Wat te doen bij constipatie of diarree?

Plein | maandag 15 mei | Gezondheidsproducten

Optifibre

Je spijsvertering is belangrijk voor de energievoorziening van je lichaam. Echter kan soms het evenwicht in je darmen verstoord raken. Diarree of constipatie kan hiervan het gevolg zijn. Wat je hier precies tegen kunt doen en welke middelen geschikt zijn, vertellen we je graag in deze blog.

Ontdek het volledige assortiment Optifibre op Plein.nl

Wat is constipatie?

Je hebt last van constipatie als je ontlasting hard en droog is en je moeilijk naar het toilet kunt. Constipatie wordt ook wel verstopping of obstipatie genoemd. We spreken van verstopping als je minder dan drie keer per week poept. Hierdoor kun je last krijgen van buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep.

Hoe ontstaat constipatie?

Constipatie, of verstopping, kan meerdere oorzaken hebben. Namelijk:

 • Te weinig drinken
 • Te weinig vezels eten
 • Te weinig bewegen
 • Aanleg
 • Spanning
 • Je gaat niet meteen naar het toilet als je moet poepen
 • Zwangerschap
 • De spieren in de bekken werken niet goed
 • Bepaald medicijngebruik.

Ook kan verstopping ontstaan door een bepaalde ziekte. Bijvoorbeeld het prikkelbare darm syndroom, een traag werkende schildkleur of diabetes. Mocht je dit vermoeden, neem dan contact op met je huisarts.

Optifibre neutraal

Wat te doen bij constipatie?

Heb je last van verstopping? Voldoende drinken, in de vorm van water en thee, helpt. Ook een gezond en vezelrijk dieet is aan te raden en voldoende beweging is belangrijk om de darmen in beweging te houden.

Heb je vaak last van constipatie en helpen bovenstaande maatregelen onvoldoende? OptiFibre is een 100% plantaardige medische voeding voor het ondersteunen van de nutritionele behoeften van mensen met constipatie. OptiFibre heeft een klinisch bewezen dubbele doeltreffendheid dat de darmpassage ondersteunt en het evenwicht van de darmflora ondersteunt.

OptiFibre is gemakkelijk in gebruik. Het smaak- en geurloze poeder integreer je eenvoudig in je dagelijkse routine. Je mengt OptiFibre door warme of koude vloeistoffen en kan zelfs door gerechten worden geroerd. 

De dosis van OptiFibre moet geleidelijk worden verhoogd om aan te passen aan de individuele vereisten.

 • Volwassenen: 5-25 g (1-5 maatschepjes) OptiFibre® per dag of volgens medische aanbeveling. Bouw de dagelijkse hoeveelheid geleidelijk op en verspreid over de dag.
 • Kinderen vanaf 3 jaar: 5-15g (1-3 maatschepjes) OptiFibre® per dag of volgens medische aanbeveling. Bouw de dagelijkse hoeveelheid geleidelijk op en verspreid over de dag.
 • Aanbevolen voor mensen met veelvoudige constipatie, waaronder kinderen vanaf 3 jaar en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Goed om te weten: OptiFibre is voeding voor medisch gebruik. Gebruiken onder medisch toezicht.

Wat is diarree?

Diarree is dunne, waterige poep. De poep komt veel vaker per dag normaal en komt met klachten zoals buikpijn, krampen en misselijk zijn en overgeven. Ook kan je je door diarree moe en slap voelen en soms heb je ook last van hoofdpijn of koorts.

Hoe ontstaat diarree?

Diarree komt vaak door een virus. We noemen dit dan een buikgriep. Ook kan diarree ontstaan door bedorven voedsel. Je krijgt dan diarree door een virus, bacterie of parasiet die via je mond in je darmen terecht komt.

Soms heeft diarree een andere oorzaak. Bijvoorbeeld door medicijngebruik, het drinken van te veel zoete dranken (appelsap of light-dranken), het prikkelbare darm syndroom of overgevoeligheid voor melk. Deze vorm van diarree duurt vaak langer (gemiddeld 2-3 weken) en bij ernstige vorm, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Optifibre flora

Wat te doen bij diarree?

Last van diarree? Dan is het belangrijk dat je extra vaak drinkt. Je verliest namelijk veel vocht door diarree (en eventueel overgeven). Vooral als je koorts hebt, is het belangrijk om goed te blijven drinken. 

Je kunt, als je diarree hebt, gewoon blijven eten. Een paar dagen niet of minder eten is echter niet erg. Kijk vooral wat goed voelt en of je trek hebt.

Optifibre Flora van Nestlé is een plantaardige dieetvoeding die het darmevenwicht verbetert en de duur van diarree verkort door de frequentie van de stoelgang te verminderen en de consistentie te verbeteren. OptiFibre Flora van Nestlé is een voedingssupplement met een klinisch bewezen doeltreffendheid dat de darmpassage ondersteunt en het evenwicht van de darmflora bevordert.

Optifibre Flora bevat een combinatie van plantaardige prebiotische vezels en probiotica en is vrij is van additieven. De prebiotische vezels en probiotica in OptiFibre Flora is gemaakt van plantaardige vezel en Lactobacillus rhamnosus GG en is glutenvrij. 

OptiFibre Flora is gemakkelijk in gebruik, smaak- en geurloos en kan eenvoudig worden toegevoegd aan koude dranken en gerechten (maximaal kamertemperatuur). De aanbevolen dosis:

 • Volwassenen: 1 zakje (5 g) per dag of volgens medisch voorschrift. Geleidelijk verhogen met 1 zakje gedurende 3 dagen en tot maximum 5 zakjes per dag, als u geen verbetering ziet.
 • Kinderen (3-10 jaar): 1/2 zakje (2,5 g) per dag of volgens medisch voorschrift. Geleidelijk verhogen met 1/2 zakje gedurende 3 dagen, en tot maximum 3 zakjes per dag, als u geen verbetering ziet. Indien nodig, kan de dosering geleidelijk aan worden verhoogd om deze zo aan te passen aan individuele behoeften.

Goed om te weten: OptiFibre Flora is voeding voor medisch gebruik. Gebruiken onder medisch toezicht.

Ontdek het volledige assortiment Optifibre op Plein.nl

Fotografie door Ashwien

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.