Waarom moet je tandenragers gebruiken?

Plein | dinsdag 16 juni | Specialistische mondverzorging

tandenragers-gebruiken

Voor een optimale hygiëne en mondgezondheid is tweemaal daags poetsen niet voldoende. Het gebruik van tandenragers voor het reinigen tussen de tanden en kiezen is essentieel. In deze blog vertelt onze mondhygiëniste Marjolein alles over het belang van ragers en hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Bekijk het assortiment interdentaal ragers bij Plein.

Waarom moet je tandenragers gebruiken?

Als mondhygiënist ben je opgeleid om iemand te informeren over de gezondheidssituatie van de mond. Bij aandoeningen zoals tandvleesontsteking reinigt de mondhygiënist het gebit grondig. Daarnaast geven wij altijd advies over poetsen en het gebruik van ragers om de mondgezondheid weer op peil te brengen.

Naast het bezoekje aan de mondhygiënist, is het belangrijk om thuis dagelijks je gebit grondig te reinigen. Gebeurt dit niet of onvoldoende, dan zullen er klachten ontstaan. Met alle risico's van dien. 

Wist je dat tandvleesontsteking invloed heeft op het hele lichaam? Onder andere het risico op hart- en vaatziektes en de kans op vroeggeboorte bij zwangere vrouwen is bij hierdoor groter. Al met al zijn dit belangrijke redenen om de adviezen van de mondhygiënist goed op te volgen.

Gebruik interdentale ragers

Poetsen alleen is niet voldoende. Hiermee bereik je slechts 60% van het gebit. De overige 40% zit tussen de tanden en kiezen. Hier ontstaat vaak een tandvleesontsteking. Er wordt namelijk wel gepoetst, maar het tussen de tanden en kiezen reinigen wordt regelmatig vergeten. De mondhygiënist geeft het advies om ragers te gebruiken. Het is wetenschappelijk bewezen dat een rager het beste reinigt tussen de tanden en de kiezen. 

Hoe vind ik de juiste maat ragers?

Het is belangrijk om de juiste maat ragers te gebruiken. De tandarts, mondhygiënist of preventie assistent kan je hierin het beste adviseren. Het is belangrijk dat de metaaldraad de tanden en kiezen niet raakt, anders kun je hiermee schade aanrichten. Ieder merk heeft zijn eigen maten in zowel de dikte van de draad als de grootte van de borstel.

De ruimte tussen elke tand en kies is verschillend. Hierdoor is het onmogelijk om slechts één maat rager te gebruiken. Dit is dan ook één van de redenen dat interdentale ragers in diverse soorten en maten verkrijgbaar zijn. Merken ragers die onder andere geadviseerd worden zijn Interprox en Lactona. Zowel Interprox als Lactona hebben conische ragers. Deze ragers zijn tabs toelopend en hebben daardoor meerder maten in één rager. Dit maakt het rageren iets plezieriger.

Hoe gebruik je een rager?

Om de mondgezondheid optimaal te houden is het belangrijk om één keer per dag een tandenrager te gebruiken. Volg hiervoor onderstaand stappenplan:

  1. Je pakt de rager tussen de duim en wijsvinger en brengt deze tussen de tanden en kiezen. Voor een optimale reiniging moet de rager een klein beetje weerstand geven, maar de draad mag niet de tanden en kiezen raken.
  2. Om de rager makkelijker tussen de tanden en kiezen te brengen, gebruik je de Interprox ragergel. Deze gel bevat anti-plaque ingrediënten en helpt daarbij ook gaatjes te voorkomen.
  3. Spoel na gebruik de rager met lauw/warm water af en droog de rager. Gemiddeld gaat een ragers tussen de 10-14 dagen mee, mede afhankelijk van het gebruik.

Interprox ragers

Interprox heeft diverse soorten ragers in het assortiment die jou helpen om je gebit gezond te houden:

Interprox Regular

De Interprox Regular is een rechte rager, deze is vooral geschikt voor aan de voorzijde van de mond. De rager kan eventueel omgebogen worden en bij de kiezen gebruikt worden. De borstel bevat twee kleuren haren: witte en zwarte haren. Dit om de plaque en bloeding goed te kunnen zien. Het handvat heeft een ergonomische greep, waardoor je deze automatisch tussen duim en wijsvinger vastpakt. De maatvoering varieert tussen de 1,9 mm en de 6 mm verdeeld over 8 ragers, hiervan zijn er 5 recht en 3 conisch. De rager wordt met een beschermkapje geleverd, waardoor deze makkelijk en hygiënisch mee te nemen is in de tas.

Interprox Plus

De Interprox Plus is een rager, waarbij het borstelgedeelte onder een hoek van 90 graden staat. Tevens is het handvat langer dan bij de Interprox Premium. De Interprox Plus is daardoor uitermate geschikt voor het reinigen tussen de kiezen (hierbij is het ombuigen van de rager niet meer nodig). Ondanks dat het borstelgedeelte korter is dan de Interprox Regular, bevat ook deze 2 verschillende kleuren borstelharen. De maatvoering varieert tussen de 1,9 mm en de 11 mm. Hiervan zijn er 4 maten in een rechte uitvoering en 5 maten in een conische uitvoering.

Lactona ragers

Ook het bekende merk Lactona heeft diverse ragers in het assortiment:

Lactona EasyDent

De Lactona EasyDent rager bestaat uit een dunne gecoate draad met daaraan een borstelgedeelte. De borstelharen zijn gemaakt van zacht nylon en zijn uitgevoerd in twee kleuren waardoor plaque en bloedingen goed zichtbaar zijn. De EasyDent rager is verkrijgbaar in 3 varianten en zijn alle conisch. De maatvoering loopt van 2,5 mm tot 11 mm.

Lactona Ragers orgineel

Dit zijn de rechte ragers van Lactona. De rager bestaat uit een draad met een borstelgedeelte. Vanwege de draad kan de grip wat lastiger zijn, echter kun je dan een Lactona ragerhouder (t/m maat Large) of de Lactona EasyGrip gebruiken. De Lactona ragers Origneel zijn verkrijgbaar in 10 verschillende maten die variëren van 2 mm t/m 12 mm.

Lactona EasyGrip

Voor een beter grip gebruik je de Lactona EasyGrip ragers. Deze hebben alleen minder maten dan de Lactona Orgineel en de EasyDent ragers. Er zijn 8 verschillende maten, waarvan er 2 conisch zijn. De maatvoering loopt van 1,9 mm t/m 7 mm. De rager wordt met een beschermkap geleverd, waardoor de rager hygiënisch opgeborgen kan worden. Door de beschermkap op de achterkant te zetten, wordt het handvat verlengd.

Tenslotte: voor een goede mondhygiëne en een optimale gezondheid van het gebit is het belangrijk om de adviezen van de tandarts, mondhygiënist of de preventie assistent goed op te volgen.

Bekijk het assortiment interdentaal ragers bij Plein.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.