Kledingkast opruimen

Plein | woensdag 17 januari | Schoonmaakmiddel

kledingkast opruimen

Het nieuwe jaar is begonnen. Dat betekent dat het tijd is om met een schone lei te beginnen. De rommelige en onoverzichtelijke kledingkast hoort daar natuurlijk niet meer bij. Opruimen dus maar! Met deze acht tips help ik jou op weg met het organizen van je kledingkast.

Ontdek het complete assortiment schoonmaakmiddelen bij Plein.

Kledingkast opruimen

Een opgeruimde kledingkast oogt niet alleen mooier, het is ook een stuk overzichtelijker waardoor je 's ochtends niet meer uren bezig bent met het zoeken naar dat ene jurkje of trui. Maar hoe ruim je je kledingkast efficiënt op? Ik vertel het je graag:

Stap 1: maak het leuk

Maak het opruimen leuk voor jezelf. Doe het met iemand samen: je vriendin, je moeder, je nicht etc. Pak er iets lekkers bij, zet een leuk muziekje op, you name it.

Stap 2: alles eruit

De tweede stap is om je kast leeg te maken. Alle kleding eruit en verzamelen op je bed, op de vloer en op stoelen.

Stap 3: schoonmaken

Nu je kledingkast helemaal leeg is, kan je beginnen met schoonmaken. Waarschijnlijk heeft zich onbewust heel wat stof verzameld in je kast die je met een stofdoek makkelijk weg krijgt. Vervolgens neem je alle planken af met een sopje zodat je kast weer lekker schoon is en fris ruikt. Hang ook meteen een geurbuideltje op: je kleding blijft zo langer fris en ruikt altijd heerlijk.

Stap 4: sorteren

Waarschijnlijk ligt je hele kamer nu vol met kleren. Het makkelijkste is om eerst alles te sorteren. Dus broeken bij broeken en T-shirtjes bij T-shirtjes. Ook je schoenen en jurkjes mag je allemaal bij elkaar leggen. Maak onderscheid in seizoenen. In de winter heb je er bijvoorbeeld niets aan als je een topje in je kast hebt liggen en in de zomer heb je niets aan je dikke wollen coltrui. Berg je winter- of zomerkleding op op zolder of de vliering. Geen plek? Reserveer dan de bovenste planken voor je truien als het zomer is. Dit maakt de volgende stap, het uitzoeken, een stuk makkelijker.

Stap 5: uitzoeken

De volgende stap is misschien wel het lastigste: uitzoeken van je kleding. Wat kan weg en wat mag blijven? Alle items die je het afgelopen jaar niet hebt gedragen, mogen weg. Dit geldt ook voor alle kleding die te klein of te groot is geworden. Is een item nog in goeie staat? Gooi deze dan niet weg, maar maak je vriendinnen, het leger des heils of iemand op marktplaats blij. Misschien kom je ook wel kleding tegen dat kapot is of een knoop mist. Leg deze op een aparte stapel, maak deze of laat ze maken door bijvoorbeeld je moeder of een naaiatelier. 

Twijfel je over een bepaald kledingstuk? Trek het aan en kijk kritisch of het je nog leuk staat. Kijk ook of je het item kunt combineren met de rest van je garderobe. Nog steeds aan het twijfelen? Verzamel alle twijfel-items in een tas en zet deze náást je kast neer. Als je na een maand of twee nog steeds niet het kledingstuk uit de tas hebt gepakt, gooi je het alsnog weg. Blijkbaar draag je het toch nooit, dus waarom zou je het bewaren?

Een handige truc die ook werkt is door alle twijfelitems op te hangen in je kast, maar dan met de haak van de hanger omgedraaid. Precies omgekeerd dan de hangers van de ‘houden’-artikelen. Op deze manier zie je na een paar maanden precies welke twijfelitems je nooit meer draagt en dus kunt weggooien.

Stap 6: indelen

Breng onderscheid aan in kleding die je meer draagt en kleding die je minder draagt. De kledingstukken die je minder vaak draagt kun je achter op de plank leggen en de kleding die je meer draagt kun je op een beter bereikbare plekken leggen of ophangen.

Of de kleding nou in het zicht hangt of ligt, je kleding kun je naast de categorieën óók op kleur sorteren. Wel zo handig als je op een zoek bent naar een donkere of lichte kleur. Bovendien staat het een stuk netter en overzichtelijker.

Stap 7: maak setjes

Draag jij altijd dezelfde setjes kleding? Dan is het nu tijd om nieuwe combinaties te maken! Probeer eens dat leuke truitje met dat ene rokje of dat shirtje onder een blazer. Je zult zien dat je, nu je al je kledingitems weer in je handen hebt gehad, het combineren en het maken van setjes een stuk makkelijker gaat. Helemaal handig om van deze setjes direct een foto te maken. Mocht je ‘s ochtends een keer geen inspiratie hebben, dan hoef je alleen maar een blik te werpen op je foto’s en je hebt direct een leuke outfit voor die dag.

Et voilà! Het koste wat moeite, maar je kledingkast is nu weer helemaal fris, schoon en opgeruimd!

Ontdek het complete assortiment schoonmaakmiddelen bij Plein.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.