 kilogram per persoon aan gft-afval verdwijnt in de Nederlandse containers? Hartstikke zonde. Want deze groente- en fruitresten, koffiedik en verwelkte bloemen kunnen prima ingezet worden als mest voor bijvoorbeeld je plantjes.

Kliekjesdag 

Veel voedsel wordt weggegooid omdat het over de datum is of omdat je te veel hebt gekookt. Dit kan gemakkelijk opgelost worden door bewuster om te gaan met wat je allemaal aanschaft (en dit ook daadwerkelijk op te eten). Een goede planning kan het organisch afval aanzienlijk verminderen. Daarnaast kan je het te veel gekookte voedsel prima bewaren voor later door het in te vriezen.

Duurzamere alternatieven 

Plastic rietjes, vershoudfolie, aluminiumfolie, servetten en andere wegwerpproducten horen niet thuis in een zero waste keuken. Vervang je rietjes bijvoorbeeld door glazen of metalen varianten. En wist je dat je een bijenwasdoek prima kunt gebruiken als alternatief voor vershoudfolie? Kortom, genoeg mogelijkheden om je verpakkingsafval en wegwerpproducten in te ruilen voor duurzame alternatieven.

Zero waste in de supermarkt 

Verpakkingsvrij winkelen wordt steeds populairder en is op steeds meer plekken mogelijk. In een verpakkingsvrije supermarkt zijn alle producten niet, zoals in een normale supermarkt, verpakt in plastic of karton maar vindt je ze in grote glazen potten of bakken. Het werkt als volgt: je neemt je eigen glazen potjes, bakjes en duurzame tassen mee en vult ze in de winkel met bijvoorbeeld rijst, melk of groenten. Het grote voordeel is dat je hierdoor geen verpakkingsmateriaal (lees: afval) hoeft weg te gooien. Bovendien koop je in de verpakkingsvrije supermarkt precies de hoeveelheid die je nodig hebt (bijvoorbeeld 250 gram meel) waardoor je voedselverspilling tegengaat.

Over HAPPY EARTH 

Geïnspireerd geraakt door de zero waste levensstijl? De eerste stap is door te kiezen voor duurzame alternatieven van je (verzorgings)producten. HAPPY EARTH producten bevatten alleen ingrediënten waar jouw huid blij van wordt. Als je namelijk iets op je huid aanbrengt, is het wel zo fijn als je weet dat er geen vervuilende en vervelende ingrediënten in zitten (zoals chemicaliën en nare toevoegingen). HAPPY EARTH draagt bovendien de keurmerken van NATRUE en Vegan Society. Hierdoor weet je 100% zeker dat je 100% natuurlijke verzorgingsproducten in huis haalt. 

Het assortiment van HAPPY EARTH bestaat uit deodorant, douchegels en handzepen. De verpakkingen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic, plasticvrij of zelfs volledig biologisch afbreekbaar. Allemaal geproduceerd in Nederland met groene energie.

Benieuwd? Op Plein.nl shop je het complete assortiment van HAPPY EARTH.

Fotografie door Ashwien.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.