Wat is mijn huidtype?

Plein.nl | maandag 16 september | Verzorging

wat-is-mijn-huidtype

Geen huid is hetzelfde. Iedere huid heeft een eigen natuurlijke kracht, en zo ook haar sterke en minder sterke eigenschappen. Je huidconditie is een weerspiegeling van hoe je je voelt. Ben je gestrest? Dan zul je dit terugzien aan een wat onzuivere huid. Als je te weinig water drinkt zal je huid wat droger kunnen aanvoelen. 

Ontdek het complete assortiment gezichtsverzorgingsproducten op Plein.nl

Wat is mijn huidtype?

Het is belangrijk om te weten waar jouw huidtype behoefte aan heeft zodat je je gezichtsreiniging-en verzorging daar zorgvuldig op kunt afstemmen. In dit blog lees je meer over de verschillende huidtypes en hoe je jouw huid het beste kunt verzorgen.

Huidtype 1: Droge huid

Een droge huid herken je aan:

 • Droog en trekkerig gevoel
 • Dunne huid en droogtelijntjes
 • Voelt gespannen en ruw aan
 • Fijne (kleine) poriën
 • Kan er snel geïrriteerd, schilferig en rood uitzien.

Hoe verzorg je een droge huid?

 1. Reinig je huid elke ochtend en avond met een volle, rijke reiniging zoals een reinigingsmelk of -gel of ga voor een milde tonic of lotion.
 2. Een hydraterend serum herstelt de vochtbalans van je huid. Breng tweemaal daags aan, 's ochtends en 's avonds voor je dag- en nachtcrème.</li.
 3. Verzorg tenslotte je huid met een vochtinbrengende dag- en nachtcrème met een anti-age werking. Vergeet niet een oogcrème te gebruiken. Ideaal als je last hebt van droogtelijntjes rondom je ogen.

Huidtype 2: Normale huid

Een normale huid herken je aan:

 • Zachte en soepele huid
 • Normale poriën, zichtbaar maar niet verwijd
 • Weinig tot geen oneffenheden
 • Een gelijkmatige matte glans

Hoe verzorg je een normale huid?

 1. Reinig je huid elke ochtend en avond met een reiniging. Omdat de normale huid vrij veel kan verdragen kan je kiezen voor een foam of een reinigingsmelk of -gel. Net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Eindig je reinigingsritueel met een tonic of lotion voor een perfect schone huid.
 2. Een hydraterend serum voedt de huid en zorgt ervoor dat de werkende eigenschappen van je dag- en nachtcrème beter worden opgenomen.
 3. Kies tenslotte voor een crème die aansluit bij jouw persoonlijke behoeftes (anti-age bijvoorbeeld) en geschikt is voor de normale huid. Een oogcrème is speciaal voor de dunnere huid rondom de ogen en helpt rimpeltjes te verminderen.

Huidtype 3: Vette huid

Een vette huid herken je aan:

 • Grove poriën
 • Vaak onzuiverheden
 • Glimmende huid op de T-zone (kin, neus en voorhoofd)
 • Dikkere huid en minder last van droogtelijntjes en rimpels

Hoe verzorg je een vette huid?

 1. Reinig de vette huid bij voorkeur met een reinigingsgel of -foam. Verwijder de laatste restjes vuil met een wattenschijfje met een tonic of lotion.
 2. Gebruik minimaal 1x in de week een zuiverend detox masker. Deze reinigt je huid diep waardoor oneffenheden, puistjes en mee-eters minder kans maken.
 3. Gebruik aanvullend een serum om je huid te hydrateren en te voorzien in haar dagelijkse behoeftes.
 4. Kies een dag- en nachtcrème speciaal voor de vette huid. Vaak hebben de dagcrèmes een matterende werking waardoor je huid minder glimt. Ook bij een vette huid is het belangrijk om een verzorgende oogcrème te gebruiken.

Huidtype 4: Gecombineerde huid

Een gecombineerde huid herken je aan:

 • Combinatie van verschillende huidtypes
 • Droge huid op de wangen en glimmende T-zone (voorhoofd, neus en kin)

Hoe verzorg je een gecombineerde huid?

 1. Reinig je huid met een reinigingsfoam, -melk of -gel om alle make-up en vuil te verwijderen. Doe dit zowel 's ochtends als 's avonds. Voor een extra grondige reiniging sluit je af met een tonic of lotion.
 2. Breng vervolgens een hydraterend serum aan voor een complete verzorging van je huid.
 3. Snel last van oneffenheden? Gebruik dan minimaal 1x in de week een zuiverend masker.
 4. Verzorg je huid met een hydraterende en voedzame dag- en nachtcrème en vergeet niet ook je ogen extra aandacht te geven met een speciale oogcrème.

Huidtype 5: Gevoelige huid

Een gevoelige huid herken je aan:

 • Gevoelig voor veranderende weersomstandigheden
 • Ziet er vaak schilferig, vlekkerig en rood uit
 • Meestal ook bijzonder droog

Hoe verzorg je een gevoelige huid?

 1. Reinig je huid met een zachte reinigingsmelk of -gel en eindig met een milde lotion of tonic.
 2. Hydrateren en verzorgen is de key als het gaat om een gevoelige huid. Kies voor een anti-redness crème als je snel last hebt van vlekjes in je gezicht. Kies daarnaast ook bewust voor een dag- en nachtcrème speciaal voor de gevoelige huid. Deze zijn milder en zachter waardoor je huid hier niet extreem op zal reageren.

Huidtype 6: Rijpere huid

Een rijpere huid herken je aan:

 • Fijne tot diepere lijntjes
 • Droogtelijntjes rond ogen en mond
 • Huid is minder elastisch
 • Droger(e) en dunnere huid
 • Verminderde doorbloeding

Hoe verzorg je een rijpere huid?

 1. Reinig de avond elke ochtend en avond met een reinigingsmelk, -gel of -lotion. Eindig je reinigingsritueel met een wattenschijfjes met wat tonic of lotion voor een mooie, schone huid.
 2. Een rijpere huid heeft behoefte aan extra verzorging en versteviging. Gebruik een serum met een anti-age werking voor het beste resultaat.
 3. Breng minimaal 1x in de week een anti-age masker aan. Deze hydrateert, voorkomt rimples en maakt fijne lijntjes minder zichtbaar.
 4. 's Ochtends en 's avonds kies je voor een voedende anti-age dag- en nachtcrème speciaal voor de ouder wordende huid. Ook een oogcrème is essentieel om de eerste tekenen van huidveroudering (fijne lijntjes en kraaienpootjes) te bestrijden.

Veranderende huidtypes

Door de wisseling van de seizoenen en weersomstandigheden verandert de conditie van je huid en daarmee dus ook je huidtype. In de wintermaanden is de huid vaak wat droger en in de zomer vaak wat vetter. Je huid heeft in de winter dan ook behoefte aan rijkere en meer voedende verzorgingsproducten dan in de zomer. Hier kun je je verzorgingsproducten op afstemmen. Ook naarmate je ouder wordt, kan je huidtype veranderen.

Ontdek het complete assortiment gezichtsverzorgingsproducten op Plein.nl

Over de schrijver

Plein.nl
Plein.nl

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.