Natuurlijke babyverzorging

Elisha | maandag 11 oktober | Verzorging

natuurlijke babyverzorging

Het huidje van je newborn baby is nog erg kwetsbaar. Door natuurlijke, biologische en zachte producten te gebruiken, bescherm je de huid van je kindje zonder dat het onnodig wordt blootgestelt aan ingrediënten die je liever niet opsmeert. In deze blog vertellen we je meer over natuurlijke babyverzorgingsproducten, speciaal voor de allerkleinsten, en delen wij een heerlijk en ontspannend bedtijd ritueel.

Ontdek het assortiment natuurlijke en biologische babyverzorging bij Plein.

Natuurlijke babyverzorging

Na negen maanden wachten is het eindelijk zover, je kunt je baby veilig en warm in je armen sluiten. Natuurlijk wil je jouw kleintje beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zo is de huid van je baby nog erg gevoelig en kwetsbaar en kan zeep een babyhuidje snel irriteren. Dit komt omdat je baby nog geen beschermende zuurmantel heeft, wat hem/haar beschermt tegen uitdroging, irritatie en infecties.  Wist je dat er veel natuurlijke en biologische verzorgingsproducten zijn, speciaal voor de tere babyhuid? Doordat deze producten alleen pure ingrediënten bevatten worden ze snel opgenomen door de huid en is er minder kans op irritatie.

Biologische of natuurlijke verzorgingsproducten

De termen natuurlijk en biologisch (of ecologisch) worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Maar er zit wel degelijk een verschil tussen:

  • Biologische verzorgingsproducten zijn geproduceerd op een milieu- en diervriendelijke manier, dus zonder gebruik van pesticiden, kunstmeststoffen en synthetische chemicaliën. Ze bevatten daarnaast géén schadelijke chemische stoffen (zoals chemische kleurstoffen, siliconen en parabenen), bestaan voor minstens 95% uit natuurlijke ingrediënten en hebben een verpakking die niet schadelijk is voor het milieu. Er is een strenge eisenlijst voordat een product het label ‘biologisch’ krijgt.
  • Natuurlijke verzorgingsproducten bestaan uit alleen maar natuurlijke ingrediënten. Een ingrediënt is natuurlijk als het in de natuur voorkomt of door de natuur wordt gevormd, zonder tussenkomst van synthetische chemicaliën. Denk aan kruiden, wortels, oliën en bloemen. Natuurlijke producten zijn aan minder strenge regels onderworpen als biologische producten. Een schoonheidsproduct is al natuurlijk wanneer minstens 0,1% van de ingrediënten natuurlijk zijn.

Een natuurlijk verzorgingsritueel voor je baby

Stap 1: Lekker in bad

De meeste baby’s kunnen enorm genieten van baddertijd en worden er helemaal zen van. Daarnaast is het een fijn en intiem moment samen met je kleintje.

Maak een warm badje klaar en zorg ervoor dat het water zo rond de 37 graden is. Het is voor je baby ook prettig als het in de badkamer lekker warm is, zodat de overgang tussen in en uit het water niet zo groot is. Kleed je baby uit en maak eerst zijn/haar billen schoon met babydoekjes. Op deze manier voorkom je dat je kleintje met vieze billen in het schone water gaat.

ONZE FAVORIET:
De billendoekjes van Derma Eco zijn gemaakt op basis van zuivere, natuurlijke en biologische ingrediënten. Alle Derma Eco producten zijn zacht en allergievriendelijk en bevatten geen enkel ingrediënt waarvan bekend is dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid of voor het milieu. De billendoekjes zijn 100% vrij van parfum, parabenen en kleurstoffen en beperken het risico op allergieën en overgevoelige reacties.

Laat je baby in het water zakken, zorg ervoor dat hij/zij niet onder water kan glijden. Was de haartjes en het lichaam met een heerlijke natuurlijke shampoo en/of bodywash.

