Wat te doen bij waterwratjes?

Marjolein | vrijdag 18 april |

waterwratjes Waterwratjes zijn bolvormige bolletjes die 3-10mm groot zijn. Vooral kinderen hebben last van waterwratjes die voorkomen op de romp, in de hals en rond de oksels. In dit artikel vertellen we je graag hoe je waterwratjes behandelt. In de categorie "wratten en schimmels" hebben wij op Plein producten die je kunt gebruiken om waterwratjes te behandelen, al is dit niet echt nodig want ze gaan ook vanzelf weer weg. 

Ontdek het complete assortiment tegen wratten op Plein.nl

Wat zijn waterwratjes?

Waterwratjes zijn een onschuldige huidaandoening die ontstaan binnen twee weken tot zes maanden na besmetting met het molluscavirus. Waterwratjes zijn bolvormige pukkeltjes die 3-10 mm groot zijn. De pukkeltjes zijn huidkleurig of wit, soms wat glanzend. Het oppervlak is afgeplat en soms zit er een deukje in. Het duurt 6-12 weken totdat de waterwratjes hun maximale grootte bereikt hebben. Het komt voor dat er een paar waterwratjes op de huid zitten maar het kunnen er ook honderd zijn. Ze komen meestal voor op de romp, in de hals en rond de oksels. Soms kunnen ze ook in het gezicht zitten, bijvoorbeeld op de oogleden. Rond de waterwratjes kan eczeem ontstaan. Als de  waterwratjes spontaan of door krabben open gaan komt er een witte vloeistof vrij die molluscumbrij wordt genoemd. Meestal geneest het plekje zonder dat het littekens achter laat. Bij volwassene worden waterwratjes meestal opgelopen door seksueel contact. Ze zitten dan ook hoofdzakelijk rond de geslachtsdelen of rond de anus. Een condoom helpt niet om besmetting tegen te gaan want de waterwratjes zitten op de huid rond de geslachtsdelen en er niet op.

Wat te doen bij waterwratjes?

Zolang het bij gave, zachtroze bultjes blijft, hoef je er niets aan te doen. Behalve misschien het besmettingsgevaar een beetje inperken door bijvoorbeeld de kinderen niet met dezelfde handdoek af te drogen maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat de kans op succes vrij klein is. De waterwratjes verdwijnen ongeveer na 6-12 maanden vanzelf.

Veel huis- en huidartsen doen daarom liever niets aan waterwratjes. Het weghalen van de bultjes doet pijn en geeft meer kans op littekens. Bovendien kunnen de wratjes terug blijven komen zolang het afweersysteem van het kind nog niet klaar is met het virus. Soms is het wenselijk om de waterwratjes wel weg te halen. Dit kunnen cosmetische redenen zijn maar ook omdat ze problemen veroorzaken zoals ontstekingen, infecties of eczeem rond de wratjes. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals laseren, schrapen, branden, bevriezen met vloeibare stikstof, aanstippen etc., om de waterwratjes weg te halen. Welke methode het meest geschikt is, kun je het beste bespreken met je huis-, of huidarts.

Tips om verspreiding van waterwratjes te voorkomen:

  • Verklein de kans op ontstekingen: voorkom krabben aan de waterwratjes. Als blaasjes niet opengaan, zullen er minder snel nieuwe waterwratjes op de omliggende huid ontstaan.
  • Houd het gebied met waterwratjes schoon en zoveel mogelijk droog.
  • Droog de plekken met open blaasjes altijd als laatste af, om verspreiding van vocht uit de blaasjes over de rest van de huid te voorkomen.
  • Maak speelgoed regelmatig schoon.
  • Dek het gebied met waterwratjes zoveel mogelijk af met kleding, verbandje of pleister.
  • Voorkom huid op huid contact met het waterwratjes gebied.
  • Laat je kindje spullen die in contact komen met het gebied niet delen met anderen (zoals kleding of handdoeken).
  • Laat je kindje regelmatig de handen wassen. en zorg voor korte nagels. Zo heeft het virus de minste kans.
  • Zet een kind met open wratjes niet met andere kinderen in bad en laat de handdoek niet door andere kindjes gebruiken.
  • Om de jeuk wat te verzachten kun je een huidgel,-mousse,-créme of zalf gebruiken die verkoelend werkt. Dit zijn vaak producten die menthol* bevatten of ook werken bij waterpokken. 

* Producten met menthol zijn niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar

Zelf waterwratjes behandelen

Er zijn een aantal manieren om zelf waterwratjes te behandelen:

  • Bevriezen. Je kunt zelf een wrat bevriezen met een speciale waterwratten pen van Heltiq.
  • Scrubben. Bij grotere aantallen en een wijde verspreiding, kun je dagelijks wassen met Betadine Scrub. Dit kan gewoon onder de douche. Het besmette gedeelte van het lichaam wordt dan ingezeept met Betadine Scrub en een beetje water. Hierna wordt de Betadine Scrub weer afgespoeld.
  • Aanstippen. Er zijn aanstipmiddelen in de handel op basis van salisylzuur en/of etherische oliën die je kunt gebruiken. Wanneer de waterwratjes open en ontstoken zijn of in minder grote aantallen op het lichaam aanwezig zijn, kunnen ze 1 à 2 keer per dag worden behandeld met Betadine Zalf of Betadine Oplossing. Je stipt ze dan aan met een wattenstokje en dekt ze af (in verband met vlekken in kleding of beddengoed) met een pleister of verband.

Wanneer naar de huisarts?

  • Als je niet zeker weet of de huidaandoening waterwratjes betreft.
  • Als je om cosmetische redenen de waterwratjes weg wilt laten halen.
  • Bij (ernstige) ontstekingen.
  • Bij twijfel over de behandeling.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.