Maskne: voorkomen van acne door je mondkapje

Elisha | vrijdag 7 januari | Verzorging

maskne

De Coronamaatregelen hebben groot effect op ons dagelijks leven. En op ons mentaal en fysiek welzijn. Het levert niet alleen veel onzekerheid en stress op, maar ook fysieke ongemakken. Zo is het nieuwe cosmeticawoord ‘Maskne’ niet voor niets ontstaan; acne veroorzaakt door het veel dragen van een (vochtig geworden) mondkapje. Corona is nog lang geen verleden tijd, dus we zullen de mondkapjes nog veel blijven zien in de winkels, tijdens het werk en in het openbaar vervoer. Hoe kun je maskne het beste behandelen? Of nog liever: zo veel mogelijk voorkomen? Lees het in deze blog!

Ontdek het assortiment gezichtsreinigers bij Plein.

Waardoor ontstaat maskne?

Huidexperts zien dat pukkeltjes rond de mond en op de kaken met 30% is toegenomen sinds we langdurig en herhaaldelijk mondkapjes dragen. Door onze eigen ademhaling ontstaat er veel warmte en vocht onder het masker. En hierdoor wordt het gemakkelijker gemaakt voor bacteriën en puistjes om zich te ontwikkelen op de huid onder het masker. Maar ook de constante wrijving van het mondkapje zelf is een boosdoener. De puistjes verergeren hier sneller door, omdat vuil en olie van het huidoppervlak de poriën verstoppen.

De beste oplossing om maskne te voorkomen, is natuurlijk stoppen met het dragen van mondkapjes. Helaas… dat zal voorlopig nog niet aan de orde zijn. Maar je kunt wel verschillende dingen doen om acne door mondkapjes zoveel mogelijk te voorkomen.

maskne voorkomen

Maskne voorkomen

Draag zo min mogelijk make-up onder je mondkapje, op deze manier kan je huid de hele dag door ademen en raken je poriën minder snel verstopt. Zorg daarnaast voor een goede dagelijkse reiniging van je gezicht. Zo houd je de poriën zo schoon mogelijk en verwijder je overtollig talg.

Ook is het belangrijk om niet te lang hetzelfde mondkapje te dragen. Net als je kussensloop moet je je mondkapje regelmatig wisselen én wassen. Dode huidcellen, vuil en olie stapelen zich op en deze viezigheid wil je niet elke keer opnieuw op je schone huid smeren.

Tip: probeer ook verschillende soorten mondkapjes uit qua vorm en materiaal. Katoen ademt heel goed en zijde zorgt voor minder wrijving op de huid.

biodermal pure balance

Tips om maskne te behandelen

Het allerbelangrijkste? Reinig je gezicht dagelijks! Zowel ’s ochtends voordat je een mondkapje gaat dragen, als in de avond om opgehoopt zweet en talg te verwijderen die je poriën verstoppen. Reinig met een milde gezichtsreiniger en gebruik niet te heet water.

Breng na het reinigen een verzorgende gezichtscrème aan, zodat je de huid een extra beschermlaagje geeft en de mechanische wrijving van het mondkapje beperkt. Kies voor een crème die niet te vet is en je poriën niet te veel verstopt, maar je huid juist laat ademen. De Pure Balance Serum van Biodermal is speciaal ontwikkeld voor een volwassen huid met onzuiverheden en oneffenheden. Het serum geeft een dagelijkse boost en wordt door de lichte textuur heel gemakkelijk door de huid opgenomen. Tegelijkertijd geeft het de huid een intensieve hydratatie boost.

biore daily detox

Daarnaast is het belangrijk om dode huidcellen zoveel mogelijk te verwijderen, dus een aanrader is om je huid regelmatig te exfoliëren. Maar wees wel lief voor je huid en gebruik geen producten die de huid te veel uitdrogen of irriteren. De zuiverende en verzorgende gezichtsscrub van L'Oréal Paris is een 100% natuurlijke exfoliant en verzorgt het huidoppervlak. De huid voelt schoon, fris, verzorgd en gezuiverd na gebruik. Ook de Daily Detox Exfoliator van Bioré is een aanrader. Deze natuurlijke exfoliator is heel mild voor je huid en verwijdert onzuiverheden.

Ontdek het assortiment gezichtsreinigers bij Plein.

Fotografie door Ashwien Jurawan.

Over de schrijver

Elisha
Elisha

Hi! Mijn naam is Elisha Laisina. De online wereld is echt mijn passie. Daar valt zoveel te doen en te ontdekken! Ik maak WordPress Websites en ben Content Marketeer, en vanuit Xplore Online blog ik regelmatig voor Plein. Hoe gaaf is dat? Veel leesplezier. En heb je een vraag? Zoek me gerust op!