Zelf je haar verven

Eline | dinsdag 5 januari | Verzorging

zelf-je-haar-verven

Zit je met je handen in het haar omdat de kappers dicht zijn? Wij geven je tips & tricks voor het zelf verven van je haren.

Er zijn veel redenen om je haar te verven: om je kleur te verfrissen, uitgroei bij te werken, om eventuele grijze haren te bedekken, omdat je de onderkant donkerder of juist lichter wilt of omdat je gewoon toe bent aan het iets anders. In dit blog lees je tips en tricks om je haar thuis te verven.

Ontdek het complete assortiment haarverf op Plein.nl

Het kiezen van de juiste haarkleur

Als je wilt weten welke haarkleur bij je past, zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. Je kunt ervoor kiezen om je haar een tintje of twee donkerder of juist lichter te maken. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen je haar drastisch een andere kleur te geven. In dit laatste geval is het erg belangrijk om goed te kijken naar welke haarkleur bij jouw huidskleur past. Je wil er namelijk niet grauw of juist rood uitzien. 

Het is belangrijk om te kijken naar de kleur van je huid. Dit kan onderverdeeld worden in warme en coole ondertonen. Hieronder leggen we het verschil uit.

Warme ondertoon 

Bij een warme ondertoon van de huid kun je denken aan de kleuren: perzik, geel, goud en rood. Waarschijnlijk draag je veel levendige kleuren die jouw huid doen stralen.

  • Oogkleur: licht- en donkerbruin, hazel, groen.
  • Natuurlijk haarkleur: goudbruin, goudblond, oranje blond, hazelnoot bruin, zwart.
  • Kleur van de aderen in je pols: groen.

Advies: de beste haarkleur is die met een warme tint. Hierbij kun je denken aan een volle bruine kleur, warm rood en warme ondertonen, zoals goud, caramel, chestnut, strawberry blond en chocoladebruin. Wees voorzichtig met kleuren met een koude ondertoon. Deze kunnen in combinatie met jouw warme ondertoon voor een saaie look zorgen.

Koele ondertoon

Bij een koele ondertoon van de huid kun je denken aan de kleuren roze, olijf en blauw. Je vindt vaak grijze en zwarte kleuren terug in je kledingkast.

  • Oogkleur: blauw, grijs, donkerbruin
  • Natuurlijke haarkleur: asblond, donkerbruin, zwart
  • Kleur van de aderen in je pols: blauw

Advies: de meeste kleuren rood staan goed bij mensen met een koude ondertoon en een lichte huidskleur. Rood complimenteert namelijk de roze en blauwe ondertoon van de huid.

Kleuren die passen bij jouw huidskleur zijn: donkere kleuren bruin en zwart met een blauwe en paarse ondertoon, zacht bruin, rood, donkerbruin met een koude ondertoon, koffie kleur, mokka, kastanjerood, bordeaux, felrood en asblond. Met asblond worden kleuren bedoelt als: ijs-, zilver- en champagneblond. Deze kleuren gaan roodheid van het gezicht tegen waardoor je huid er neutraler uitziet. Vermijd een te donkere haarkleur, die kan jouw huidskleur overheersen.

Zelf je haar verven

Nadat je de verf gereed hebt gemaakt zoals op de verpakking of in de handleiding staat vermeld, is het tijd om je haar te verven:

Stap 1: contouren

Begin allereerst bij de contouren van je haar. Vooral bij je voorhoofd, maar ook bij je oren. Wees niet te bescheiden met het inzetten van verf op de contouren (de rand) bij de aanzet van je haar. Deze haren vallen namelijk het meeste op en je wilt niet dat er straks kleurverschil is.

Stap 2: vier delen

Gebruik een kam om je haar in vier gelijke delen op te splitsen. Op deze manier weet je zeker dat je alle haren meeneemt. Maak een scheiding van het midden van het voorhoofd naar het midden in de nek. Vervolgens verdeel je het haar nogmaals van oor naar oor, zodat je als het ware vier gelijke delen creëert. Gebruik grote klemmen om de delen apart te houden. Bij de bovenste twee delen werk je vanaf de scheiding naar het oor toe. Bij de onderste twee delen werk je van boven naar onderin je nek toe.

Stap 3: verf aanbrengen

Breng de verf aan op de verschillende delen. Elk deel pak je plukje voor plukje aan. De plukjes kunnen het beste tussen de 0,5 tot 1 cm breed zijn zodat je je haar gelijkmatig verft.

Stap 4: inmasseren

Masseer de verf met je vingertoppen goed in je haar zodat de verf overal goed wordt verdeeld.

Stap 5: uitspoelen

Wacht tot slot tot de inwerktijd voorbij is om je haar uit te kunnen spoelen. Doe dit onder de douche of in een wasbak met een geruime hoeveelheid shampoo zodat je zeker weet dat al de verf uit je haar verdwenen is.

Tips voor het verven van je haar

Vind je het lastig om zelf je haren te verven? Deze tips maken het extra gemakkelijk:

Handschoenen & oude kleding

Gebruik handschoenen bij het aanbrengen van de haarverf en trek vooral ook oude kleding aan. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus mocht je onverhoopt toch nog knoeien met de verf is dat op oude kleding een stuk minder erg.

Voorkom vlekken op je huid

Het is natuurlijk belangrijk dat je alle haartjes meeneemt. Als je hier iets te fanatiek in bent kan het gebeuren dat er verf op je huid komt te zitten, zoals op je voorhoofd of in je nek. Smeer daarom vantevoren je hoofdhuid en nek in met vaseline. Mocht je toch knoeien, dan haal je de verf gemakkelijk weer van je gezicht, nek en hals.

Kleurverschil voorkomen

Voorkom een kleur verschil in je lange lokken. Als je wat langer haar hebt, minimaal tot over de borst, dan wil je kleurverschil in je lange lokken voorkomen. Hierom is het belangrijk om eerst je punten (de lengtes) van het haar te verven en na een minuut of 10 begin je bij de aanzet van je haar! Waarom? Door warmte van je hoofdhuid werkt de kleuring beter, sneller en intenser. De langere lengtes van je haar hebben daarom meer tijd nodig om de juiste kleur te bereiken.

Geverfd haar verzorgen

Blij met je nieuwe kleur haar? Dan wil je deze natuurlijk ook het liefst zo lang mogelijk behouden. Het belangrijkste is om producten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor gekleurd haar. Zo heb je veel langer plezier van je haarkleur. Deze haarverzorgingsproducten in de vorm van shampoo, conditioner en een haarmasker, zijn gericht op de bescherming van jouw gekleurde haar en het behoud van een mooie, glanzende kleur. De intensieve verzorging zorgt er bovendien voor dat je haar gezond en sterk blijft.

Kies na het wassen met een shampoo altijd voor extra verzorging in de vorm van een conditioner of haarmasker. Na het stylen is een fijne haarolie bovendien geen overbodige luxe. Een olie heeft een beschermende, voedende en verzachtende werking. Precies wat jouw geverfde lokken nodig hebben.

Ontdek het complete assortiment haarverf op Plein.nl

Over de schrijver

Eline
Eline

Hi, ik ben Eline en werkzaam als online marketeer bij Plein. Ik heb een grote liefde voor alles wat met verzorging & make-up te maken heeft.