Vitamines voor tijdens en na je zwangerschap

Plein | dinsdag 13 september | Gezondheid

vitamines voor en tijdens dat je zwanger bent

Een zwangerschap, bevalling en de eerste maanden als kersverse moeder van je kleintje inclusief alle bijhorende zorg(en), zijn prachtig en met niets anders te vergelijken. Maar ondanks het vele genieten, zijn deze fases in je leven ook vaak heftig en vermoeiend. Juist nu is het belangrijk om goed voor jezelf en je kindje te zorgen. Door gezond en gevarieerd te eten, voldoende beweging en goed slapen. Tijdens je zwangerschap heb je van meerdere vitamines en mineralen iets extra’s nodig. En ook na je bevalling is het belangrijk om je lichaam extra te ondersteunen. In deze blog vertellen we je graag over de meest essentiële vitamines voor tijdens en na je zwangerschap. 

Ontdek het volledige assortiment Dagravit op Plein.

Vitamines als je zwanger bent (of wilt worden) 

Je bent zwanger of je wilt graag zwanger worden. Een spannende tijd! Maar ook met name een periode waarin het heel belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Door voldoende rust te pakken, gezond en gevarieerd te eten en te blijven bewegen. Als extra ondersteuning en aanvulling kan het zinvol zijn om extra vitamines te nemen.

Ben je nog niet zwanger? Ook dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en bepaalde vitamines alvast extra tot je te nemen (zoals foliumzuur).

Belangrijke vitamines tijdens je zwangerschap 

Een zwangerschap is een hele mooie, maar ook intensieve periode in je leven. De vele veranderingen hebben een grote impact op jouw gezondheid en lichaam. Het is daarom extra belangrijk om goed voor jezelf en je kleintje te zorgen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon vormt de basis. Lukt het niet altijd om je hieraan te houden? Dan is het zeker aan te raden om als aanvulling extra vitamines te nemen. Hieronder lichten we graag toe welke vitamines juist nu het allerbelangrijkste zijn.

vitamines voor en tijdens dat je zwanger bent

Foliumzuur voor en tijdens je zwangerschap 

De Gezondheidsraad adviseert om, naast de voeding, dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken tot de tiende week van je zwangerschap. Foliumzuur (vitamine B11) draagt bij tot de vorming van de placenta en speelt een rol bij het celdelingsproces en de weefselgroei van je ongeboren kindje. Hier wordt direct na de bevruchting een start mee gemaakt. Daarom is het advies om al extra foliumzuur in te nemen vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie.

Vitamine D tijdens je zwangerschap 

Als je zwanger bent, is het advies om elke dag 10 microgram vitamine D extra te slikken. Vitamine D helpt bij de celdeling en draagt bij aan het behoud van sterke botten.

Omega 3 

Omega 3-vetzuren noemen we ook wel essentiële vetzuren. Dit heeft te maken met dat ze essentieel zijn voor jouw gezondheid, maar je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Om voldoende vetzuren binnen te krijgen ben je dus afhankelijk van je dieet. Het advies is om twee keer in de week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis.

Houd je niet van vis of lukt het je niet om voldoende vis te eten? Dan is het raadzaam om tussen de 200-500 microgram Omega 3 per dag bij te slikken.

Let op: tijdens je zwangerschap mag je geen rauwe vis eten vanwege het risico op besmetting met de listeriabacterie. De soorten vis die je wil mag eten (mits verhit en uit biologische kweek of wild gevangen) zijn:

 • Ansjovis
 • Forel
 • Haring
 • Sardines
 • Schelvis
 • Tarbot
 • Wijting
 • Zalm

Bètacaroteen (vitamine A) 

Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A. Je lichaam kan niet zonder vitamine A. Vitamine A is bijvoorbeeld belangrijk voor het gezichtsvermogen, voor celgroei en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Goed om te weten: je lichaam maakt alleen de hoeveelheid vitamine A uit bètacaroteen aan die het nodig heeft. Je krijgt dus nooit teveel binnen. Een supplement met bètacaroteen kan dus geen kwaad.

Calcium

Calcium is een belangrijk mineraal voor het opbouwen en gezond houden van je botten en gebit. Daarnaast is calcium belangrijk voor de bloedstolling, celgroei, het goed werken van zenuwen en spieren en het vervoeren van andere mineralen in je lijf zoals natrium, kalium en magnesium. Door voldoende zuivelproducten te eten, zoals melk, yoghurt en kaas maar ook brood, aardappelen, noten en peulvruchten, krijg je voldoende calcium binnen. 

