Een schone vloer in een handomdraai

Elisha | maandag 7 juni | Schoonmaakartikelen

vloer schoonmaken

De vloer schoonmaken, niet mijn favoriete klusje in huis. Maar wel erg fijn als het eenmaal gedaan is en mijn huis weer schoon en fris ruikt. En superbelangrijk om regelmatig te doen als je wilt dat je vloeren lang mooi blijven. In sommige huishoudens is het soppen van de vloer dagelijkse praktijk. Wanneer modderige laarsjes, de haren van je huisdier en kleine ongelukjes je vloer vies maken. Die vieze vloer willen we natuurlijk snel én makkelijk weer schoon hebben! In deze blog lees je meer over het schoonmaken van verschillende type vloeren en onthul ik mijn aanrader voor een schone vloer in een handomdraai.

Vloeren reinigen: do’s and don’ts

De keuze van een vloer is afhankelijk van je leefsituatie. Een huishouden met kleine kinderen kiest sneller voor een tegelvloer die tegen een stootje kan en eenvoudig schoon te maken is. Daarnaast moet een vloer ook in je interieur passen. Een houten vloer past perfect in een woonboerderij, maar wellicht minder goed in een industriële omgeving. Elke vloer heeft een eigen gebruiksaanwijzing als het op schoonmaken aankomt. Ik neem je kort mee in de do’s and don’ts per type vloer:

Laminaat schoonmaken

 • Stofzuig regelmatig, zodat zand en vuil niet de kans krijgen krassen te maken.
 • Het dweilen van je laminaatvloer is simpel: niet te nat en alleen met koud water.
 • Voeg eventueel een scheutje allesreiniger aan het water toe. Let op: niet te veel.
 • Zorg ervoor dat je vloer niet te lang nat blijft, dit vergroot de kans op werking. Werk daarom liever met een microvezel doek in plaats van een mop. Droog een laminaatvloer altijd na met een droge doek en lucht je huis goed door.
 • Gebruik van een stoomreiniger is een echte no go bij laminaat! Door de hoge druk kan er vocht onder de vloer terecht komen, waardoor deze kan gaan opbollen en werken en dus onherstelbaar kan beschadigen.
 • Is je laminaatvloer dof geworden? Voeg dan een scheutje ammoniak toe aan het water.

PVC vloer schoonmaken

 • Het is belangrijk om een PVC vloer regelmatig te stofzuigen, zo zorg je ervoor dat zand en vuil geen krassen in de vloer veroorzaken.
 • Het dweilen van een PVC vloer is erg eenvoudig en hoeft niet vaker dan 1x in de twee weken.
 • Let op dat je bij het dweilen geen gebruik maakt van producten met een hoge concentratie zeep. Zeep kan zorgen voor strepen, doffe vlekken en kan de beschermlaag van de vloer aantasten.
 • Ook bij een PVC vloer is een stoomreiniger geen goed idee. De hitte kan je vloer ernstig beschadigen.
 • De beste optie voor een PVC vloer is om je vloer te reinigen met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger.

Houten vloer schoonmaken

 • Een houten vloer is een prachtige duurzame investering, maar gevoelig voor beschadigingen en vlekken. Stofzuig je vloer daarom regelmatig en stofzuig altijd grondig voordat je gaat dweilen.
 • Dweil een houten vloer niet te vaak, een aantal keer per jaar is voldoende.
 • Water en hout zijn geen vrienden. Zorg ervoor dat je dweil niet doorweekt is en de vloer niet hoeft na te drogen. Het gebruik van microvezeldoeken die maar beperkt water opnemen zijn hierin een uitkomst.
 • Gebruik geen borstels of schuursponsjes om je houten vloer mee te boenen, hier beschadig je de coating mee.
 • Maak ongelukjes altijd direct schoon, zodat de vlekken niet in het hout trekken.

