Wat te doen tegen jeuk door de eikenprocessierups?

Marjolein | maandag 4 mei | Gezondheid

processierups

Over het algemeen zijn we blij met rupsen, want dat worden uiteindelijk mooie vlinders. Bij de processierups, ook wel eikenprocessierups genoemd, is dat anders. Want deze rupsen zorgen voor een hoop overlast. De processierups voedt zich met eikenbladeren. Daarom is de rups vooral te vinden in de buurt van eikenbomen. Het kenmerkende aan eikenprocessierupsen is dat ze groepsgewijs – in processie – rondom de stam van de eik naar boven lopen. De nesten van processierupsen bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen.

Bekijk hier ons assortiment producten bij jeuk door de processierups.

Overlast van de eikenprocessierups

Een droge winter zorgt ervoor dat er in de zomermaanden grotere aantallen rupsen zijn. In de maanden mei, juni, juli en augustus is de processierups of eikenprocessierups actief en hebben veel mensen en bomen last van deze rups.

De overlast wordt veroorzaakt door de lange, sierlijke witte haartjes, die kleine brandhaartjes bevatten. Dit zijn pijlvormige haartjes met weerhaakjes die de rups afschiet als ze zich bedreigd voelen. Deze haartjes zorgen voor een geïrriteerde huid die vreselijk jeukt.

Brandharen van een processierups

De brandharen zorgen niet alleen in de buurt van een nest of boom waar de processierupsen lopen voor overlast, maar ook in een straal van 100 meter rond deze plekken. Ook oude nesten met resten van brandharen kunnen nog jarenlang voor overlast zorgen. De brandharen worden verspreid:

  • Als de rups zich bedreigd voelt. De rups schiet dan haartjes af.
  • Als de afgeschoten haartjes of resthaartjes in een nest worden verspreid door de wind.

Hoe voorkom je huid uitslag?

  • Als je gaat wandelen in een gebied met eikenbomen zorg dan voor goede bedekking van je lichaam door kleding met lange mouwen,  een lange broek en sokken met dichte schoenen aan te trekken.
  • Was je kleding op de hoogst mogelijke temperatuur als je in een gebied bent geweest waar de processierups aanwezig is.
  • Is de processierups in de buurt van je huis actief? Houd dan zoveel mogelijk deuren en ramen gesloten, zodat de haartjes niet naar binnen kunnen waaien en hang geen was buiten.
  • Als je in een gebied bent geweest waar veel eikenbomen staan spoel dan je haren, ogen en huid met lauw water af.

Wat te doen tegen de jeuk?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de mate van de klachten te beperken. Ga niet krabben of wrijven want dan verspreid je de haartjes over de huid en wordt de plek van huidirritatie alleen maar groter. Het beste kun je de haartjes met plakband verwijderen door de tape op de huid te plakken en er weer af te trekken. Als je een pluizenroller hebt, kun je die ook gebruiken. Deze werkt sneller en gemakkelijker. Spoel je huid en haar met lauw water. Breng vervolgens een verkoelende crème of een crème die helpt bij allergische huidreacties aan.

Wanneer naar de huisarts?

In principe hoef je niet naar de huisarts als je in aanraking bent gekomen met de brandharen van een processierups. Over het algemeen heb je 2 weken last van jeuk, daarna moet het aanzienlijk minder of zelfs over zijn. Als dit niet het geval is, kun je beter even naar de huisarts gaan. Ook als je een hele erge allergische reactie krijgt, is het verstandig om even langs je huisarts te gaan. De huisarts kan dan corticosteroïd zalf voorschrijven (alleen op recept verkrijgbaar). Nog een reden om naar de huisarts te gaan is als de brandharen in of bij je ogen zijn gekomen. Je kunt daar een ontsteking of zelfs blindheid aan overhouden.

Bekijk hier ons assortiment producten bij jeuk door de processierups.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.