Gezicht en lichaam scrubben

Elisha | maandag 21 februari | Verzorging

lichaam en gezicht scrubben

Scrubben zorgt voor een zachte huid en een stralende en gezonde uitstraling. Bovendien heeft scrubben vele voordelen voor de huid. In deze blog vertellen we je meer over wat scrubben precies is, wat de voordelen zijn en delen we graag onze favoriete scrubproducten.

Ontdek het assortiment scrubs voor gezicht en lichaam bij plein.

Waarom scrubben?

Een mens verliest miljoenen dode huidcellen per dag. Je huid stoot dit uit zichzelf af. En dat is maar goed ook, je huid zal er grauw uitzien en je poriën raken verstopt. Als je poriën verstopt zijn, kan de talg in je huid nergens heen. Het resultaat: onzuiverheden zoals puistjes en pukkeltjes. Een goede oplossing hiervoor is door je huid regelmatig te scrubben.

Scrubben valt onder mechanische peelings. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een korrelige structuur. Deze korreltjes zijn vaak gemaakt van suiker, zout of plastic deeltjes. Hoe grover de scrub, hoe groter het schuureffect en des te meer huidcellen er verwijderd worden. Het gebruik van een scrub is best heftig voor een dunne huid. Gebruik daarom voor je gezicht altijd een gezichtsscrub en geen lichaamsscrub, dit kan je gezichtshuid ernstig beschadigen. Er zijn diverse scrubs te koop die dode huidcellen verwijderen en zorgen voor een stralende en gezonde huid.

Wat is het verschil tussen scrubben en peelen?

Het verschil tussen scrubben en peelen is dat peelen eigenlijk een parapluterm is voor alles dat huidcellen van de opperhuid verwijdert en dat scrubben onder deze term valt. Bij een peeling verwijder je (dode) huidcellen van de opperhuid. De dikte van de opperhuid die verwijderd wordt, hangt af van het type peeling dat gebruikt wordt, hoeveel er gebruikt wordt en hoe lang je de peeling laat zitten. Er zijn twee manieren om te peelen, namelijk:

  1. Chemische peeling. Bij deze wijze van peeling smeer je een vloeibare crème op je huid waardoor de huidcellen van je opperhuid afsterven. Er zijn verschillende chemische peelings verkrijgbaar. Van zeer mild tot zeer agressief.
  2. Mechanische peeling. Van dit type peeling bestaan ook een heleboel varianten. Mechanische peeling is hetzelfde als chemische peeling alleen dan zonder gebruik van een chemische stof. Een voorbeeld van een mechanische peeling is het laten "weg eten" van de dode huidcellen door visjes. Houd je hier niet zo van? Dan bestaan er ook nog vele andere soorten mechanische peelings. Er zijn mechanische peelings die je in een salon kunt laten uitvoeren en peelings die je thuis kunt uitvoeren, zoals scrubben.

scrub gezicht en lichaam

Voordelen van scrubben

Scrubben zorgt ervoor dat niet alleen het vuil en dode huidcellen verwijdert worden, maar ook de doorbloeding en vernieuwing van de huid wordt hierdoor gestimuleerd. Scrubben is een grondige manier van het reinigen van het gezicht en heeft een positief effect op de huid. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van puistjes of van een vette huid is scrubben zeker een aanrader. Daarnaast heeft scrubben nog meer voordelen:

  • Door te scrubben wordt je sneller en egaler bruin. Fijn voor in de zomer of als je op vakantie gaat. Hoe dat komt? De huid vernieuwt zich elke dag. De oude huidcellen worden dan vervangen voor nieuwe. Scrubben helpt bij de verwijdering van de oude en dode huidcellen. De gescrubde huid creëert een gladder en fijner oppervlak voor de zon, waardoor deze sneller kan doordringen in je huid en je sneller een bruine teint te pakken hebt. Vergeet je niet in te smeren met een goede zonnebrand. Je wilt natuurlijk niet verbranden.
  • Verzorgingsproducten zoals bodylotion en een gezichtserum, worden beter opgenomen. Je bovenste huidlaag wordt namelijk dunner waardoor de stoffen van je verzorgingsproducten sneller en beter doordringen in je huid.
  • Het voorkomen van ingegroeide haartjes door te scrubben. Veel vrouwen ontharen hun benen, oksels en bikinilijn. Wil je liever geen bultjes en ingegroeide haartjes? Scrub dan van tevoren je huid. Je zult zien dat het resultaat dan veel egaler is.