Tegelvloer schoonmaken

 • Je tegelvloer ontdoe je vlot van stof en vuil met een wisdoek. Maar leent zich ook erg goed voor nat reinigen.
 • Ruim altijd eerst los vuil op met de stofzuiger, voordat je gaat dweilen.
 • Gebruik de juiste verhouding water en schoonmaakmiddel om je tegelvloer te dweilen. Overmatig gebruik van schoonmaakmiddel kan op termijn zorgen voor een laagje op je tegels, welke juist het vuil sneller aantrekt.
 • Dweil als laatste je natte vloer na met een schone mop en schoon water (zonder iets erin). Dit zorgt voor een streeploos eindresultaat.
 • Let op: natte tegels kunnen erg glad worden. Loop pas weer over je tegelvloer als deze geheel droog is!

Snel en makkelijk je vloeren schoonmaken met Vileda

Ik wil altijd snel en makkelijk mijn vloeren schoon kunnen maken. De producten van Vileda zijn voor mij daarom een geschenk uit de hemel. Groot pluspunt is daarnaast dat ze gemaakt zijn van duurzame grondstoffen met een ergonomisch design.

vileda 1-2 spraysysteem vloerwisser

Vileda 1-2 Spraysysteem vloerwisser

Gebruik bij dagelijkse ongelukjes de Vloerwisser 1-2 Spraysysteem van Vileda. Ideaal om kleine oppervlaktes snel te kunnen schoonmaken, zonder te hoeven slepen met dweil en emmer. Even sprayen, vegen en je bent klaar. Ook geschikt voor grotere oppervlaktes, om te ontvetten en hardnekkige vlekken te verwijderen. De machine wasbare microvezelhoes zorgt ervoor dat je keer op keer gebruik kunt maken van deze vloerwisser.

vileda spin & clean

Vileda SPIN & CLEAN

Voor de wekelijkse schoonmaak is de SPIN & CLEAN van Vileda onmisbaar in je huishouden. De pad bestaat uit miljoenen minuscule synthetische vezels, welke vuil losmaken en het mechanisch opnemen. Zonder gebruik te maken van agressieve schoonmaakmiddelen. En dat alles zonder te hoeven bukken of de handen nat te maken.

vileda turbo 3-in-1

Vileda Turbo 3-in-1

De set Turbo 3-in-1 van Vileda is een compleet systeem, bestaande uit een telescopische steel, een zwenkkop met franjemop en een emmer met pedaal. Kenmerkend is zijn grote reinigingsvermogen, door de innoverende combinatie van franjes in microvezels en een centrale pad. Dit systeem is geschikt voor alle vloertypes en erg fijn in gebruik.

Lastig kiezen tussen de fijne producten van Vileda? Begrijp ik. Daarom heb ik hieronder de verschillen overzichtelijk voor je op een rij gezet:

Vileda vloerwissers

  Vileda 1-2 Spraysysteem vloerwisser Vileda SPIN & CLEAN Vileda Turbo 3-in-1
Moet ik de dweil zelf uitwringen? Ja Nee, dankzij handig centrifuge systeem dat in werking wordt gezet via de steel. Nee, dankzij de emmers met geïntegreerd centrifuge systeem en pedaal.
Heb ik een emmer nodig? Nee, dankzij de steel met reservoir dat het schoonmaakmiddel vóór de wisser verstuift. Ja, wordt meegeleverd. Ja, wordt meegeleverd.
Is de steel uitschuifbaar? Ja Ja Ja
Kom ik in alle hoeken en kieren? Ja, dankzij de draaiende kop. Ja, dankzij de plooibare 360° kop. Ja, dankzij de 360° zwenkkop en telescopische steel.
Is het gebruik ergonomisch? Ja, schoonmaken zonder te hoeven bukken of de handen nat te maken. Ja, schoonmaken zonder te hoeven bukken of de handen nat te maken. Ja, schoonmaken zonder te hoeven bukken of de handen nat te maken.
Is de microvezelhoes machinewasbaar? Ja Ja Ja
Heb ik nog schoonmaakmiddelen nodig? Nee, verwijdert meer dan 99% van de bacteriën met enkel water. Nee, verwijdert meer dan 99% van de bacteriën met enkel water. Nee, verwijdert meer dan 99% van de bacteriën met enkel water.
Voor welke vloeren is deze dweil geschikt? Alle vloertypes. Alle vloertypes. Alle vloertypes.

 

Ontdek het complete assortiment van Vileda bij Plein

Fotografie door Ashwien Jurawan.

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!