Wat te doen tegen hooikoorts?

Marjolein | maandag 6 april | Gezondheid

wat te doen tegen hooikoorts Voor veel mensen betekent de komst van de lente ook de komst van hooikoorts. Mensen met hooikoorts hebben last van verkoudheid, niezen en jeuk in de neus en ogen, loopneus, kriebelhoest of rode, tranende ogen. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer binnen te blijven om te voorkomen dat je hooikoorts krijgt. Naast het gebruik van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om hooikoorts minder kans te geven.

Ontdek het assortiment bij hooikoorts bij Plein.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is simpelweg een allergische reactie op pollen van bomen, struiken en bloeiende grassen. Het afweermechanisme van je lichaam raakt hierdoor van slag, waardoor er histamine vrijkomt die je laat hoesten, proesten en tranen.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

De symptomen van hooikoorts lijken veel op die van verkoudheid. Hieronder een overzicht van de symptomen:

 • loopneus en wat later juist een verstopte neus
 • niesbuien
 • kriebelhoest
 • branderige, jeukende en tranende ogen
 • rode en gezwollen ogen
 • keelpijn
 • vermoeidheid
 • hoofdpijn

Wat te doen tegen hooikoorts?

Als je last hebt van een pollenallergie, kun je het beste de stof vermijden waar je allergisch voor bent. Bij hooikoorts is dat bijna onmogelijk, want de pollen zweven overal. Je kunt wel proberen om het contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden. Wij hebben een aantal tips voor je om de pollen zoveel mogelijk te vermijden:

 • Smeer aan de binnenkant van je neus wat vaseline. Hierdoor blijft het stuifmeel daar aan vastplakken en dringt het niet verder je neus in.
 • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen rondzwervend stuifmeel.
 • Hang je was niet buiten te drogen want de pollen hechten zich daar graag aan vast.
 • Als je buiten actief bent geweest, doe dan direct andere kleding aan.
 • Was en borstel je haar voordat je gaat slapen, hiermee verwijder je de pollen.
 • Houd pollen alarmberichten, hooikoorts weerberichten en/of de pollenkalender in de gaten.
 • De piektijd van de hoeveelheid pollen in de lucht is op het midden van de dag. Soms is het handig om buitenactiviteiten daar omheen te plannen en binnen te blijven.
 • Houd zo veel mogelijk de ramen dicht, vooral in de slaapkamer. Je houdt dan de pollen buiten.
 • Als je ogen jeuken, wrijf dan niet in de ogen. De klachten worden hierdoor alleen maar erger.

Middel tegen hooikoorts

Hooikoorts of pollen in de lucht kun je behandelen met tabletten, neusspray of oogdruppels. Welke voor jou het beste werkt, hangt af van de symptomen waar je het meeste last van hebt. Heb je vooral last van jeukende ogen, dan zijn oogdruppels het meest geschikt. Als je voornamelijk last hebt van een verstopte neus dan geven neusdruppels verlichting. Naast deze specifieke middelen, zijn er ook hooikoortstabletten verkrijgbaar. Deze werken door het hele lichaam en behandelen de symptomen, maar doen niets aan de oorzaak van hooikoorts.

Werking van hooikoortstabletten

De hooikoortstabletten die je bij de drogist koopt, zijn vaak op basis van antihistaminica. Antihistaminica blokkeert de werking van histamine. Deze stof komt in je lichaam vrij bij een allergische reactie en zorgt voor de typische hooikoortsklachten. Door de histamine te blokkeren, kun je een allergische reactie voorkomen. De hooikoorts/ allergie tabletten hebben de werkzame stof Loratadine of Cetirizine. Ze werken beiden hetzelfde, maar het kan zijn dat de ene werkzame stof bij jou beter werkt dan de ander. Dus als je het idee hebt dat de allergietabletten niet bij jou werken, probeer dan eens een tablet met een andere werkzame stof. Er zijn veel zelfzorgmiddelen tegen pollen in de lucht, allergie of hooikoorts waar je geen recept voor nodig hebt en die je gemakkelijk kunt verkrijgen bij de drogist. Op Drogistplein hebben we geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en gezondheidsproducten.

Gezondheidsproducten/medische hulpmiddelen tegen hooikoorts

Geneesmiddelen tegen hooikoorts

Wanneer naar de huisarts met hooikoorts?

In principe hoef je niet naar de huisarts met hooikoorts. Als je echter twijfelt of de klachten wel door hooikoorts komen of als je er met geneesmiddelen of medische hulpmiddelen uit de drogist nog steeds veel last van blijft houden, is het verstandig om je arts te raadplegen.

Deze informatie is geen vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts. Lees voor gebruik ALTIJD de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Ontdek het assortiment bij hooikoorts bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.