Slechte adem of halitose

Plein | maandag 30 november | Specialistische mondverzorging

slechte adem Slechte adem, ook wel foetor ex ore, halitosis of malodeur genoemd, is een veel voorkomend probleem. Slechte adem kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal wordt het veroorzaakt door problemen in de mond.

Bekijk hier alle producten tegen een slechte adem op Plein.

Slechte adem

Er wordt weinig over slechte adem gesproken. Er blijkt namelijk een groot taboe op te rusten. Men zegt niet snel tegen iemand dat hij of zij uit de mond ruikt. Ongeveer vijftien procent van de bevolking heeft hier chronisch last van en pakweg de helft geregeld. Dat is jammer want het is tegenwoordig goed te behandelen en te voorkomen.

Oorzaken van slechte adem

Slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan slechte adem het gevolg zijn van het eten van sterk gekruid voedsel, het drinken van alcohol of roken. Daarnaast kan slechte adem worden veroorzaakt door ontsteking in de neus- of voorhoofdsbijholte of door een onvoldoende afsluiting van de maag. Ook aandoeningen op andere plaatsen in het lichaam zoals suikerziekte of een leverziekte kunnen zorgen voor een slechte adem. Maar meestal wordt slechte adem veroorzaakt door problemen in de mond. Wij zullen nu de verschillende problemen in de mond die een slechte adem veroorzaken, noemen en aangeven wat daar aan te doen is.

Uitdroging van de mond

Uitdrogen van de mond kan een slechte adem veroorzaken. De mond kan o.a. uitdrogen door het gebruik van bepaalde medicijnen, het drinken van veel koffie of het slapen met een open mond. Geadviseerd wordt om in het geval van een droge mond zo'n 2 ½ liter water per dag te drinken. Dat kan in veel gevallen de slechte adem tegengaan.

Ontsteking van de keelamandelen

Ontsteking van de keelamandelen, ook wel angina genoemd, geeft vaak een slechte adem. Als een ontsteking van de keelamandelen langer blijft bestaan, dien je de huisarts te raadplegen. Soms zal die antibiotica voorschrijven om de ontsteking te behandelen. Daarna verdwijnt de slechte adem spontaan.

Onvoldoende mondhygiëne

Als de mond onvoldoende wordt gereinigd, blijven er voedselresten en tandplak achter. De voedselresten gaan rotten en de bacteriën in de tandplak produceren vele stinkende stoffen en gassen. Het gevolg is een slechte adem. Door de mondhygiene dagelijks goed uit te voeren, waarbij ook de ruimten tussen de tanden en kiezen moeten worden gereinigd, verdwijnt de slechte adem snel.

Tandbederf

Tandbederf, ook wel gaatjes of cariës genoemd, kan een slechte adem geven. Door het tandbederf te behandelen oftewel de gaatjes te vullen, zal de slechte adem verdwijnen.

Tandvleesontsteking

Gingivitis en parodontitis, verschillende vormen van tandvleesontsteking, kunnen een slechte adem veroorzaken. Een goede dagelijkse mondhygiëne en behandeling door de tandarts of mondhygiënist kan de ontsteking, en daarmee de slechte adem, doen verdwijnen.

Aanslag op de tong

Aanslag op de tong vormt in veel gevallen de oorzaak van een slechte adem. Door de tong dagelijks schoon te schrapen met een zogenaamde 'tongschraper' kan slechte adem worden voorkomen. Daarnaast is het verstandig om te spoelen met een spoelmiddel dat speciaal is ontworpen tegen slechte adem.

Wat te doen tegen een slechte adem/halitose?

Halitose is voor patiënten vaak een groot probleem. Doordat er de laatste jaren veel onderzoek is uitgevoerd naar halitose is de kennis over de oorzaak, het vaststellen en de uitvoering van de behandeling van halitose aanzienlijk toegenomen.

Halitose is tegenwoordig vaak goed te behandelen. Nieuwe producten zoals de tongschraper en het gorgelmiddel Halita zijn daarbij effectieve hulpmiddelen. Niet alleen de patiënten maar zeker ook de mensen in hun directe omgeving zullen deze ontwikkelingen toejuichen.

Bekijk hier alle producten tegen een slechte adem op Plein.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.