Wanneer is mijn ovulatie?

Plein | vrijdag 4 juli | Verzorging

wanneer-ovulatie

Als je bezig bent om zwanger te worden, kan een beter begrip van de werking van je lichaam je enorm helpen. Een op de twee koppels probeert op de verkeerde dagen van de menstruatiecyclus een kind te verwekken. Het is daarom belangrijk om te weten wanneer jou meest vruchtbare dagen zijn.

Ontdek het complete assortiment ovulatietesten bij Plein.

Zwanger worden: de juiste timing

Tijdens elke cyclus zijn er slechts een paar dagen (meestal zes) waarop je zwanger kunt raken. Dit zijn de dagen tot aan de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. Als je zwanger wilt worden is het dus belangrijk om te weten wanneer deze dagen zich in je cyclus voordoen.

Wat is de ovulatie?

Ovulatie is het proces dat eens per menstruatiecyclus optreedt. De veranderingen in je hormonen zorgen ervoor dat een eierstok een eicel afgeeft. De ovulatie is meestal 12 tot 16 dagen voordat je menstruatie begint. Eicellen zitten in de eierstokken. Eén van de eicellen groeit gedurende het eerste deel van een menstruatiecyclus totdat deze is volgroeid. Je lichaam produceert - naarmate de ovulatie nadert - steeds meer oestrogeen. Dat is een hormoon die ervoor zorgt dat de binnenwand van je baarmoeder dikker wordt en niet meer vijandig is voor sperma. Dit hoge oestrogeenniveau zorgt voor een plotselinge toename van een ander hormoon: LH (luteïniserend hormoon). Door de toename van LH laat het volgroeide eitje los van de eierstok. Dit is de ovulatie.

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Normaliter vindt de ovulatie 24 tot 36 uur na de LH-toename plaats. De toename van LH is dus een goede voorspeller voor de piekvruchtbaarheid. Een eicel kan alleen bevrucht worden tot 24 uur na de ovulatie. Wanneer het eitje niet wordt bevrucht, wordt de binnenlaag van de baarmoeder afgestoten. Het eitje gaat verloren en je menstruatie begint. Een eicel overleeft slechts 24 uur, maar sperma kan tot vijf dagen actief blijven. De totale vruchtbare periode, als je rekening houdt met de levensduur van zowel de eicel als het sperma, is ongeveer zes dagen.

Wanneer heb ik mijn ovulatie?

In de menstruatiecycli van vrouwen zitten veel variaties en hierdoor kan het moeilijk zijn om te weten wat jouw meest vruchtbare dagen zijn. Echter zijn deze dagen wel essentieel als je zwanger wilt worden. Je wilt ook niet dat het verwekken van een baby een maandelijks ‘verplicht’ seksmoment wordt. Om jouw vruchtbare dagen te bepalen, dien je wijzigingen in je LH hormoon en oestrogeen te detecteren. Je kunt dit doen met behulp van eenvoudige ovulatietesten. Deze ovulatietesten zijn 99% nauwkeurig en eenvoudig in gebruik. Als je wilt weten of het gelukt is kun je een zwangerschapstest doen.

Ontdek het complete assortiment ovulatietesten bij Plein.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.