Microplastics in verzorgingsproducten

Plein | zondag 18 december | Lichaam

HAPPY EARTH Jasmine Ho

Wist je dat in heel veel verzorgingsproducten minuscule korreltjes plastic zitten verwerkt? Ook in jouw badkamerkastje staan er waarschijnlijk producten waar plastic in zit. Deze microplastics en nanoplastics zijn niet of nauwelijks waarneembaar met het blote oog, maar dit plastic belandt uiteindelijk wel in de oceaan, komt in ons drinkwater terecht en dieren eten het op. Niet ok. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel verzorgingsmerken, waaronder HAPPY EARTH, die bewust gecertificeerd microplasticvrij zijn. Hoe dat zit, vertellen we je in deze blog.

Ontdek het volledige assortiment HAPPY EARTH op Plein.nl

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn kleine vaste kunststof deeltjes (kleiner dan 5 millimeter) en zijn slecht oplosbaar in water en niet afbreekbaar. Microplastics komen onder meer voor in persoonlijke verzorgingsproducten en verdwijnen samen met het afvalwater door het doucheputje. Doordat microplastics zo klein zijn, glippen ze door de filters van waterzuiveringsinstallaties heen. Vervolgens belanden ze in rivieren en oceanen waar zeedieren ze opeten. Via de voedselketen belanden ze vervolgens op je bord. Voor jouw beeldvorming: per portie mosselen krijg je gemiddeld negentig stukjes microplastic binnen.

Hoe schadelijk zijn microplastics? 

Er is nog veel onduidelijkheid over hoe schadelijk microplastics zijn. Voor je gezondheid is er alleen gevaar op lange termijn aangezien plastic allerlei schadelijke stoffen bevat. Wat de gevaren precies zijn, wordt nog onderzocht. We zien wel duidelijk negatieve effecten voor de natuur en dieren. Dieren slikken de stukjes plastics in en microplastics belanden via de wortels in de planten die wij vervolgens eten.

Wat is het verschil tussen microplastic en normaal plastic? 

Het gebruik van plastic heeft sinds de jaren '50 een grote vlucht genomen en neemt nog steeds toe. Plastic is goedkoop, gaat lang mee en kent eindeloos veel toepassingen. Maar de afgelopen jaren werd steeds duidelijker dat veelzijdig plastic ook een keerzijde kent. Plastic is het symbool geworden van milieuvervuiling. Je ziet plastic dan ook overal. Niet alleen op straat, maar ook de grote oceaan zit boordevol plastic met als ultieme voorbeeld een drijvende plastic vuilnisbelt wat later bekend werd als de 'plastic soep'.

Microplastics zijn minder zichtbaar, maar ze hebben mogelijk wel gevolgen voor het ecosysteem omdat ze voorkomen in water, grond en in de lucht. Voor veel merken de aanleiding om microplastics volledig uit hun (verzorgings)producten te bannen. Merken die microplastics niet gebruiken, kunnen het Zero Plastic Inside keurmerk krijgen.

HAPPY EARTH Jasmine Ho

Wat is het Zero Plastic Inside keurmerk?

Microplasticvrije merken krijgen het Zero Plastic Inside logo en verklaren zo dat de producten helemaal vrij zijn van microplastics. Het keurmerk is afkomstig van Beatthemicrobead.org en is alleen voor bedrijven die hun ingrediëntenlijst met de organisatie delen en de ‘100%-microplasticvrij’-verklaring ondertekenen. Beatthemicrobead.org controleer als externe, onafhankelijke partij of de producten inderdaad microplasticvrij zijn. 

Welke verzorgingsproducten dragen het Zero Plastics Inside keurmerk? 

Gelukkig zijn er steeds meer merken die gecertificeerd microplasticvrij zijn. Onder meer HAPPY EARTH. Hun producten zijn vrij van microplastics en met trots dragen ze dan ook het Zero Plastic Inside keurmerk. Naast het feit dat ze gecertificeerd microplasticvrij zijn, zijn alle HAPPY EARTH verzorgingsproducten ook gecertificeerd 100% natuurlijk. Dat betekent geen vervuilende en vervelende ingrediënten zoals SLS/SLES, parabenen, kleurstoffen of andere nare toevoegingen. Wel zo’n fijn idee als je een douchegel op je huid aanbrengt of restantjes handzeep door het gootsteenputje spoelt.

Naast de voordelen voor het milieu zijn de verzorgingsproducten van HAPPY EARTH een ware aanrader. De deodorant werkt fantastisch en is verkrijgbaar in zowel een balm, roller en stick als een handige spray. De douchegels zijn heerlijk zacht voor de huid en zorgen, dankzij de kleurrijke verpakking, voor een  glimlach op je gezicht. De handzeep is ideaal voor gebruik in de keuken, het toilet of de badkamer en reinigt je handen op milde wijze. 

HAPPY EARTH Jasmine Ho

De douchegel, handzeep en deo van HAPPY EARTH is verkrijgbaar in meerdere geuren waardoor er altijd eentje tussen zit waar jij blij van wordt. Ga jij voor de kalmerende geur van lavendel, de frisse toevoeging van bergamot, de bloemige variant met patchouli of kies je voor de nieuwe heerlijke geur van Jasmine Ho Wood?

Nieuw: Jasmine Ho Wood douchegel en handzeep
Fan van de heerlijke bloemige geur van jasmijn? Goed nieuws! Want naast de deodorant, is er nu ook een douchegel en handzeep verkrijgbaar in deze overheerlijke geur die je doet denken aan een frisse lentemorgen. Beiden combineren het frisse van jasmijn met een vleugje vrolijkheid door de zonnige gele verpakking. Het resultaat is een afbreekbare en plantaardige formule met botanische extracten en essentiële oliën die je huid verzorgen. 100% natuurlijk, zoals we van HAPPY EARTH gewend zijn.

HAPPY EARTH Jasmine Ho

Ontdek het volledige assortiment HAPPY EARTH op Plein.nl

Fotografie door Ashwien.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.