Scheertips voor mannen

Plein | vrijdag 16 mei | Verzorging

scheertips-mannen

Begin je dag goed met een perfect gladde en verzorgde huid zonder scheerirritatie. Neem voor een scheerbeurt ruim de tijd voor een goede voorbereiding aan de hand van de volgende 10 stappen. Je scheerbeurt zal prettiger zijn, maar ook je huid zal er vele voordelen door ondervinden.

Bekijk hier het complete assortiment voor het scheren op Plein.

Scheertips voor mannen

Vaak last van irritatie na het scheren? Rode bulletjes of snij je je regelmatig? Allemaal heel erg vervelend en bovendien pijnlijk. Gelukkig is hier iets aan te doen. Volg onderstaand stappenplan en je bent gegarandeerd van een mooie, gladde huid zonder irritatie.

Stap 1: Gebruik veel water

Voordat je met een scheerbeurt gaat beginnen is het raadzaam om eerst te douchen. Enerzijds maak je je huid met baardhaar wat weker en anderzijds zal een warme douche je poriën openen. Was je huid met een gezichtsreiniger, hiermee ontvet je het scheergebied. Door je huid vooraf nat en week te maken, scheer je jezelf gladder en breng je minder schade aan je huid.

Stap 2: Scrubben voor het scheren

De gezichtshuid van mannen maakt meer talg aan in tegenstelling tot die van vrouwen. Daarom hebben mannen over het algemeen een wat vettere huid. In dit geval adviseren wij je om je huid eerst grondig te scrubben. Door het scrubben verwijder je dode huidcellen en wordt overtollig vuil grondiger verwijdert. Tevens verminder je de kans op ingegroeide haren als je twee à drie keer per week je huid scrubt.

Stap 3: Je huid inzepen

Meer dan de helft van de mannen (bijna 60%) scheert nat. Deze manier van scheren is populair, omdat het de huid perfect zacht en glad maakt. Tevens heeft deze methode een ontspannend effect. Net als water zijn scheerschuim en scheercrème ontwikkeld met als doel om de baardharen zachter te maken en ze ietwat overeind te helpen. Daarnaast zorgt het ervoor dat er een laagje gevormd wordt op je huid, zodat je huid beschermd wordt tegen het scheermesje.

Aanbrengen van scheerschuim of gel doe je met een scheerkwast voor de ultieme scheerbeleving. Doe dit op een vochtige huid en masseer goed in. Na het aanbrengen laat je het kort inwerken (maximaal twee minuten).

Stap 4: Gebruik een scherp scheermesje

Er zijn mannen die twee weken lang met één scheermesje doen, maar die zijn schaars. Het is beter om een nieuw scheermesje te pakken. zodra het mesje minder soepel scheert. Het gebruik van een scherp scheermesje is namelijk essentieel voor een gladde baard en zachte, gave huid. Als je te lang met één mesje doet, wordt de kans op irritatie ook groter, omdat je vaker over je huid moet scheren om hetzelfde resultaat te krijgen. Spoel je mesje na een scheerbeurt goed na en laat het mesje staand of op een washandje drogen.

Stap 5: De scheerbeurt

Het scheren doe je door allereerst het mesje nat te maken met warm water, vervolgens trek je met één hand de huid strak en scheer je volgens dit scheerpatroon: eerst de wangen, dan de zijkanten van je gezicht, de kin en tot slot de onderkant van de kin en de bovenlip. Scheer rustig en maak je scheermesje na elke haal weer nat. Om ingegroeide haren te voorkomen, dien je altijd met de haargroeirichting mee te scheren, met uitzondering van het gebied onder de kin. Na het scheren gebruik je ruim water om alle zeepresten van je huid te spoelen.

Stap 6: Elektrisch scheren

Als je gebruik maakt van een elektrisch scheerapparaat, worden je baardharen iets minder kort en stomp afgesneden. Hierdoor zijn de haren sneller weer zichtbaar. Het voordeel van een elektrisch scheerapparaat is dat het de huid meer ontziet en je hierdoor minder kans hebt op irritatie of gevoeligheid. Als je elektrisch gaat scheren, houd je je huid droog, omdat de baardharen dan juist stug en hard moeten zijn. Ter voorbereiding maak je de huid schoon en droog je hem goed af. Hierna beweeg je het scheerapparaat met rustige halen over je wangen en de kin. Duw tijdens het scheren niet te hard, want hierdoor beschadig je alleen maar de scheerkop. Scheer ook hier met de haargroeirichting mee en maak geen ronddraaiende bewegingen, omdat je dan toch kans hebt dat je tegen de groeirichting in gaat.

Stap 7: Na het scheren

Na een scheerbeurt verdient je huid bescherming en rust. Vooral bij de natte scheermethode, omdat er dan een microscopisch laagje huid weggehaald is. Maar ook als je per ongeluk wondjes hebt veoorzaakt. Hiervoor biedt een aluin uitkomst. Na het scheren doop je de aluinblok in het koude water en wrijf hiermee over de pas geschoren huid. Hierdoor sluiten poriën zich en de huid wordt gedesinfecteerd.

Aluin is vooral populair om de bloedstelpende werking, het bindt zich aan eiwitten van de beschadigde huid en doet deze samentrekken (adstringerende werking) waardoor de bloeding stopt.

Stap 8: Bescherm je huid

Na het scheren moet je je huid beschermen tegen elementen als kou, wind en zon. Dit kun je doen met crèmige producten als een balsem, emulsie of  een (hydraterende) dagcrème. Een emulsie en een balsem zijn luchtiger en dunner qua textuur dan een dagcrème en trekken sneller in de huid. Echter bevatten ze wat minder verzorgende stoffen dan een crème. Je kunt ook een combinatie doen: een balsem op je baard om te kalmeren en daarover een dagcrème om te verzorgen.

Stap 9: Kleur je huid

Vandaag de dag gebruiken mannen steeds vaker een zelfbruiner. Een zelfbruiner kleurt in enkele uren op tot een subtiele bruine tint en blijft even zitten, vaak tot wel drie tot vier dagen. Wij raden je aan om de zelfbruiner om de dag aan te brengen, zodat je permanent verzekerd bent van een gezonde uitstraling. Nog nooit een zelfbruiner gebruikt? Zo kun je dit het beste gebruiken: meng enkele druppels zelfbruiner door de balsem of dagcrème en breng dit mengsel zorgvuldig aan op je huid. Naarmate je het langer gebruikt, zal je het effect steeds beter zien.

Stap 10: Afmaken met een geur

Het gebruik van een geur maakt je scheerbeurt af. Na het verzorgen van je huid, kun je een aftershave of een eau de toilette aanbrengen, zodat je heerlijk ruikt.

Bekijk hier het complete assortiment voor het scheren op Plein.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.