Kapotte tand of prothese

Plein | vrijdag 5 oktober | Specialistische mondverzorging

kapotte tand of prothese Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet je altijd tijdig door je tandarts laten repareren. Ook als je kunstgebit is gebroken, moet je altijd je tandarts raadplegen. In dit artikel vertelt onze mondhygiëniste Marjolein meer over wat je moet doen bij een kapotte tand of prothese.

Schade aan een vulling, kroon of brug

Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet je tijdig door je tandarts laten repareren. Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken. Dit komt doordat de tand bij het vervaardigen van de vulling of kroon al uitgeboord is. Soms is er dan zelfs een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk om de schade weer te herstellen. Ook kan de tand zo ernstig aangetast raken dat reparatie van de tand of kies niet of nauwelijks meer mogelijk is. Oude (grote) amalgaamvullingen lopen ook een verhoogd risico om af te breken. Als je niet op de dag zelf bij je tandarts terecht kunt en je hebt geen pijn, dan is dit niet zorgelijk; vermijd kauwen met de bewuste tand en houd 'm extra goed schoon. Zorg er wel voor dat je binnen enkele dagen een afspraak hebt om de kapotte vulling, losse kroon of brug te laten herstellen.

Kapotte tand of stukje van je tand afgebroken

Breekt er een klein stukje van je tand af omdat je bijvoorbeeld per ongeluk te hard heeft hebt gebeten, dan is dit meestal niet zo'n dringend probleem. Houd het goed schoon en neem in alle rust contact op met je tandarts om je tand te laten herstellen. Breekt er een groot stuk af, dan is meestal meer haast geboden. Soms kan je namelijk veel hinder ondervinden van een losliggend stuk tand. Door blootliggend tandbeen kan de tand of kies bovendien behoorlijk gevoelig zijn. Een afgebroken voortand of scherp uitstekende delen vormen een ander vervelend probleem. Je tandarts zal je in deze gevallen altijd zo spoedig mogelijk willen helpen. Is er een stuk tand afgebroken door een forse tik of slag en is de tand beweeglijker dan normaal of erg gevoelig, ga dan zo spoedig naar je tandarts. Staat de tand losser dan normaal, dan zal de tandarts de tand weer vast proberen te zetten door middel van een spalk. Soms breekt er zo'n groot stuk van de tand af dat de zenuw bloot komt te liggen. In dat geval is het belangrijk dat de zenuw zo snel mogelijk wordt afgedekt om een eventueel afsterven te voorkomen.

Schade aan kunstgebit of frameprothese

Als je kunstgebit gebroken is, moet je altijd de tandarts raadplegen. Soms kunnen de delen gemakkelijk tegen elkaar geplaatst worden en kan de tandtechnicus je gebit zonder probleem repareren. Soms passen de delen niet meer tegen elkaar. De tandarts zal dan een afdruk moeten maken om de tandtechnicus de mogelijkheid te geven de reparatie goed uit te voeren. Is er een tand afgebroken of uitgevallen dan geldt hetzelfde.

Repareer nooit zelf je kunstgebit en zeker niet met protheselijm. Het is dan heel goed mogelijk dat je het kunstgebit verder beschadigt. Bovendien is het voor de tandtechnicus moeilijker om de met lijm behandelde breukvlakken te repareren.

Als je het kunstgebit 's ochtends brengt, kan hij vaak nog op dezelfde dag worden gerepareerd. Het verdient aanbeveling de tandarts altijd de reparatie in de mond te laten controleren. Heb je een frameprothese of een plaatje met ankers, dan kan de behandeling weleens beduidend lastiger worden. Een afgebroken anker bijvoorbeeld moet opnieuw aan het frame gesoldeerd worden of aan het plaatje worden vastgemaakt. Deze procedure zal meer tijd vergen. Vaak heb je dan toch de prothese binnen anderhalve dag weer terug. Ook in dit geval is nacontrole door je tandarts belangrijk.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.