Sport voedingssupplementen

Plein | woensdag 4 januari | Voedingssupplementen

voedingssuplementen

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent voor veel mensen: goede voornemens. Meer sporten staat vaak bovenaan het lijstje. En met een reden. Want sporten is niet alleen gezond, het zorgt ook voor de aanmaak van endorfine waardoor je je gelukkiger voelt. Daarnaast is sporten leuk en helpt het je om op gewicht te blijven of die paar extra kilootjes kwijt te raken. Ga je beginnen met sporten of wil je graag je sportprestaties verbeteren? Dan is het goed om te kijken welke vitamines jou hierbij extra kunnen ondersteunen.

Vitamines voor sporters

Door te sporten, gebeurt er van alles in je lichaam. Je hartslag gaat omhoog, je bloed stroomt sneller en je hersenen zijn volop aan het werk om ervoor te zorgen dat de bewegingen goed verlopen. Voor al deze processen is het belangrijk om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hanteren waarbij je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Zo functioneert je lichaam optimaal. Wil je je lichaam graag, naast een gezonde levensstijl en voeding, extra ondersteunen? Dan kunnen voedingssupplementen een waardevolle aanvulling zijn.

Voor een optimale prestatie tijdens het sporten, zijn deze vier vitamines een welkome aanvulling. Goed om te weten: voedingssupplementen zijn geen vervanging van een gevarieerde voeding of gezonde levensstijl.

voedingssuplementen

Vitamine B

In totaal zijn er acht B-vitamines: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Deze B-vitamines dragen allen bij aan de energiehuishouding. Vooral vitamine B12 is een belangrijke voor sporters. Vitamine B12 ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen, wat zorgt voor het transport van zuurstof in je bloed. Vitamine B12 activeert de natuurlijke energie in je lichaam en helpt energie los te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten. Ook draagt het bij aan een normale werking van het zenuwstelsel.

Door een gevarieerde voeding zorg je ervoor dat je alle benodigde vitamine B binnenkrijgt. Mocht dit toch niet lukken of je wilt extra ondersteuning, dan kan een vitamine B complex een mooie aanvulling zijn. Lucovitaal Vitamine B Complex Forte ondersteunt het immuunsysteem, de concentratie, het zenuwstelsel geeft extra energie bij vermoeidheid. Lucovitaal Vitamine B Complex Forte is ideaal om te gebruiken bij inspanning, drukke tijden en vermoeidheid. Doordat dit voedingssupplement vitamine B12 bevat is het een mooie aanvulling voor iedereen die veel sport.

lucovitaal

Vitamine C

Vitamine C heeft niet direct effect op je sportprestatie, maar speelt wel een belangrijke rol in het immuunsysteem. Bovendien geeft het extra energie bij vermoeidheid. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine C zit rond de 75 milligram per dag voor volwassenen. Met een gezond voedingspatroon lukt het al snel om deze hoeveelheid te behalen. Wil je graag extra ondersteuning, dan zijn de vitamine C tabletten van Vitakruid een absolute aanrader. Vitakruid Vitamine C bevat 1000 mg Ascorbinezuur. Ascorbinezuur is verreweg de bekendste vorm van vitamine C en de variant die van nature in onze voeding voorkomt. Met andere woorden: ascorbinezuur uit supplementen heeft exact dezelfde biologische beschikbaarheid en opneembaarheid als de vitamine C uit jouw dagelijks gegeten stukje fruit en groenten.

vitakruid

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Ook doormiddel van voeding krijg je vitamine D binnen. Vitamine D zit van nature in vette vis (zoals haring, makreel en zalm), vlees en eieren en wordt in Nederland ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Vitamine D heeft meerdere voordelen voor je lichaam. Zo zorgt vitamine D ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Vitamine D zorgt bovendien voor stevige botten en tanden en speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie. Ideaal dus als je veel sport en bijvoorbeeld aan krachttraining doet. Tenslotte is vitamine D van belang voor een goede werking van het immuunsysteem.

De meeste mensen krijgen via de zon en voeding voldoende vitamine D binnen. Zorg ervoor dat je in de lente, zomer en herfst elke dag 15 tot 30 minuten buiten bent tussen 11:00 en 15:00 uur waarbij je hoofd en handen onbedekt zijn. In de wintermaanden staat de zon te laag om vitamine D aan te maken. Je gebruikt dan de voorraad die je hebt aangelegd.

Voor zowel mannen als vrouwen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Voor mensen boven de 70 is het advies 20 microgram per dag. Jonge kinderen hebben meer vitamine D nodig. Net als mensen met een getinte of donkere huid. Voor deze mensen wordt extra vitamine D geadviseerd. Bijvoorbeeld in de vorm van een voedingssupplement.

Dagravit Vitamine D Parels zijn op oliebasis en hierdoor goed opneembaar. De parels zijn speciaal ontwikkeld om in de verhoogde behoefte aan vitamine D te voorzien als aanvulling op de voeding, bij het ouder worden, bij onvoldoende blootstelling aan de zon of bij een donkere huidskleur. Dagravit Vitamine D parels ondersteunen bij het behoud van sterke botten en een sterk gebit. Door het kleine formaat zijn deze vitamine D parels gemakkelijk in te nemen.

dagravit

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat veel invloed heeft op het lichaam en betrokken is bij veel processen. Magnesium speelt onder meer een belangrijke rol bij de spierwerking, energiestofwisseling en de botvorming. Magnesium zit onder meer in bananen, amandelen, spinazie, volkorenbrood, rauwe cacao en lijnzaad. Ons lichaam is onvoldoende in staat om het magnesium in ons eten voldoende op te nemen. Supplementen met magnesium zijn daarom aan te raden. 

Magnesium draagt actief bij aan je sportprestaties. Uit onderzoek is gebleken dat we tijdens het sporten 10 tot 20 procent meer magnesium nodig hebben dan tijdens rust. Magnesium helpt namelijk om bloedsuiker naar de spieren de vervoeren en melkzuur te verwijderen. Het is dus essentieel om je magnesiumniveau op peil te houden.

Orthica Magnesium-400 is een mineralenpreparaat dat een hoge dosering magnesium bevat. Naast magnesium is er ook selenium, calcium en zink toegevoegd. Deze combinatieformule is ter ondersteuning van je botten, spieren, zenuwstelsel en je weerstand.

orthica

Voedingssupplementen zijn geen vervanging van een gevarieerde voeding of gezonde levensstijl. Lees voor gebruik van het voedingssupplement de gebruiksaanwijzing of de informatie op het etiket. Hier staat informatie met betrekking tot doseringen, bijwerkingen en waarschuwingen.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.