Wat te doen tegen vervellen?

Plein | donderdag 1 september | Verzorging

vervellen-voorkomen

Iedereen kent het helaas wel: je bent verbrand en een paar dagen daarna begint je huid te vervellen. Hoe komt dit precies en wat kan je het beste doen? In dit artikel vertel ik je alles over wat te doen bij vervellen en wat helpt als je aan het vervellen bent.

Bekijk hier het ruime assortiment aan zonnebrand bij Plein.

Aanmaak van melanine

Wanneer je je huid blootstelt aan uv-straling vormen de pigmentcellen in de huid melanine. Dit pigment zorgt ervoor dat uv-straling wordt gereflecteerd en geabsorbeerd. De huid beschermt zichzelf dus tegen de schadelijke straling die in de huid doordringt. Naarmate je langer wordt blootgesteld aan uv-straling, produceer je meer melanine en word je bruiner. Daarnaast treedt er bij regelmatige blootstelling aan uv-straling een verdikking van de opperhuid op. Samen met de melanine kan die verdikking zorgen voor een bescherming van de huid tot factor 20.

Een lichte huid verbrandt sneller dan een donkere huid, omdat deze minder melanine aanmaakt. Ook kleine kinderen maken bijna geen melanine aan, waardoor er te weinig pigment ontstaat om voldoende bescherming te bieden. Of je nou veel of weinig melanine aanmaakt, je lichaam bereikt op een bepaald moment een punt van verzadiging. En dan verbrand je.

Wat gebeurt er bij het vervellen van de huid?

Bij verbranding is meestal alleen de bovenste laag (hoornlaag) van de huid verbrandt. Je merkt dit in eerste instantie doordat je huid gevoelig en rood is. Vervolgens begint je huid te vervellen. Dit kan vier tot zeven dagen duren. Als je ernstiger verbrand bent, kun je ook last krijgen van blaren. De vervelling is dan ook vaak heftiger. Je vervelt omdat de beschadigde huid plaats moet maken voor een nieuwe, gezonde huid. De hele bovenste huidlaag laat los. Je kunt dit proces helaas niet tegengaan.

Wat helpt tegen vervellen?

Vervellen is ontzettend vervelend. Onderstaande tips helpen:

  • Ga, ondanks de jeuk, niet krabben. Door te krabben maak je het alleen maar erger en kun je zelfs littekens veroorzaken.
  • Lostrekken van hangende vellen en scrubben is over het algemeen ook geen aanrader. Bij een verbrande huid heb je namelijk kans op infecties.
  • Dep jezelf na het douchen ook voorzichtig droog met een zachte handdoek.
  • Koel je huid na het douchen met een beetje yoghurt, komkommer of theezakjes.
  • Daarnaast heeft je verbrande huid baat bij een vochtinbrengende crème, bijvoorbeeld met aloë vera.
  • Voldoende water drinken komt het herstel en de nieuwe huid ook ten goede.

Vervellen voorkomen

Het vervellen is niet meer te voorkomen als je eenmaal verbrand bent. De belangrijkste manier om vervellen te voorkomen is door voldoende te smeren met zonnebrandcrème en tussen 12.00 en 15.00 uur de zon te mijden. Probeer vooral niet te snel bruin te worden.

Bekijk hier het ruime assortiment aan zonnebrand bij Plein.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.