We spreken van tanderosie wanneer tandglazuur of wortelcement wordt opgelost door zuur dat niet afkomstig is van mondbacteriën. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur op en duur zelfs geheel verdwijnen. Het er onder liggende tandbeen kan daarna ook oplossen.
Het speeksel zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen erosie. De bicarbonaat die het speeksel bevat zorgt voor de buffercapaciteit . Hierdoor worden zuren vanuit voedingsmiddelen en/of dranken geneutraliseerd. Het speeksel heeft alleen een beschermende functie, wanneer er niet de hele dag door zure producten worden gebruikt. Zorg er daarom voor dat er niet meer dan zeven eet- of drinkmomenten op een dag zijn. Hierdoor heeft het speeksel voldoende tijd om de zuren te neutraliseren en is de kans op erosie en/of gaatjes kleiner.
Oorzaken tanderosie Tanderosie kan op twee manieren veroorzaakt worden:
Frisdranken danken hun frisse smaak aan het toegevoegde zuur. De toevoeging van suiker maskeert echter de zure smaak. Omdat het gebruik van frisdranken de laatste tijd fors is gestegen komt erosie steeds vaker voor. Met name energiedranken (Red Bull), vruchtdranken (appelsap) en cola zijn in dit opzicht berucht. Light dranken zijn voor erosie even slecht, omdat zij evenveel zuur bevatten.
Hoe zuur mag een drank zijn?
Een neurale pH waarde is 7,0. Al bij een pH onder de 5,5 in de mondholte kan het tandglazuur gaan oplossen. Hoe zuurder de drank, hoe slechter voor het gebit. Een drank met een pH van beneden de 4 kan eroderend werken op het tandglazuur. Onderstaande tabel geeft de pH van een aantal dranken weer.
Thee, naturel 7,1 | Zuiver water 7,0 |
Melk, halfvol 6,8 | Kruidenthee <6,0 |
Karnemelk 4,4 | Bier 4,3 |
Yoghurt (drank) 3,8 | Sportdrank 3,4 |
Rode/witte wijn 3,4 | Kinder-Cola 3,3 |
Up-dranken 3,2 | Sinaasappelsap 3,2 |
Limonadesiroop 3,0 | Cassis 3,0 |
Cola Light 2,9 | Appelsap 2,8 |
Maagsap 2,0 | |
Alle zure voedingsmiddelen kunnen het gebit aantasten. Met name zuur fruit, citrusvruchten en bessen. Ook aangezuurde levensmiddelen (azijnzuur, citroenzuur of dieetzuur) kunnen een probleem vormen. Het zuigen op Vitamine C preparaten kan funest zijn voor het tandglazuur. Voedingsmiddelen met een erosieve werking:
Appel | Citrusfruit |
Jam | Sinaasappel |
Appelstroop | Druiven |
Kiwi | Slasaus |
Bessen | Frisdrank |
Limoen | Tafelazijn |
Bramen | Fruit |
Mango | Vitamine C |
Citroen | Grapefruit |
Mayonaise | Vruchtesappen |
Maagzuur kan tanderosie veroorzaken wanneer er door braken of oprispingen zuur in de mond komt. Hoe vaker, hoe meer erosie. Voorbeelden zijn:
Doordat het maagzuur met name in contact komt met de achterkant van de boven-voortanden en kiezen, zien we hier de meeste erosie.
Sommige beroepsgroepen lopen extra risico doordat ze regelmatig blootstaan aan zure lucht. Wanneer men deze lucht (bijvoorbeeld verzuurd door zwavelzuur of zoutzuur) inademt, kan erosie optreden. Tot de risicogroepen behoren:
Tanderosie komt voor op verschillende plekken in de mond:
Bij erosie kan het glazuur dunner worden of zelfs geheel verdwijnen. Het lichtgeel gekleurde tandbeen wordt dan zichtbaar; de tanden worden dus geler. Het is ook mogelijk dat vullingen van metaal en composiet boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Dit omdat deze vullingen niet worden aangetast, maar het glazuur wel. De tanden en kiezen worden ook kleiner, met name bij de voortanden kan dit goed zichtbaar worden.
Onderstaande tips helpen om tanderosie te voorkomen: