Skincare routine: voor een mooie, stralende huid

Plein.nl | zondag 4 december | Verzorging

dagcreme aanbrengen

Je huid krijgt het flink te verduren. Zweet, talg, make-up, vuil, uv-stralen, stof...om maar een paar dingen te noemen. Om je huid in optimale conditie te houden, is een goede skincare routine erg belangrijk. In deze blog vertellen we je graag alles over de juiste gezichtsverzorging en -reiniging voor zowel 's ochtends als 's avonds. Voor een mooie, stralende en gezonde huid.

Ontdek het complete assortiment gezichtsverzorgingsproducten bij Plein.

Wat is een skincare routine?

Een skincare routine geeft de volgorde aan waarin je verzorgingsproducten gebruikt. Er zijn namelijk een scala aan producten te koop die je huid verzorgen, hydrateren, reinigen en een extra boost geven. Denk hierbij aan serums, toners en oogcrèmes maar ook reinigers en een dag- en nachtcrème. Ook gebruik je 's ochtends andere producten dan 's avonds. Overdag is bijvoorbeeld een SPF erg belangrijk en tijdens het slapen wil je graag dat je huid intensief wordt gevoed. Al deze verschillende producten, de voordelen voor jouw huid en de volgorde van aanbrengen, vormen samen jouw skincare routine. Maar ook hierbij geldt: jouw huid heeft niet elke stap nodig. Niet iedereen is namelijk gebaat bij een acne spot treatment (simpelweg omdat je weinig tot geen onzuiverheden hebt) of een chemische exfoliant (omdat je een gevoelige huid hebt).

Over het algemeen kunnen we stellen dat een skincare routine bestaat uit de volgende 4 stappen:

Stap 1: reinig je gezicht

skincare routine reinigen van je gezicht

Het reinigen van je huid is erg belangrijk om make-up, vuil en overtollig talg te verwijderen. Ook als je 's ochtends wakker wordt, is het belangrijk om je huid te reinigen met een goede cleanser. Bovendien zorgt een goeie cleanser voor een hydratatieboost waardoor je huid er fris uitziet. Heb je een gevoelige huid? Ga dan voor een milde reiniger die je huid niet uitdroogt.

Onze favoriete reinigers:

Wil je je huid extra goed reinigen? Kies dan voor een dubbele reiniging door het aanbrengen van een toner. Een toner verwijdert het vuil dat de cleanser heeft laten zitten. Bovendien vermindert een toner onmiddellijk je poriën en helpt het de PH-waarden van je huid te herstellen voor een meer gelijkmatige teint.

skincare serum

Stap 2: breng een serum aan

Een serum is onmisbaar als je je huid een extra boost wilt geven. Serums bevatten namelijk een hoge concentratie aan actieve ingrediënten. De formule bestaat uit kleinere moleculen die op een veel dieper niveau door de huid worden opgenomen. Serums zijn hierdoor ideaal voor het aanpakken van specifieke huidverzorgingsproblemen, zoals rimpels of een droge huid. Maar ook in de winter, met de gure wind en kou, is een serum een absolute aanrader. Goed om te weten: je hebt maar een kleine hoeveelheid serum nodig (ongeveer de grootte van twee granaatappelpitjes) om je huid optimaal te voeden.

Onze favoriete serums:

oogmasker skincare routine

Stap 3: vergeet je ogen niet

Een oogcrème is belangrijk om de dunne en kwetsbare huid onder de ogen extra te voeden en te beschermen. Oogcrèmes zorgen ervoor dat je wallen minder zichtbaar zijn, verminderen ontstekingen en voegen extra vocht toe. Oogcrèmes zijn verkrijgbaar in dunne substanties, zoals een serum, maar ook als dikkere crème. Kies de variant die jij het fijnste vindt of voldoet aan jouw vereiste voor een goede oogcrème.

Gebruik de hoeveelheid ter grootte van een erwt en gebruik je ringvinger om de crème aan te brengen. Je ringvinger is namelijk je zwakste vinger waardoor je minder druk uitoefent op de gevoelige huid rondom je ogen. Breng de crème aan met een deppende, tikkende beweging en werk naar buiten toe. Begin in de binnenhoek van je oog en werk naar de buitenhoek toe.

Onze favoriete oogcrèmes:

Tip: leg je oogcrème in de koelkast. Hierdoor heeft de crème 's ochtends nog meer effect met als resultaat een frisse en wakkere blik.

Wil je je huid rondom je ogen extra verzorgen? Een speciaal oogmasker hydrateert de oogcontouren, maakt wallen en donkere kringen minder zichtbaar en zorgt voor een frisse en wakkere blik.

dagcreme aanbrengen

Stap 4: verzorg met een crème

De laatste stap in je skincare routine is een verzorgende dag- of nachtcrème. Een hydraterende crème zorgt voor een stralende, gezonde en mooie huid. Er zijn dagcrèmes verkrijgbaar voor jouw specifieke huidtype. Bijvoorbeeld voor de gevoelige, droge, normale, vette en gecombineerde huid. Maar er zijn ook crèmes met een anti-age werking. Het allerbelangrijkste bij een goede dagcrème is dat deze SPF bevat zodat je huid optimaal wordt beschermd tegen de schadelijke invloeden van de zon. Bevat jouw crème geen SPF? Breng dan zelf een laagje aan.

Onze favoriete dagcrèmes:

olay-regenerist-loreal-sugar-scrubs

's Nachts wil je je huid de tijd geven om zich te herstellen. Een voedende nachtcrème is dan ook een must. Het is dan ook helemaal niet erg als deze crème wat vetter is dan je dagcrème. Kies een nachtcrème die aansluit op de behoeftes van je huid. Een goede crème laat droge plekjes verdwijnen, stimuleert de bloedcirculatie en maakt je huid zacht en soepel.

Onze favoriete nachtcrèmes:

Wat is de juiste volgorde van mijn skincare routine?

Twijfel je over de juiste volgorde voor het aanbrengen van je verzorgingsproducten? Dit is de gouden regel: werk van dun naar dikke consistentie. Dus eerst je serum en daaroverheen die fijne, hydraterende nachtcrème. Ook is het belangrijk om eerst producten op waterbasis en dan pas die op oliebasis te gebruiken.

skincare routine gezichtsmasker

Extraatjes voor een stralende huid

Bovenstaand stappenplan is een mooi uitgangspunt voor je dagelijkse skincare routine. Uiteraard kan je hier altijd stappen aan toevoegen als je merkt dat je huid hier behoefte aan heeft. Ook zijn er extraatjes die je weliswaar niet elke dag uitvoert, maar die je huid 1 tot 2 keer per week wel een boost kunnen geven:

1. Gezichtsmasker

Een gezichtsmasker is perfect om je huidconditie te verbeteren. Maskers verwijderen namelijk vuil van de huid en absorberen overtollig talg. Ook zorgt een gezichtsmasker ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd. Hiermee voorkom je verstopte poriën. Kies altijd een gezichtsmasker dat past bij jouw huidtype. Heb je bijvoorbeeld een onzuivere huid, dan zorgt een gezichtsmasker voor een diepe reiniging van de huid. En een doffe huid straalt weer na het gebruik van een hydraterend masker.

Onze favoriete gezichtsmaskers:

2. Scrubben

Scrubben verwijdert dode huidcellen en stimuleert de doorbloeding van je huid. Hierdoor worden verzorgingsproducten beter opgenomen door de huid. Het gebruik van een scrubcrème zorgt er bovendien voor dat je huid er stralend en rozig uitziet en fris aanvoelt. Scrub je gezichtshuid niet te vaak. 1 à 2 keer per week is voldoende bij een normale tot huid of gecombineerde huid. Je gevoelige huid is het meest gebaat bij een maandelijkse scrubbeurt.

Onze favoriete scrubs:

3. Acne spot treatment

Heb je last van puistjes of onzuiverheden? Dan is een acne spot treatment zeker een aanrader. Breng deze crème het liefst 's avonds aan zodat de treatment 's nachts zijn werk kan doen. Een acne spot treatment werkt zeer doelgericht en effectief bij puistjes en mee-eters en zorgt voor verkoeling en een diepe reiniging van de huid.

Ontdek het complete assortiment gezichtsverzorgingsproducten bij Plein.

Over de schrijver

Plein.nl
Plein.nl

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.