Dit zijn de voordelen van buiten sporten

Sjoerd | maandag 9 mei | Afslanken & sport

buiten sporten

Het mooie weer komt weer om de hoek, we krijgen meer energie en hebben spontaan zin om lekker buiten te zijn. Ook is buiten sporten een stuk uitnodiger, maar ja dan de vraag: wat kan ik allemaal doen om lekker sportief te bewegen met het aangenamer weer. In deze blog zullen we een aantal tips geven die je hopelijk helpen om actief te blijven en tegelijkertijd te genieten van de zonnestralen.

Ontdek het complete assortiment met producten voor tijdens en na het sporten bij Plein.

Hoeveel moet ik bewegen?

Volgens de beweegrichtlijnen voor volwassenen van het Kenniscentrum Sport & Bewegen is 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning verspreid over de week en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten de basis. Voor ouderen gelden dezelfde beweegrichtlijnen, aangevuld met balansoefeningen. We maken een onderscheid tussen botversterkende en spierversterkende oefeningen en activiteiten.

Botversterkende oefeningen

Vanaf eind 30 en begin 40 neemt de botdichtheid af. Bewegen is belangrijk voor de opbouw en behoud van botmassa. Bij botversterkende activiteiten voer je kracht uit op de botten. Krachttraining en andere activiteiten waarbij je het eigen lichaam belast (zoals trampoline en touwtjespringen). Daarnaast kunnen dagelijkse activiteiten zoals wandelen en traplopen bijdragen aan botversterking. Als je veel last hebt van je botten, zijn deze activiteiten uitermate geschikt om mee te beginnen.

Spierversterkende activiteiten

Spierversterkende activiteiten zijn activiteiten die kracht, uithoudingsvermogen of de omvang van de spieren te verbeteren. Spierversterkende activiteiten zijn van matige of zware intensiteit waarbij je eigenlijk jouw hele lichaam traint. Denk hierbij aan je benen, rug, buik, borst, schouders en armen. Het gaat dus om sporten die helpen de spieren te versterken zoals hardlopen, voetballen, zwemmen of bootcamp. Specifieke krachtoefeningen helpen ook om jouw spieren te versterken.

Activiteiten die je dagelijks kan doen, werken ook spierversterkend. Het kost niet veel kracht, maar kan je wel langdurig volhouden. Dit kunnen duursporten zijn zoals fietsen en zwemmen of krachtoefeningen met jouw eigen lichaamsgewicht. Bootcamp is hiervan een goed voorbeeld.

Voordelen van buiten sporten

Sporten kan je natuurlijk doen in de sportschool. Maar juist in de lente- en zomermaanden is het erg fijn om naar buiten te gaan. Het is niet te koud, het regent minder en het is langer licht waardoor je ook 's ochtends vroeg en 's avonds laat kunt sporten. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die buiten sporten 50% vrolijker zijn dan mensen die in de sportschool aan het trainen zijn. Ook zorgt het zonlicht voor de aanmaak van vitamine D en is de frisse buitenlucht goed voor je gezondheid.

Vergeet je trouwens niet in te smeren met een zonbescherming als je buiten gaat sporten. Ook als je maar even buiten bent, heeft de zon een schadelijke invloed op je huid.

5x de leukste buitensporten

Enthousiast geworden en op zoek naar inspiratie voor een leuke buitensport? Wij delen met jou de leukste buitensporten voor een actief en gezond leven.

1. Wandelen

Licht bewegen zoals wandelen is al een goed begin! In de koude wintermaanden hebben we vaak knus en warm binnen gezeten en te weinig bewogen. Wandelen werkt ontspannend en tegelijkertijd geniet je van de natuur of de bruisende stad. Dagelijks wandelen verlaagt bovendien je bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Je kan alleen gaan wandelen met of zonder muziek of gezellig met een vriend(in).

hardlopen buiten sporten

2. Hardlopen

Een oude bekende is en blijft hardlopen. Ook hardlopen is een stuk aantrekkelijker met mooier weer. Belangrijk is dat je niet te hard van stapel loopt, maar je het juist rustig opbouwt. Start met twee keer in de week een half uurtje naar buiten te gaan en wissel het hardlopen af door af en toe een stuk te wandelen. Daarnaast zijn goede hardloopschoenen belangrijk. Voor advies kun je het best naar een hardloopspeciaalzaak gaan die de juiste schoenen voor jou adviseert.

3. Fietsen

Naast hardlopen is fietsen een goede manier om fitter te worden en om lekker te blijven bewegen. Je hoeft hiervoor niet eens met een wielrenfiets te beginnen maar gewoon recreatief met gewone fiets is al een goed begin. Probeer als het mogelijk is, vaker de fiets naar je werk of de supermarkt te pakken. Je kunt uiteraard de fiets mee op vakantie nemen of daar fietsen huren voor een mooie route. Een half uur per dag fietsen zet je ververbranding al aardig in gang.

Let wel op dat je op een gemiddeld tempo blijft fietsen. Ga je te sneldan verbrand je meer koolhydraten en als je te langzaam gaat gebeurt er weinig in je lichaam. Belangrijk dus om een tempo te kiezen waar jij je prettig en sportief bij voelt.

4. Bootcamp

Wil je naast de andere activiteiten nog meer bewegen, dan is de bootcamp een goede manier om actief jouw hele lichaam te trainen. Bootcamp is een effectieve workout voor een betere conditie, strakker lichaam, betere houding en meer kracht. Daarnaast is dit alles ook nog gecombineerd in de heerlijke buitenlucht. Hierdoor sla je twee vliegen in éen klap, hoe fijn is dat!

Bootcamp is een goede afwisseling tussen uithoudingsvermogen en kracht. Voor bootcamp hoef je ook niet al super fit te zijn, ook als je wil beginnen om meer actief te bewegen is een bootcamp een goede optie. De trainer/instructeur houdt rekening met je niveau, zorgt voor genoeg variatie en probeert het voor iedereen toegankelijk te maken.

Het groepsgevoel is ook een belangrijk onderdeel van bootcamp, het motiveert je als de persoon naast jou ook lekker aan het zweten is en het nog maar net volhoudt. Je traint samen in groep, maar ook op jouw eigen niveau.

skeeleren buiten sporten

5. Skeeleren

Skeeleren is ontzettend goed voor je conditie en het is nog leuk ook! Bovendien zet je je been- en bilspieren hiermee flink aan het werk. Daarnaast is skeeleren een goede balansoefening waarbij je je buik- en rugspieren volop gebruikt. En wist je dat er zelfs speciale skeelerroutes zijn? Deze routes hebben vaak een glad wegdek zodat je moeiteloos over de weg rolt. Let op: zorg wel voor een goede valbescherming in de vorm van knie- en elleboogbeschermers en het liefst ook een helm. Je kunt je namelijk flink bezeren als je valt.

Blijven bewegen

Het belangrijkste voordat je begint met meer bewegen, is dat je niet te hard van stapel loopt. Blijf het rustig opbouwen om voor jezelf in een ritme te komen en er plezier in te houden. Te intensief beginnen met sporten kan zorgen voor blessures en erge spierpijn. Daarnaast is het vooral een kwestie van volhouden en het sporten als onderdeel van je dagelijkse/wekelijkse routine te maken.

Ontdek het complete assortiment met producten voor tijdens en na het sporten bij Plein.

Over de schrijver

Sjoerd
Sjoerd

Hey! Mijn naam is Sjoerd en ik ben dol op sporten. In mijn vrije tijd ben ik druk bezig met verschillende sporten. Bij Plein ben ik werkzaam als productspecialist voor afslanken en sport.