Hoe scrub ik mijn gezicht en lichaam?

Het is van belang dat je de huid niet scrubt wanneer deze open wondjes heeft. Daarnaast is het belangrijk dat er op een zachtaardige manier gescrubd wordt. Dit betekent dat je niet al te veel druk uitoefent met je vingertoppen waardoor de korrels met zachte ronddraaiende bewegingen over het gezicht en lichaam gewreven worden.

lovea body scrub

Hoe vaak scrubben?

Doordat scrubben zo grondig is, is het niet verstandig om dit te vaak te doen. Je hoeft je huid zeker niet dagelijks te scrubben. Gemiddeld is tweemaal per week voldoende. Als je merkt dat je huid er gevoelig op reageert, is één keer per week meer dan prima. Wanneer je een vettere huid hebt kun je eventueel drie keer per week scrubben. Zie hieronder een drietal richtlijnen die je kunt aanhouden voor met name het scrubben van je gezichtshuid:

  • Droge of gevoelige huid: Kies voor een zachte, fijne en ronde scrubkorrel en gebruik deze één keer in de twee weken. Zarqa heeft een ultra softe scrub in het assortiment die je huid grondig maar op milde wijze reinigt.
  • Normale huid: Een normale en grovere scrub mag één keer per week gebruikt worden. Bijvoorbeeld deze heerlijke scrub van Olay. Perfect voor de normale en gecombineerde huid.
  • Matig tot vette huid: Je kunt kiezen voor een wat grovere scrub die je twee keer per week mag gebruiken. Een aanrader is Dr. van der Hoog Clearskin Scrubgel. Dode huidcellen en overtollig talg worden effectief verwijderd zodat de poriën vrij komen. Ideaal voor de onzuivere en vette huid.

kneipp body scrub

Favoriete scrubs voor het lichaam

Maak er wekelijks een heerlijk wellness momentje van, bijvoorbeeld met deze favorieten lichaam scrubs:

  • Body Scrub Amandelolie van Kneipp. Deze scrub verwijdert op een milde wijze de dode huidcellen, terwijl de essentiële vetzuren tegelijkertijd de huid voeden en verzorgen.
  • Body Scrub Wild Cherry Magic van Treaclemoon. Deze milde bodyscrub kun je gemakkelijk onder de douche gebruiken en bevat een milieuvriendelijke jojoba wax.
  • Gentle Body Scrub Kokos van Lovea is écht een aanrader als je een lichaamsscrub zoekt op basis van natuurlijke ingrediënten. Samen met de rijst- en zeewierkorrels exfoliëren en versoepelen ze de huid op een subtiele wijze. Het resultaat: een heerlijk zachte en stralende huid!

labello lipscrub

Bonustip voor je lippen

Niet alleen je huid, ook je lippen hebben het zwaar te verduren tijdens de wintermaanden. Hydrateer dus niet alleen je huid, maar ook je lippen. De Lipscrub van Labello is ideaal om dagelijks te gebruiken. De zachte peelingdeeltjes lossen op als je je lippen over elkaar wrijft, met als resultaat super zachte lippen, doordat de lipscrub exfolieert en hydrateert.

Verzorging voor na het scrubben

Zorg ervoor dat je na een scrub je huid goed beschermt tegen de zon, omdat je huid een stuk kwetsbaarder wordt. Verwen bovendien je huid na een scrub of peeling met een goede en hydraterende dag- of nachtcrème en een fijne bodylotion. Voor een extra beetje verzorging van je huid.

Ontdek het assortiment scrubs voor gezicht en lichaam bij plein.

Fotografie door Ashwien Jurawan.

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!