Welke pleister voor welke wond?

Plein | maandag 5 december | Wondverzorging & blessures

pleisters

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Een sneetje in je vinger, je kind dat in de speeltuin op zijn knie valt of een schaafwondje door het stoten van je elleboog. Een klein wondje is vaak eenvoudig te behandelen met een pleister. Maar naast de standaard pleisters zijn er ook pleisters speciaal voor het behandelen van onder meer schaafwonden, snijwonden en brandwonden. Heb je alleen de standaard pleisters in huis? Dan is het hoog tijd voor een update van je verbandtrommel. Welke pleisters echt niet mogen ontbreken en hoe je de meest voorkomende (kleine) wonden behandeld, vertellen we je graag in deze blog.

Ontdek het volledige assortiment van Leukoplast op Plein.nl

Welke pleister gebruik ik voor welke wond? 

Een wondje is niets anders dan een beschadiging van de huid. Je kunt je door een val je huid beschadigen of in je vinger snijden. De meeste wonden zijn goed zelf te behandelen. In het algemeen geldt bij wondverzorging de volgende drie stappen: 

  • Reinigen
  • Behandelen
  • Afdekken. 

Elke wond verdient een andere behandeling en dus een andere pleister. Maar welke pleister is het beste voor welke wond? Hieronder lees je meer over de meest voorkomende wonden en met welke pleister je deze het beste kunt behandelen.

Behandelen van een schaafwond

Schaafwonden zijn beschadigingen aan de bovenste huidlagen veroorzaakt door wrijving. Denk hierbij aan een val op je knie of het stoten van je elleboog tegen de muur. Een schaafwond bloedt vaak een beetje (rode puntjes op de wond) en kan erg pijnlijk zijn. 

Spoel een schaafwond onder de kraan met lauwwarm water. Gebruik hierbij geen zeep. Zitten er zandkorrels of grind in de wond? Haal deze met een pincet eruit. Als de schaafwond erg groot is of er is veel vuil ingekomen, dan kun je beter even langs de arts gaan. Dit moet je ook doen als je als er sprake is van een wondinfectie. In zo’n geval worden de pijn, roodheid en zwelling van de wond steeds erger, in plaats van minder. Soms is er dan ook sprake van koorts.

Pleisters voor schaafwonden

Voor het behandelen van een schaafwond gebruik je een goede wondpleister die past bij de plek waar de wond zich bevindt. Voor zowel schaaf- als snijwonden (zie hieronder) gebruik je Leukoplast elastische wondpleisters. De pleisters zijn elastisch, hechtend en uiterst flexibel. Bovendien blijven ze stevig zitten.

Tip: voor kinderen zijn er speciale pleisters met leuke kleurrijke printjes, zodat ze de pijn snel weer vergeten zijn!

pleisters voor kinderen

Behandelen van een snijwond

Snijwonden komen vooral voor op de hand of een vinger en worden vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld een mes of een vel papier. Een snijwond is erg vervelend en kan soms behoorlijk bloeden. Gaat het om een kleine wond of zit er vuil in? Spoel de snijwond dan schoon met water of, als dit niet in de buurt is, een huidontsmettingsmiddel. Is het een flinke snee, is er veel bloed of is de snee in het gezicht? Bel dan de dokter of huisartsenpost.

Pleisters voor snijwonden

Voor het behandelen van een snijwond zijn de elastische wondpleisters van Leukoplast ideaal. Deze pleisters hechten heel goed en zijn ideaal voor vingers en andere gebieden die veel bewogen worden. Voor de wat grotere en diepere wonden kun je het beste een eilandpleister kiezen, zoals de Leukoplast® Leukomed® T plus. Deze pleister werkt ademend en is huidvriendelijk. Extra fijn: de pleister is waterafstotend en blijft dus netjes zitten tijdens het douchen of zwemmen. 

t plus leukoplast pleisters

Wondhechtstrips voor snijwonden

Heb je een rechte, diepere snijwond? Kies dan voor een pleister die een trekkend effect heeft en de zijden van de wondrand naar elkaar toe brengt. Op deze manier hecht de snee eerder en beter. Hier zijn speciale wondhechtstrips voor. Deze kun je pijnloos aanbrengen en verwijderen. De strips hebben een unieke weefstructuur waardoor ze elastisch zijn en mee veranderen met de zwelling rondom de wond. Je hebt dankzij deze strips geen last van littekenvorming, wat bij hechten wel kan gebeuren.

