Nierproblemen bij honden en katten

Renée | dinsdag 12 januari | Hond

nierproblemen-honden-en-katten

Nierproblemen komen vaak voor bij honden en katten. Nierproblemen zijn helaas moeilijk vroeg te herkennen, omdat ze vaak pas opvallen als een groot deel (soms al driekwart) van de nieren al is aangetast. In deze blog vertellen we je meer over nierproblemen en hoe je deze kunt herkennen bij jouw hond of kat.

Nierfalen en -problemen bij honden en katten

De nieren hebben een aantal belangrijke taken in het lichaam. Zo zijn deze boonvormige en roodbruine organen belangrijke afvalverwijderaars: ze filteren afvalstoffen uit het bloed en voeren die af via de urine. Ze spelen ook een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk.

Voor een goede gezondheid zijn je nieren dus heel belangrijk, het zijn organen waar je zuinig op moet zijn. Nierproblemen worden helaas vaak pas ontdekt als er al een groot deel van de nierfunctie verloren is gegaan. Het is daarom belangrijk dat je symptomen die kunnen wijzen op nierfalen zo snel mogelijk herkent. Een juiste behandeling kan de achteruitgang van de nieren vertragen en de kwaliteit van leven verhogen.

Wist je dit? Honden en katten hebben net als mensen een linker- en een rechternier. De rechternier ligt wat verder naar voren dan de linkernier.

Chronisch nierfalen

Bij chronisch nierfalen werken de nieren minder goed, waardoor afvalstoffen minder goed uit het lichaam worden uitgescheiden. Dit uit zich in verhoogde gehaltes van bepaalde stoffen in het bloed, zoals de stof creatinine.

Wat zijn de oorzaken van nierfalen?

Er zijn verschillende oorzaken voor nierfalen. Er kan sprake zijn van een aandoening van de nieren zelf, zoals een ontsteking, nierstenen, een erfelijke aandoening of een tumor. Ook aandoeningen buiten de nieren, zoals chronische ontstekingen elders in het lichaam, hormoonziekten, een hoge bloeddruk of een verstopte plasbuis door blaasgruis kunnen voor nierproblemen zorgen.

Chronisch nierfalen is een aandoening die vooral bij oudere honden en katten best veel voorkomt. Van alle katten ouder dan twaalf jaar lijdt 30 procent aan chronisch nierfalen.

Symptomen van nierproblemen en nierfalen

Dieren met chronisch nierfalen laten vaak zeer algemene symptomen zien die ook bij andere gezondheidsproblemen kunnen voorkomen. Waar je op moet letten:

 • Weinig tot geen eetlust
 • Vermagering
 • Meer drinken en plassen dan normaal
 • Braken
 • Diarree
 • Uitdroging
 • Verminderde activiteit

Als je hond of kat meerderen van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts. Bij acuut nierfalen zal je huisdier minder gaan plassen, of uiteindelijk zelfs stoppen met plassen. Bij chronisch nierfalen zal hij juist meer gaan plassen.

Om nierproblemen bij honden of katten vast te stellen, moet bloed- en urine-onderzoek worden gedaan. Een echo kan gebruikt worden om te bekijken hoe de nieren eruit zien als de aandoening in een verder stadium is. De verhouding tussen het ureum- en creatinegehalte in het bloed geeft aan waar het probleem zich bevindt en kan aantonen of er sprake is van acuut of chronisch nierfalen of van nierfalen vanwege een andere oorzaak (zoals een infectie of immuun-gerelateerde aandoening).

Nierproblemen behandelen

Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor het stellen van de juiste diagnose en het opstellen van een behandelplan! Geef dieetvoedingen voor dieren met chronisch nierfalen alleen als de diagnose chronisch nierfalen door een dierenarts is bevestigd. Een speciale, nierondersteunende dieetvoeding is bij nierfalen van levensbelang. Een dier met chronisch nierfalen moet de rest van zijn leven een nierdieet krijgen.

Nierdieet hond

Prins heeft speciale seniorvoedingen voor honden en katten met zalmolie en een aangepast mineralengehalte om een goede nierfunctie te ondersteunen:

Nierdieet kat

Voor katten met chronisch nierfalen hebben we twee speciale, smakelijke en volledige dieetvoedingen:

Deze nierdiëten bevatten hoogwaardige, licht verteerbare eiwitten, een lager gehalte aan eiwit en mineralen als fosfor om de nieren minder te belasten, een lager gehalte aan natrium om een verhoogde bloeddruk te voorkomen en een hoger gehalte aan ondersteunende voedingsstoffen als kalium en omega 3-vetzuren.

Voor honden hebben heeft Prins een volledige voeding speciaal voor honden met chronisch nierfalen: Prins ProCare Croque Veterinary Diet Renal Support. Deze voeding bevat een verlaagd eiwitgehalte en een aangepast mineraalgehalte, waaronder een verlaagd fosforgehalte, ter ondersteuning van de nierfunctie. Daarnaast is de voeding verrijkt met Omega-3 vetzuren, afkomstig van zalmolie, voor een ondersteunend effect op de nieren.

Extra ondersteuning

We hebben nog een paar adviezen voor je om een dier met nierproblemen extra te ondersteunen:

 • Geef naast de nierdieetvoeding geen extra’s. Bijvoeding is namelijk vaak rijk aan eiwitten en mineralen die het effect van het nierdieet kunnen verminderen.
 • Geef, als je een natvoeding wilt geven, alleen een natvoeding die speciaal geschikt is voor dieren met chronisch nierfalen. Reguliere natvoedingen bevatten vaak een hoger eiwit- en fosforgehalte.
 • Omdat dieren met nierproblemen vaak meer plassen, is het belangrijk dat ze voldoende drinken.
 • Dieren met nierfalen kunnen een verminderde eetlust hebben. Voeg desgewenst wat lauwwarm water aan de dieetvoeding toe, zodat de geur ervan beter vrijkomt.

Hulp nodig? Wij helpen je graag je dier gezond te houden. Je kunt al je vragen stellen aan onze specialist Renée. Zij helpt je graag verder.

Heb je twijfels over de gezondheid van je huisdier? Ga dan altijd langs de dierenarts.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt. Ik bezit 2 dierdiploma's en ik ben bij Plein werkzaam als huisdier- en productspecialist.