Medicijnen in het verkeer

Marjolein | woensdag 4 januari | Gezondheidsproducten

medijnen-verkeer

Je kent het wel, die gele sticker op medicijnen die je bij de apotheek haalt met de tekst 'Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen'. Je moet er dan rekening mee houden dat je minder goed op onverwachtse situaties reageert. Dit kan in het verkeer zijn, op je werk maar ook gewoon thuis. 

Weet je trouwens dat ook sommige geneesmiddelen die je bij de drogist koopt geen gele sticker hebben met deze tekst maar wel een waarschuwing in de bijsluiter hebben staan? 

Bijwerkingen medicijnen

Eén op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die je reactievermogen en dus de rijvaardigheid beïnvloeden. Dat kan ongelukken veroorzaken. In 2012 is onderzocht dat er jaarlijks in Nederland naar schatting tussen de 33 en 66 dodelijke ongelukken zijn door medicijngebruik in het verkeer. Veel gehoorde bijwerkingen van deze geneesmiddelen zijn:

  • Trager reageren
  • Moeite met concentratie
  • Wazig zien
  • Duizeligheid

Bij welke geneesmiddelen moet ik hierop bedacht zijn?

Als je bij de drogist een geneesmiddel of medisch hulpmiddel koopt tegen onderstaande klachten dan kan het zijn dat er in de bijsluiter iets vermeld staat dat je voorzichtig moet zijn bij deelname aan het verkeer omdat het je reactievermogen aantast.

  • Hoestmiddelen tegen een droge hoest. Hoestmiddelen die Noscapine of Codeine bevatten kunnen je reactievermogen beïnvloeden. Als je dus deel moet nemen aan het verkeer of machines moet bedienen op je werk, kies dan een hoestmiddel met een andere werkzame stof.
  • Reisziektetabletten. De werkzame stoffen Cyclizine, Meclozine en Cinnarizine hebben het nadeel dat je er suf van wordt. Meestal heb je geen last van wagenziekte als je zelf de auto bestuurd en heb je dus geen reisziektetabletten nodig. Als je last hebt van reisziekte en je reist ook per vliegtuig of boot bedenk dan dat als je daarna weer gaat autorijden de tabletten een nadelige invloed hebben op het autorijden. Let dus goed op hoelang de verschillende reistabletten door werken. Je kunt ook een middel nemen dat niet versuft. Kauwen op Gemberwortel kan helpen en er zijn polsbandjes te koop.
  • NSAID Pijnstillers. Het komt bijna niet voor, maar er zijn mensen die last krijgen van draaierigheid, duizelingen of vermoeidheid. Neem geen deel aan het verkeer als je hier last van hebt.
  • Allergie tabletten. Van sommige werkzame stoffen kun je de eerste dagen dat je dit medicijn gebruikt, wat suf, slaperig, vermoeid of duizelig worden. Als je hier last van hebt, kun je beter niet deelnemen aan het verkeer. Vaak zijn deze bijwerkingen na enkele dagen weer over en kun je zonder problemen weer deelnemen aan het verkeer.
  • Rustgevende middelen. De meeste rustgevende middelen die te koop zijn bij de drogist hebben geen invloed op je reactievermogen. Ze bestaan echter wel en het is heel vervelend als je juist die hebt gekocht om rustig te zijn tijdens je rijexamen.
  • Slaapmiddelen. De slaapmiddelen die je bij de drogist koopt, hebben vaak alleen invloed tussen inname en het gaan slapen. Overdag hebben ze geen invloed op je reactievermogen. Lees voor de zekerheid toch de gebruiksaanwijzing door of dit ook geldt voor het middel dat jij slikt of wilt gaan slikken.

Wat zijn de gevaren van medicijngebruik in het verkeer?

Als je als fietser of bestuurder van een motorvoertuig deelneemt aan het verkeer onder invloed van geneesmiddelen die je reactievermogen beïnvloeden, dan ben je strafbaar volgens de wet. Als je onder die omstandigheden een ongeluk veroorzaakt kan het zijn dat je verzekering de schade niet uitkeert en je deze zelf moet betalen.

In de bijsluiter of gebruiksaanwijzing staat altijd of een geneesmiddelen of medisch hulpmiddel en zelfs supplementen invloed hebben op je reactievermogen. Je kunt dus altijd weten of het verstandig is om deel te nemen aan het verkeer of niet.  

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.