Wat te doen tegen hooikoorts?

Marjolein | maandag 13 maart | Gezondheidsproducten

wat te doen tegen hooikoorts Voor veel mensen betekent de komst van de lente ook de komst van hooikoorts. Mensen met hooikoorts hebben last van verkoudheid, niezen en jeuk in de neus en ogen, loopneus, kriebelhoest of rode, tranende ogen. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer binnen te blijven om te voorkomen dat je hooikoorts krijgt. Naast het gebruik van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen zijn er ook dingen die je zelf kunt doen, om hooikoorts minder kans te geven.

Ontdek het assortiment geneesmiddelen of gezondheidsproducten* bij hooikoorts bij Plein.
*De producten voor pollen in de lucht staan tussen de producten voor de luchtwegen

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is simpelweg een allergische reactie op pollen van bomen, struiken en bloeiende grassen. Het afweermechanisme van je lichaam raakt hierdoor van slag, waardoor er histamine vrijkomt die je laat hoesten, proesten en tranen.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

De symptomen van hooikoorts lijken veel op die van verkoudheid. Hieronder een overzicht van de symptomen:

 • loopneus, die een verstopte neus kan worden
 • niesbuien
 • branderige, jeukende en tranende ogen
 • rode en gezwollen ogen
 • keelpijn
 • vermoeidheid
 • hoofdpijn

Wat te doen tegen hooikoorts?

Als je last hebt van een pollenallergie, kun je het beste de stof vermijden waar je allergisch voor bent. Bij hooikoorts is dat bijna onmogelijk, want de pollen zweven overal. Je kunt wel proberen om het contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden. Wij hebben een aantal tips voor je om de pollen zoveel mogelijk te vermijden

 • Smeer aan de binnenkant van je neus wat vaseline. Hierdoor blijft het stuifmeel daar aan vastplakken en dringt het niet verder je neus in.
 • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen rondzwervend stuifmeel.
 • Hang je was niet buiten te drogen want de pollen hechten zich daar graag aan vast.
 • Als je buiten actief bent geweest, doe dan direct andere kleding aan.
 • Was en borstel je haar voordat je gaat slapen, hiermee verwijder je de pollen.
 • Houd de pollenkalender, pollen alarmberichten en/of hooikoorts weerberichten in de gaten.
 • De piektijd van de hoeveelheid pollen in de lucht is op het midden van de dag. Soms is het handig om buitenactiviteiten daar omheen te plannen en binnen te blijven.
 • Houd zo veel mogelijk de ramen dicht, vooral in de slaapkamer. Je houdt dan de pollen buiten.
 • Als je ogen jeuken, wrijf dan niet in de ogen. De klachten worden hierdoor alleen maar erger.

Als je in de ochtend alarmberichten, hooikoorts weerberichten en/of de pollenkalender bekijkt dan kun je daar gedurende de dag rekening mee houden. Als er veel pollen in de lucht zitten houd je ramen en deuren dicht en droog je de was niet buiten. Als er weinig tot geen pollen in de lucht zijn kun je lekker je huis luchten en ventileren. 

wat te doen tegen hooikoorts

Welke zelfzorgmiddelen kun je gebruiken bij hooikoorts?

Als je last hebt van hooikoorts hoef je niet direct naar je huisarts. Er zijn verschillende geneesmiddelen en medische hulpmiddelen die hooikoortsklachten verminderen. Deze zijn verkrijgbaar in tabletten, neusspray of oogdruppels.
Overigens helpen deze zelfzorgmiddelen ook bij een allergie voor huisstofmijt en huidschilfers van dieren.

Als je echter twijfelt of de klachten wel door hooikoorts komen of als je er met geneesmiddelen uit de drogist nog steeds veel last van hooikoorts blijft houden, dan is het wel verstandig om je arts te raadplegen. Samen kun je dan bespreken of een geneesmiddel op recept of een therapie beter werkt voor jou. 

Geneesmiddelen

Voordat je een geneesmiddel tegen hooikoorts gaat gebruiken is het belangrijk om de bijsluiter te lezen. In de bijsluiter staat informatie die aangeeft of het geneesmiddel geschikt voor je is en hoe je het moet gebruiken. Van sommige hooikoortsgeneesmiddelen kun je slaperig worden. Dat kan onveilig zijn, bijvoorbeeld in het verkeer.

 • Tabletten: Met de meeste hooikoortstabletten ben je binnen een uur van je hooikoortsklachten af of voel je dat ze sterk vermindert zijn. Hooikoortsmiddelen zijn geneesmiddelen op basis van antihistaminica. Antihistaminica blokkeert de werking van histamine. Door de histamine te blokkeren, kun je een allergische reactie voorkomen. Veel hooikoortstabletten hebben de werkzame stof Loratadine, Cetirizine of Fexofenadine hydrochloride. Alle drie de werkzame stoffen doen het zelfde, maar het kan zijn dat de ene werkzame stof bij jou beter werkt dan de ander. Dus als je het idee hebt dat de allergietabletten niet (voldoende) bij jou werken, probeer dan eens een allergietablet met een andere werkzame stof.
 • Neusspray: Neussprays speciaal voor hooikoorts verlichten de symptomen in de neus sneller dan een tablet omdat je een neusspray  in de neus sprayt waar het direct zijn werk kan doen. Er zijn neussprays met cromoglicinezuur of met antihistaminica. Een neusspray met cromoglicinezuur voorkomt het vrijkomen van histamine. Hierdoor worden de allergische klachten zoals een loopneus, verstopte neus en niesbuien voorkomen of vermindert. Je kunt deze neusspray preventief gebruiken. Als je langdurig last hebt van hooikoorts dan is de neusspray met cromoglicinezuur een goede optie.
 • Oogdruppels: Als je veel last hebt van jeukende ogen zijn oogdruppels een goede optie. Ze werken sneller dan tabletten omdat je ze direct gebruikt op de plek waar je het meeste last hebt van de allergie, namelijk je ogen. Oogdruppels met cromoglicinezuur voorkomt het vrijkomen van histamine. Hierdoor worden de allergische klachten zoals jeukende ogen voorkomen. Als je langdurig last hebt van hooikoorts dan zijn oogdruppels met cromoglicinezuur een goede optie.

Medische hulpmiddelen

Als je liever geen geneesmiddelen wilt gebruiken dan zijn er ook medische hulpmiddelen die verlichting geven bij hooikoorts. Dit zijn hoofdzakelijk neussprays. Deze neussprays zijn op basis van een zoutoplossing of Micro-gel. Je gebruikt deze neussprays met een zoutoplossing om je neus te spoelen waardoor de pollen uit je neus verdwijnen en de zoutoplossing helpt om je verstopte neus weer vrij te maken waardoor je weer beter kunt ademen. Een zoutoplossing kun je meerdere keren per dag en langere tijd achtereen gebruiken.
De neusspray op basis van Micro-gel schakelt de pollen uit en voorkomt het contact met allergenen.

Een medisch hulpmiddel blokkeert niet de aanmaak van histamine maar kan wel verlichting geven bij de klachten die je krijgt van hooikoorts. Als je een medisch hulpmiddel wilt gaan gebruiken lees dan voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Deze informatie is geen vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts. Lees voor gebruik ALTIJD de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Ontdek het assortiment geneesmiddelen of gezondheidsproducten* bij hooikoorts bij Plein.
*De producten voor pollen in de lucht staan tussen de producten voor de luchtwegen

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.