Wat te doen tegen een verstopte neus?

Marjolein | maandag 5 april |

wat te doen tegen verstopte neus

Een verstopte neus is erg vervelend, vooral ’s nachts. Je kunt lastig adem halen en een verstopte neus zorgt voor een benauwd en moe gevoel. In dit artikel vertelt onze gediplomeerde drogist Marjolein wat je kunt doen tegen een verstopte neus.

Wat zijn de oorzaken van een verstopte neus?

Je neus kan verstopt raken door allergieën en door neusverkoudheid. Wat je tegen een verstopte neus kunt doen, is afhankelijk van de oorzaak. Als de verstopte neus wordt veroorzaakt door een allergie, dan zijn er middelen die de symptomen van de allergie verminderen of laten verdwijnen. Ook zijn er leefregels die ervoor zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van allergie. Je kunt meer lezen over allergie bij gezondheidsvragen allergie of hooikoorts.

Verstopte neus door verkoudheid

Bij de meeste mensen is de oorzaak van een verstopte neus een verkoudheidsvirus. Je neus verwarmt, bevochtigt en filtert alle lucht die je inademt. Op deze manier beschermt je neus zichzelf zodat hij niet uitdroogt door de luchtstroom. De linker- en rechtzijder van je neusholte nemen elk om de beurt cycli van drie uur om te ademen. Je ademt dus eerst een tijdje door het ene neusgat en daarna door de ander. Een verstopte neus zorgt ervoor dat je onvoldoende lucht kunt inademen en je meer droog je mond ademt.

Neusverkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus en bijholtes. Je lichaam gaat zelf de strijd aan met het virus door de bloedvaten te verwijden waardoor de bloedtoevoer verhoogt wordt. De verhoogde bloedtoevoer zet de haarvaten van het slijmvlies onder druk, waardoor water door de bloedvaten dringt en de neus uitloopt als snot. In een later stadium wordt dit dikker en raakt je neus verstopt. Als je last hebt van een verstopte neus door een verkoudheid kan je ook last krijgen van hoesten, keelpijn, hoofdpijn, een ziekerig gevoel of lichte verhoging. Na een week is je verstopte neus en alle bijhorende klachten vaak weer over.

Wat te doen tegen verstopte neus?

Als je een verstopte neus hebt, wil je er zo snel mogelijk van af, want een verstopte neus is heel vervelend. Door een verstopte neus krijg je namelijk weinig lucht en weinig slaap. Helaas zijn er geen geneesmiddelen die de verkoudheid kunnen genezen en moet het vanzelf over gaan na enkele dagen. Wel kun je er voor zorgen dat je minder last hebt van de symptomen. Met onderstaande tips kan je de klachten die ontstaan door een verstopte neus verlichten.

Neussprays

Neussprays zorgen ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen en de druk op de haarvaten vermindert. Er komt dan minder water of snot in je neus. Je kunt hiervoor een zoutoplossing gebruiken of een neusspray die onder de geneesmiddelen te koop zijn. Het nadeel van de geneesmiddelen zijn dat je deze maximaal een week achtereen mag gebruiken. Een zoutoplossing mag je langer gebruiken. Zoutoplossingen kun je vinden bij gezondheidsproducten.

Als je kind een verstopte neus heeft, koop dan een product wat voor zijn of haar leeftijd geschikt is. Er zijn producten voor baby's, kinderen van 2 tot 6 jaar, kinderen van 2 tot 12 jaar, 12 jaar en ouder en 18+.

Je neus stomen

Vijftien minuten stoom inademen, geeft al lucht en kan een hele verademing zijn. Je kunt boven een bak heet water gaan zitten met je hoofd onder een theedoek. Voeg eventueel menthol of eucalyptus toe. Er zijn Inhaltieproducten in de vorm van capsules, pleisters en zalf. Inhalatie producten met menthol of eucalyptus zijn niet geschikt voor jonge kinderen. Volg dus goed de leeftijdsadviezen op. Naast stomen, is een hete douche van ongeveer vijftien minuten ook heel effectief.

verstopte neus

Water drinken

Drink veel water. Hierdoor houd je de snot vloeibaarder en wordt het virus afgevoerd uit het lichaam.

Tegendruk bij het snuiten

Als je het ene neusgat dichthoudt en het andere snuit, lukt het soms de verstopping wat verhelpen.

Gebruik papieren zakdoekjes

Gebruik papieren zakdoekjes die je na gebruik direct weg moet gooien om (her)besmetting te voorkomen.

Hete drank

Drink thee of bouillon drinkt om je neus te ontzwellen.

Tips bij slecht slapen

Slaap je slecht door een verstopte neus? Leg je hoofd hoger door een extra kussen te gebruiken of het hoofdeinde van je bed wat omhoog te zetten. Er zijn daarnaast inhalatiecapsules te koop waarmee je kunt stomen, maar deze kun je ook op je kussen stuk knijpen waardoor je gedurende de nacht menthol of eucalyptus inademt. Tenslotte kan je ook je borst insmeren met een balsem of zalf die menthol, eucalyptus of kamfer bevat. Ook dit helpt om ’s nachts meer lucht te krijgen.

Tip bij een schrale huid onder de neus

Door het vele snuitten, kan de huid onder je neus schraal worden en zeer doen. Je kunt dit verhelpen door er vaseline of een huidherstellende zalf op te smeren.

Voorkom besmetting van huisgenoten en collega's

Als je neus dicht zit is het belangrijk dat je (her)besmetting van huisgenoten voorkomt. Was daarom regelmatig je handen en maak alles wat je regelmatig mat je handen aanraakt wat vaker schoon.

Langdurig verstopte neus

Normaliter is een verstopte neus na een week weer over. Ook af en toe niezen is heel normaal. Heb je langere tijd last van neusklachten zoals een loopneus, verstopte neus, niezen of jeuk in de neus? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Meestal is een overgevoeligheid voor bepaalde prikkels de oorzaak. Dit kunnen allergische of niet-allergische prikkels zijn of beide. Daarnaast helpt het om niet te roken en ook niet bij anderen in de buurt te staan die roken. Stop daarnaast ook met neussprays of -druppels waar ylometazoline in zit. Door ze vaak te gebruiken raak je eraan gewend en werken ze niet meer waardoor je continue een verstopte neus hebt. Ook kunnen sommige medicijnen als bijwerking hebben dat je een verstopte neus krijgt. Overleg met je arts wat hierin mogelijk is.

Deze informatie is geen vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts. Lees voor gebruik ALTIJD de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.