Tips om pigmentvlekken te verminderen

Elisha | maandag 15 augustus | Gezondheid

pigmentvlekken verminderen

Hoewel niet schadelijk, is het cosmetisch vaak niet wenselijk. Helemaal in het gezicht maakt mensen onzeker. Pigmentvlekken verdwijnen niet vanzelf, maar zijn wel goed te behandelen. Lees meer over pigmentvlekken en wat je er aan kunt doen in deze blog!

Meer producten tegen pigmentvlekken ontdekken? Ontdek het volledige assortiment bij Plein.

Wat zijn pigmentvlekken?

Om te weten hoe je pigmentvlekken kunt voorkomen of verminderen, is het handig om te weten wat pigmentvlekken precies zijn. Een pigmentvlek is een ophoping óf een tekort aan pigment (melanine), waardoor de huid verkleurd. Onze huid bevat pigment ter bescherming tegen UV-stralen. Pigment zorgt voor de kleur van onze huid, haar en ogen. Afhankelijk van je huidtype kunnen de vlekken donker of licht van kleur zijn. Door veel blootstelling aan UV-stralen, huidveroudering en hormonale schommelingen kan de productie van melanine toenemen.

Hoe ziet een pigmentvlek er uit?

Iedere pigmentvlek is anders qua kleur, vorm en grootte en kan overal op het lichaam voorkomen. Een pigmentvlek kan aangeboren zijn, maar kan ook pas later ontstaan. De zon is dan vaak de boosdoener ;)

Er zijn heel veel soorten pigmentvlekken, maar vooral bekend zijn:

Melasma

Ontstaat vaak tijdens of na de zwangerschap bij te veel blootstelling aan de zon. Kenmerkt zich door lichte tot donkere pigmentvlekken in het gezicht, ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. De combinatie oestrogeen en progesteron stimuleren de aanmaak van melanine, waardoor melasma ontstaat. Hoewel het vaak voorkomt bij zwangere vrouwen, kan het ook voorkomen als je niet zwanger bent.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Ontstekingen, acne en verkeerde wondgenezing kan zorgen voor post-inflammatoire hyperpigmentatie. De pigmentcellen worden dan overprikkeld, waardoor het proces wordt verstoord en er meer pigment ontstaat dan nodig.

Moedervlekken

Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Vaak denken mensen dat je geboren wordt met moedervlekken, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ze ontstaan ook op latere leeftijd.

Sproeten

Ook sproeten zijn goedaardige pigmentophopingen in de huid, meestal op plekken op je lichaam die veel zon krijgen, zoals het gezicht.

Vitiligo

Vitiligo kenmerkt zich juist door witte pigmentvlekken. Het is een auto-immuunziekte waarbij de pigmentcellen worden aangevallen, waardoor er witte vlekken ontstaan. Deze vlekken zijn niet gevaarlijk of besmettelijk, maar wel gevoeliger voor zonlicht. Het is dus extra belangrijk om deze vlekken in te smeren!

Wat is het verschil tussen pigmentvlekken en ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken (ook wel zonnevlekken genoemd) ontstaan, zoals de naam al een beetje doet vermoeden, pas op latere leeftijd. Meestal ontstaan ze pas vanaf het 50ste levensjaar, maar ook zie je soms dat ze al op jongere leeftijd verschijnen. Dit is vooral genetisch bepaald. Ze zijn onschuldig en ontstaan als gevolg van huidveroudering. Maar ook overmatige blootstelling aan de zon draagt bij aan de hoeveelheid ouderdomsvlekken. Niet voor niets komen ze vooral voor op lichaamsdelen die veel zonlicht krijgen, zoals het gezicht, hals, handen of decolleté.

Ouderdomsvlekken behoren tot de groep pigmentvlekken. Maar een pigmentvlek is niet altijd een ouderdomsvlek. Een pigmentvlek kan bijvoorbeeld ook wit zijn, zoals bij vitiligo.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Het is lastig om exact te achterhalen waarom een pigmentvlek ontstaat. In de meeste gevallen wordt het in verband gebracht met overmatige blootstelling aan de zon. Daarom is het zo belangrijk om altijd een zonbescherming te dragen als je de zon in gaat, om je huid goed te beschermen tegen UV-stralen.

Een andere reden kan een verstoorde hormoonbalans zijn. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of het gebruik van de anticonceptiepil. Tot slot kan ook een huidontsteking zorgen voor overmatige pigmentatie, omdat de huid dan te veel melanine produceert.

Pigmentvlekken voorkomen

Hoewel er zeker genoeg acties te ondernemen zijn om pigmentvlekken te behandelen, is voorkomen altijd beter. Gebruik daarom het gehele jaar een dagcrème met minimaal SPF15, zodat je (gezichts)huid altijd beschermd is tegen UV-stralen. Vergeet niet om op zonnige dagen, of als je veel gezweet hebt, regelmatig opnieuw te smeren! Tevens kun je beter geen irriterende producten gebruiken, omdat dit ervoor kan zorgen dat er meer pigment wordt aangemaakt als de zon erop schijnt.

Pigmentvlekken behandelen

Soms ontstaan pigmentvlekken, zonder dat je er erg in hebt. Gelukkig is het onschuldig én kun je er gemakkelijk wat tegen doen. Zo kun je pigmentvlekken door een huidtherapeut laten behandelen met lasertherapie. Maar je kunt ook zelf aan de slag met specifieke verzorgingsproducten, zoals pigment remmende crèmes met een hoge SPF. Deze producten verminderen de zichtbaarheid van pigmentvlekken en beschermen daarnaast de huid, waardoor ook het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken wordt tegengegaan. Maar belangrijk blijft: blijf uit de zon, of draag een hoedje of petje. De zon is namelijk de grootste boosdoener bij het ontstaan van pigmentvlekken!

Producten bij pigmentvlekken

Last van pigmentvlekken? Hierbij onze favoriete verzorgingsproducten op een rij:

pigmentvlekken verminderen met nivea cellular

De Cellular Luminous Anti-Pigment Fluid Cream SPF50 van Nivea werkt op bestaande pigmentvlekken om deze lichter te maken en hun grootte te verkleinen én brengt de melanineproductie in evenwicht waardoor het voorkomt dat nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Geschikt voor alle huidskleuren!

pigmentvlekken verminderen met eucerin

Het Serum Anti-Pigment van Eucerin vermindert pigmentvlekken en voorkomt dat ze terugkomen. Daarnaast zorgt het voor een egale en stralende huid.

pigmentvlekken verminderen met biodermal

Voorkomen is beter dan genezen! Bescherm je huid goed voordat je de zon in gaat, vooral de gevoelige gezichtshuid. De Zonnecreme Gezicht SPF 50+ van Biodermal is hierbij een aanrader! Het biedt zeer hoge zonbescherming en zorgt ervoor dat je gezicht niet verbrand.

Meer producten tegen pigmentvlekken ontdekken? Ontdek het volledige assortiment bij Plein.

Fotografie door Ashwien.

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!