Zelf een zwaluwstaartje maken

Heb je geen wondhechtstrips in huis maar wel een snijwond zoals hierboven beschreven? Een zwaluwstaartje is dan de oplossing. Je kunt deze eenvoudig zelf maken met een normale wondpleister:

Neem een stukje pleister van ongeveer 2 cm. 
Knip in de lengterichting van de vlakbij het midden schuin twee stukjes uit. Doe dit aan beide zijden van de pleister. 
Zorg ervoor dat er voldoende hechtvlak overblijft, zodat de pleister nog goed blijft plakken.
Als je het lastig vindt of je hebt geen goede schaar, dan kun je de hechtpleister ook een paar keer draaien. Je krijgt dan hetzelfde effect. 

Brandwonden behandelen

De meeste verbrandingen gebeuren thuis, vooral door hete vloeistoffen zoals koffie, thee of een pan op het fornuis. Andere oorzaken van brandwonden zijn vuur, hete voorwerpen zoals een kachel of strijkijzer, straling (zonnestralen) en elektriciteit. Maar ook een val op kunstgras tijdens het sporten kan een brandwond veroorzaken of onachtzaamheid als je met bijtende stoffen (chemicaliën) werkt.

Als je je verbrand hebt geldt altijd: Eerst water, de rest komt later! Brandwonden moeten onmiddellijk worden gekoeld, minstens 10 minuten lang. Dit kan het best met lauw leidingwater. Teveel koud water kan bij kleine kinderen onderkoeling geven.

Daarna ga je de ernst van de brandwond bepalen. Alleen kleine eerstegraads brandwonden mag je zelf behandelen. Als je twijfelt, de oorzaak zijn chemicaliën of de plaats is moeilijk te behandelen dan kun je het beste een arts raadplegen.

Bij grote of tweede- en derdegraads verbrandingen moet je altijd naar een arts. Doe bij eerste hulp geen smeersels (bijvoorbeeld brandzalf) op een brandwond, want dan is het voor de arts moeilijker om de ernst te beoordelen. De ernst van brandwonden wordt in drie gradaties aangegeven:

  • Eerstegraads verbranding: de huid is rood, licht gezwollen en pijnlijk
  • Tweedegraads verbranding: de huid is niet alleen rood, licht gezwollen en pijnlijk, maar er zijn ook blaren.
  • Derdegraads verbranding: de huid is grauwwit of zwart, en er is géén pijn op de plaats van de derdegraads verbranding.

Zalfgaas en verbandgaas voor eerstegraads brandwonden

Voor eerstegraads brandwonden kun je het beste een zalfgaas zoals Leukoplast® Cuticell® Classic gebruiken in combinatie met een verbandgaas Leukoplast® Cutisoft®. De Cuticell® Classic breng je als eerste op de brandwond aan. Het heeft een verkoelend effect en zorgt ervoor dat de Cutisoft® niet verkleefd in de wond. De Cutisoft® breng je hierna eenvoudig aan op de wond en is erg vriendelijk voor de huid. Dit verbandgaas is niet alleen geschikt voor brandwonden, maar eigenlijk voor alle type wonden zoals een postoperatieve wond of grote schaafwond. Ook kun je dit verbandgaas voor meerdere doelen gebruiken; je kunt een wond hier namelijk mee beschermen, reinigen én afdekken.

Hoe kun je een verbandgaas vastzetten?

Voor het vastzetten van verbandmiddelen gebruik je een hechtpleister. Deze huidvriendelijke hechtpleister van Leukopor is geschikt voor de (zeer) gevoelige huid, gemakkelijk in gebruik en je kunt ‘m gemakkelijk met de hand afscheuren.

pleisters

Bijtwond behandelen

Een bijtwond is een wond die veroorzaakt wordt door de beet van mens of dier. Bijtwonden zijn ernstige letsels, want er vindt altijd besmetting plaats met ziektekiemen en waardoor de kans op wondinfectie erg groot is. Je moet daarom altijd met een bijtwond naar een arts. Dit geldt ook oppervlakkige bijtwonden, want ook dan bestaat er kans op infectie.

Als je gebeten bent, dek dan de wond steriel af met een pleister of gaas om verdere verontreiniging te voorkomen. Stelp een eventuele bloeding met een wonddrukverband of door zelf druk uit te oefenen op de wond (liefst met een steriel gaas tussen je hand en de wond). Ga vervolgens naar een arts.

Als je een wond hebt die je aan een arts wilt laten zien laat dan de wond onbehandeld. Als je de wond behandeld kan dit het uiterlijk van de wond beïnvloeden waardoor de arts meer moeite heeft om de ernst van de wond en de behandeling bepalen

Op alle wonden voorbereid met Leukoplast

Met Leukoplast® heb je alle wondverzorgingsproducten in huis om lichte verwondingen of complexe wonden thuis te behandelen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Leukoplast heeft meer dan 100 jaar ervaring in wondverzorging. Van snijwonden, schaafwonden, wonden die vatbaar zijn voor infectie of producten speciaal voor de gevoelige huid.

Bekijk het complete assortiment van Leukoplast op Plein.nl

Fotografie door Ashwien.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.