Waarom is collageen zo goed voor je huid?

Elisha | maandag 22 juni | Verzorging

wat-is-collageen

Collageen zorgt voor stevigheid in je hele lichaam. Ook in je huid. Je huid maakt zelf al collageen aan, maar naarmate je ouder wordt vermindert dit. Zodra je de dertig bent gepasseerd verlies je zo’n 1% collageen per jaar. Dit betekent meer lijntjes, rimpels en huidverzakkingen. Dat willen we natuurlijk voorkomen!

Ontdek alle producten met collageen bij Plein.

Wat is collageen?

Collageen is onderdeel van het bindweefsel en een belangrijk eiwit dat zorgt voor stevigheid in het gehele lichaam. Collageen komt van het Griekse woord 'kolla', dat betekent samenbinden of lijm. Collageen houdt als het ware organen en weefsels op hun plek. Waaronder je botten, pezen en banden maar dus ook je haren, nagels en je huid. Collageenvezels zorgen voor stevigheid. Elastine, een ander belangrijk eiwit in het bindweefsel, zorgt voor de veerkracht van je huid.

Vanaf je dertigste neemt de collageenproductie af met ongeveer 1% per jaar. De huid wordt hierdoor slapper en dunner. Maar ook extra factoren zoals de zon, roken en bepaalde voeding zorgen voor de afbraak van collageenvezels in de huid.

collageen-poeder

De afbraak van collageen verminderen

Je kunt een paar dingen doen om de afbraak van collageen te verminderen:

  • Als eerste is het belangrijk dat je je huid beschermt tegen UVB en UVA straling. Gebruik hiervoor dagelijks een goede zonnebrandcrème. Blootstelling van je gezicht aan de zon is namelijk een van de grootste verouderaars van de huid!
  • Ook roken pleegt nogal een aanslag op je huid. Je verliest hiermee sneller collageenvezels, waardoor rimpels sneller ontstaan.
  • Ook van (snelle) suikers kun je rimpels krijgen. Suikers zetten zich vast op het collageen en elastine in de huid waardoor dit verhardt en beschadigt.

Wil je dit voorkomen dan moet je dus niet of minder roken, gezond eten en je gezicht heel goed beschermen tegen de zon! Maar er zijn ook middelen die bijdragen aan huidverbetering. Door producten met collageen te gebruiken verstevig je jouw huid. Zo kun je collageen slikken in de vorm van poeder, maar ook smeren.

Collageen poeder

Super Collageen poeder van Lucovitaal is een lichaamseigen eiwit en een belangrijk bestanddeel van ons bindweefsel. Dit eiwit zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Aan deze poeder is vitamine C toegevoegd dat helpt je huid te beschermen tegen invloeden zoals zonlicht en vervuiling. Ook zit er hyaluronzuur in de poeder. Dit is een stof dat van nature in jouw bindweefsel aanwezig is. Dit stofje helpt tegen een droge huid. Je neemt deze poeder het beste in met water of vruchtensap. Doe een maatschepje in het glas en los het al roerend op. De poeder heeft vrijwel geen smaak, dus het is prima te doen met water.

collageen-creme

Collageen crème

Niet zo’n fan van poedertjes drinken? Dan kun je ook voor Super Collagen van Jacob Hooy gaan. Het is een soort van crème, wat eigenlijk meer voelt als een doorzichtige gel. Het bevat een mix van hydraterende ingrediënten die ervoor zorgen dat je huid fris blijft en de vochtbalans reguleren. Naast collageen bevat dit product van Jacob Hooy ook hyaluronzuur dat helpt bij het verbeteren van de elasticiteit van de huid. Breng het ’s ochtends of ’s avonds aan op een schoon gezicht en masseer het zachtjes in je huid. Het voelt echt lekker fris op je huid.

Ontdek alle producten met collageen bij Plein.

Fotografie door Ashwien Jurawan.

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!