ONZE FAVORIET:
De Baby Leaves 2-in-1 Hair and Body Wash van Attitude beschermt en voedt de tere babyhuid op natuurlijke wijze. Deze natuurlijke babyshampoo en babywash is verrijkt met alleen natuurlijke, plantaardige en zorgeloze ingrediënten. Zoals bosbessenblad, bekend om kalmerende, beschermende en antioxiderende eigenschappen. De shampoo en bodywash is daarnaast Ecologo Certified™, dus duurzaam geproduceerd en biologisch afbreekbaar.

natuurlijke babyverzorgingsproducten

Stap 2: Voorzichtig afdrogen en heerlijk masseren

Na het badderen dep je je baby voorzichtig droog met een hydrofiele doek. Zorg er goed voor dat alle huidplooien droog zijn, zodat je smetplekken voorkomt. Is je baby helemaal schoon en droog, masseer je baby dan lekker in met een fijne huidolie. Dit werkt ontspannend en is bijvoorbeeld ook heel fijn bij eventuele buikkrampjes. Tip: laat de olie en de hydrofiele doek een beetje warm worden door beide om een warme kruik heen te leggen.

ONZE FAVORIET:
De Baby Huidolie van Neutral is een extra vettende huidolie die snel intrekt en daarmee de droge en gevoelige babyhuid verzorgt en verzacht. Deze huidolie bevat 0% parfum en 0% kleurstof, is hypoallergeen en dermatologisch getest en goedgekeurd.

Een olie en een babymassage zijn ideaal voor het slapen gaan. Een bodylotion werkt net zo voedend, maar is iets dikker van structuur en werkt heel goed voor het hydrateren van de huid van je kleintje.

ONZE FAVORIET:
De verzachtende Bodylotion Baby & Kids van Naïf bestaat uit alleen maar natuurlijke ingrediënten en zit vol verzorgende oliën, zoals katoenzaad-, avocado-, zoete amandel- en macademia olie. Deze bodylotion is dermatologisch getest, hypoallergeen en vrij van minerale olie, parabenen en andere chemische conserveermiddelen. Dikke bonus: de verpakking is gemaakt van bio plastic op basis van suikerriet.

baby in bad doen

Stap 3: Warm aankleden en welterusten wensen

Als je baby lekker rozig is van het badderen en de massage, is het tijd om af te ronden en je kleintje aan te kleden. Maar eerst natuurlijk… een schone luier om! Heeft je kleintje schrale en geïrriteerde billetjes? Dat komt meestal doordat de huid in contact is gekomen met urine en/of ontlasting. Smeer de babybilletjes in met voedende billenzalf voordat je een luier om doet.

ONZE FAVORIET:
De baby billencrème van Petit & Jolie brengt een extra beschermlaagje aan tegen vochtigheid op de billen. De crème verkleint de kans op luieruitslag, door ingrediënten als zink oxide en sesam olie. Alle ingrediënten zijn 100% van natuurlijke oorsprong en de crème bevat 0% parabenen, 0% conserveermiddelen of kleurstoffen en 0% zeep.

Doe een schone luier om en kleed je kleintje lekker warm aan. Wist je dat de materialen van ecologische wegwerpluiers of wasbare luiers milder zijn voor de huid van jouw baby dan gewone wegwerpluiers? En daarnaast ook nog minder schadelijk zijn voor het milieu? Mocht je kleintje snel last hebben van geïrriteerde billetjes is het een aanrader om gebruik te maken van duurzame alternatieven.

pampers wasbare luiers

ONZE FAVORIET:
De Harmonie Hybrid Wasbare Luiers voor Baby’s van Pampers zijn deels wegwerpbaar en deels herbruikbaar. Ze bestaan uit een wasbare luier en een zachte wegwerpbare toplaag. De wegwerpbare toplagen helpen de gevoelige huid van je baby te beschermen. Ze zijn gemaakt met materialen die zachte, plantaardige vezels bevatten. 0% parfum, en ultrazachte materialen.

De wasbare luiers zijn gemaakt van waterdicht materiaal en goedgekeurd door dermatologen van de Skin Health Alliance. Dikke bonus: de verpakking is FSC-gecertificeerd, van verantwoorde afkomst. Bovendien bieden ook deze wegwerpbare luiers de vertrouwde bescherming van Pampers. En extra fijn: de wasbare luier groeit mee met je kindje: van 3 tot 16 kilo!

Tot slot: leg je baby in bed en stop hem/haar toe. Zing een slaapliedje en wens je kleintje welterusten. Gegarandeerd beland je baby snel in dromenland!

Ontdek het assortiment natuurlijke en biologische babyverzorging bij Plein.

Fotografie door Ashwien Jurawan.

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!