Webshopzendingen worden nu nog duurzamer ingepakt

Plein | maandag 7 november | Algemeen

Plein.nl vindt duurzaam verpakken belangrijk. Daarom schakelden we 1,5 jaar geleden verschillende partners in om ons inpakproces te optimaliseren. Eén van deze partners is DS Smith, de grootste leverancier van e-commerce packaging in Europa, zij hebben ons geholpen om nog duurzamer te worden door met een nieuwe verpakking de kwaliteiten te verbeteren, lege ruimte te reduceren en onnodig plastic opvulmateriaal uit te bannen.

Eén jaar na implementatie van het nieuwe logistieke proces bij Plein.nl in Moerdijk:

Duurzaam verpakt

Duurzame grondstoffen
We hebben al ons karton omgezet naar 100% gerecycled bruin golfkarton. De gekozen kartonkwaliteit bespaart ook nog eens 30% ruimte in de vrachtwagens die het karton afleveren in Moerdijk. Alle kartonsoorten zijn na gebruik ook weer 100% recyclebaar. Zo kun jij met een gerust hart de gebruikte doos bij het oud papier gooien. 

Minder lucht vervoeren

Duurzaam gegroeid
Met hetzelfde logistieke team als een jaar geleden hebben we een groei van 30% aan orders kunnen verwerken. 98% van de orders worden inmiddels automatisch ingepakt en door hele kleine aanpassingen aan de deksel staan onze machines bijna niet meer stil. Zo weten we zeker dat jij je pakketje op tijd in huis krijgt.

Groene kilometers

Minder plastic opvulmateriaal
Door te verzenden met de nieuwe dozen gebruiken we 95% minder plastic opvulmateriaal, dit is ongeveer 9200 kg minder plastic en vergelijkbaar met het gewicht van 2 olifanten! Zo besparen we kosten en fossiele brandstoffen

Duurzame energie

Minder karton 
Door over te stappen van 5 maten vouwdozen naar 3 varianten dozen die zich aanpassen aan de hoogte van de inhoud konden we de hoeveelheid karton verminderen. De nieuwe bedrukking is ontworpen om inkt uit te sparen.

Elektrisch rijden

Minder lucht verzonden
Omdat er meer doosjes in een PostNL kar passen hebben we 20.900 m3 lege ruimte bespaard, dit staat gelijk aan 240 lege vrachtwagens. Dus heeft ook flinke impact op de vermindering van CO2 uitstoot.

Uitstoot compenseren

Minder schade 
Ondanks de verdubbeling in wasmiddel verkopen is het aandeel klachten wat over lekkage gaat met 25% gedaald door het gebruik van de nieuwe dozen. Zo voorkomen we niet alleen verspilling, maar ook teleurgestelde gezichten bij het openen van het pakketje.

lLaag retourpercentage

Op alles voorbereid
We hebben een grote en een kleine inpak machine, deze kunnen respectievelijk 800 en 900 orders per uur verwerken. Om de dozen nog beter passend te laten zijn op het productaanbod zullen we op termijn nog een machine in gaan zetten voor een nog kleinere maat doos. Nog minder materiaal en nog minder lege ruimte dus.

 

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.