Tijdens je zwangerschap heb je meer calcium nodig voor de groei, goede botopbouw en skeletgroei van je kindje. Handig: je zwangere lijf past zich hierop aan. Zo neem je twee keer zoveel calcium op uit je voeding. Door deze slimmigheid hoef je in principe niet extra calcium tot je te nemen, mits je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1.000 microgram per dag komt. Lukt dit niet omdat je bijvoorbeeld geen melkproducten mag of kan eten? Slik dan extra bij zodat je wel aan de juiste hoeveelheid calcium komt.

Wist je dat je lichaam zonder vitamine D weinig kan met het calcium uit je voeding? Vitamine D is namelijk nodig om calcium op te nemen uit je voeding en in te bouwen in de botten.

Al je vitamines in één voedingssupplement

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste hoeveelheid vitamines binnenkrijgt? Dagravit Natural Zwanger Compleet is een voedingssupplement met een unieke mix van essentiële vitaminen en mineralen (o.a. extra foliumzuur, vitamine D3 en een bron van vegan omega), gecombineerd met een speciale mix van fruit-, groenten-, algen- en kruidenextracten. Met twee capsules per dag (innemen tijdens of na de maaltijd) zorg je voor een zeer welkom extraatje als aanvulling op je voeding. 

Extra fijn: je kunt de capsule zo innemen of de inhoud toevoegen aan je drankje, yoghurt of smoothie. Dit is vooral handig als je last hebt van (ochtend)misselijkheid tijdens je zwangerschap.

vitamines dagravit zwanger compleet

Voordelen Dagravit Natural Zwanger Compleet 

Dagravit Natural Zwanger Compleet is speciaal voor vrouwen die zwanger willen worden of tijdens de zwangerschap. Het supplement bevat:

 • Vitamine B11 (foliumzuur). Foliumzuur draagt bij aan de groei van je ongeboren kindje tijdens de zwangerschap. Het supplement bevat 2x de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. 
 • Vitamine B6, B11, B12, C, D en de mineralen koper, selenium, ijzer en zink zijn goed voor de weerstand.
 • Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en C en de mineralen calcium, ijzer, jodium, koper, magnesium en mangaan ondersteunen het energieniveau.
 • Vitamine D3 is van belang voor het behoud van sterke botten van de moeder en speelt een belangrijke rol bij de botaanmaak van de baby.
 • Omega 3. De Gezondheidsraad adviseert om twee keer per week vis te eten (waarvan minimaal 1 keer vette vis). Lukt dit niet, dan is dit supplement een goede aanvulling.

Goed om te weten: Dagravit Natural Zwanger Compleet is een aanvulling op een gezonde levensstijl en een gevarieerd voedingspatroon. Het supplement bevat geen kleur- en smaakstoffen en is vrij van gluten en lactose.

Vitamines als je (net) mama bent 

Nadat je bent bevallen, is het extra belangrijk om goed op je gezondheid te letten. Je hebt net een bevalling achter de rug en gaat een intensieve periode met je baby tegemoet. Gebroken nachten, bloedverlies tijdens, maar ook na je bevalling, het geven van borstvoeding en bijkomende stress en emoties kunnen ervoor zorgen dat gezonde voeding erbij inschiet.

Dagravit Natural Mama Energie is speciaal ontwikkeld voor alle kersverse moeder (en alle andere moeders) die hun natuurlijke energie willen ondersteunen. Dagravit Natural Mama Energie bevat een unieke mix van essentiële vitaminen en mineralen met onder andere extra ijzer, vitamine D3 en een bron van vegan omega 3, gecombineerd met een speciale mix van fruit-, groenten-, algen en kruidenextracten. Het voedingssupplement ondersteunt op het gebied van energie en vitaliteit en is ook geschikt als je borstvoeding geeft.

vitamines dagravit mama

Voordelen Dagravit Natural Mama Energie 

Dagravit Natural Mama Energie is elke dag een extraatje als aanvulling op je voeding. 

 • Vitamine B1, B2, B3, B5, B8, B12, C en de mineralen calcium, ijzer, jodium, koper, magnesium, mangaan ondersteunen het energieniveau. Vitamine B6 draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit.
 • Vitamine B2, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid en fitheid.
 • Biotine en zink zorgen mede door het behoud van een gezonde huid en glanzend haar.
 • Omega 3. De Gezondheidsraad adviseert om twee keer per week vis te eten (waarvan minimaal 1 keer vette vis). Lukt dit niet, dan is dit supplement een goede aanvulling.

Dagravit Natural Mama Energie bevat geen kleur- en smaakstoffen en is vrij van gluten en lactose. Je neemt de capsule twee keer per dag in tijdens of na de maaltijd. Je kunt de capsule zo innemen of de inhoud toevoegen aan je drankje, yoghurt of smoothie.

Ontdek het volledige assortiment Dagravit Natural op Plein.

Fotografie door Ashwien.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.