Hoe krijg je witte tanden?

Marjolein | woensdag 27 september | Verzorging

hoe krijg je wittere tanden

Wij hebben tanden en kiezen om te kunnen bijten en kauwen. Maar met name de tanden hebben ook een esthetische functie: een fraai gebit en een stralende lach zijn aantrekkelijk. Witte tanden dragen daar zeker aan bij. Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.

De kleur van de tand wordt niet alleen bepaald door de dikte van het glazuur. Doordat het glazuur in bepaalde mate transparant is, heeft de kleur van het onderliggende tandbeen ook grote invloed op de kleur van de tanden. In de tandheelkunde spreken we over twee verschillende soorten verkleuringen:

  • Intrinsieke verkleuring: dit is de verkleuring die van binnenuit de tanden/kiezen is ontstaan;
  • Extrinsieke verkleuring: deze verkleuring blijft beperkt tot aan de buitenoppervlak van de tanden/kiezen.

Ontstaan van intrinsieke verkleuringen

De intrinsieke verkleuring is geheel door het tandglazuur en het tandbeen heen gedrongen. Dit kan diverse oorzaken hebben:

  • Dode tand: als een zenuw in een tand of kies afsterft, komen er in het wortelkanaal donkere kleurstoffen vrij. Als niet snel door de tandarts een wortelkanaalbehandeling wordt gedaan, zullen die kleurstoffen doordringen in de tand of kies waardoor er een blauwgrijze verkleuring optreed;
  • Medicijngebruik in de jeugd: door medicijnen kun je een verkleuring zien in de vorm van strepen die over je tanden en kiezen heenloopt. Deze vorm van verkleuring wordt vaak veroorzaakt door tetracycline antibiotica;
  • Fluorose: wanneer er teveel fluoride wordt opgenomen tijdens de ontwikkeling van het gebit dan kunnen er witte, geelbruine of donkergrijze vlekken ontstaan.

Behandeling van intrinsieke verkleuringen

  • Dode tand: allereerst zal er (indien dit nog niet is gebeurd) een wortelkanaalbehandeling plaatsvinden. Wanneer deze is uitgevoerd, kan de tand inwendig worden gebleekt. Wanneer een tand niet inwendig gebleekt kan worden, dan is het aanbrengen van een laagje tandkleurig vulmateriaal, een porseleinen facing of een kroon een optie. Dit gebeurt uitsluitend in overleg met de tandarts;
  • Medicijngebruik in de jeugd: uitwendig bleken heeft op deze verkleuringen wel enig effect, maar niet altijd genoeg om de gehele verkleuring weg te krijgen. Wanneer de verkleuring nog zichtbaar is, dan is het aanbrengen van een laagje tandkleurig vulmateriaal, een porseleinen facing of een kroon een optie. Laat je informeren door je tandarts wat de beste optie is;
  • Fluorose: bij fluorose is bleken een zeer goede optie. Hierdoor worden de verschillen tussen de verkleuringen en het glazuur kleiner. Is er sprake van te weinig glazuur, dan is bleken helaas geen optie.

tanden witter maken

Ontstaan van extrinsieke verkleuringen

Deze verkleuringen worden veroorzaakt doordat bepaalde stoffen neerslaan op de tanden en de kiezen.

  • Voedingsmiddelen en gewoonten: verkleuringen kunnen ook geleidelijk in de loop van het leven ontstaan doordat allerlei kleurstoffen zich aan de tanden en kiezen hechten. Een van de bekendste oorzaken is roken. Maar maar ook het drinken van koffie, thee en rode wijn kan zorgen voor verkleuringen.
  • Slechte mondhygiëne: wanneer je niet goed poetst, ontstaan er ontkalkingen. Dit is een vroeg stadium van tandbederf (cariës) en dit zorgt tevens voor verkleuringen. Deze verkleuringen zijn veelal opaak wit, geel of bruin. Vaak komen deze verkleuringen voor tussen de tanden, bij de rand van het tandvlees of om blokjes (brackets) van een beugel. Tevens kunnen de tanden door de aanwezigheid van tandsteen verkleuren.

Behandeling van extrinsieke verkleuringen

  • Voedingsmiddelen en gewoonten: wanneer er door thee, koffie, rode wijn of roken verkleuringen op de tanden zijn onstaan, zijn deze goed te verwijderen door een professionele gebitsreiniging door de mondhygiëniste of de preventie assistent. De tanden worden gepolijst waardoor de verkleuring zal verdwijnen. Let op: door gebruik van koffie, thee, rode wijn of tabak, zal de verkleuring wel weer terugkeren;
  • Slechte mondhygiëne: als er in het glazuur ontkalkingen zijn ontstaan, dan zijn deze niet meer zomaar weg te polijsten. Om deze minder zichtbaar te laten worden, is bleken een optie. Wanneer er sprake is van tandsteen, dan zal een professionele gebitsreiniging volstaan om de verkleuringen te verwijderen.

Hoe krijg je wittere tanden?

Wanneer er geen sprake is van verkleuringen, maar je toch wittere tanden wilt dan zijn er twee verschillende bleekmethoden mogelijk waardoor je tanden witter worden. Wil je niet bleken, dan zijn er diverse producten verkrijgbaar die de tanden al dan niet optisch witter maken.

Diverse bleekmethoden

  • In-office bleken: in office bleken betekent dat je tanden in de tandartsenpraktijk gebleekt worden. Deze afspraak varieert tussen de 60 minuten en 2 uur. Je gehele tandvlees wordt speciaal afgedekt, zodat de bleekgel en het tandvlees niet met elkaar in aanraking komen. Hierna worden de tanden en kiezen bedekt met 1-2 mm bleekgel. Om het bleekproces te versnellen, wordt er gebruik gemaakt van een speciale LED-lamp.
  • Thuisbleken: via je tandarts kun je ook materialen krijgen om thuis te bleken. Eerst worden er afdrukken van de onder- en bovenkaak genomen waarna, op basis van deze afdrukken, op maat gemaakte hoesjes worden gemaakt. Deze hoesjes zijn nodig om de bleekgel aan te brengen. Het advies bij deze hoesjes is, is om deze een aantal dagen (een paar uur) achter elkaar te dragen.
Let op: deze twee bleekmethoden gaan altijd via de tandarts. Twijfel je of je wilt bleken, vraag dan om advies aan je tandarts of mondhygiënist.

Thuisbleken zonder tandarts

Op plein vindt je een at-home whitening kit. De Rapid White Bleaching Power Set zorgt tot 2 tinten wittere na 1 keer gebruiken. Als je het 2 maal dagelijks gebruikt gedurende een week krijg je tot wel 6 tinten wittere tanden. Het product bevat geen waterstofperoxide. De set komt me een handig bewaarbakje. 

zo krijg je wittere tanden

Tandpasta’s voor wittere tanden

Wil je geen gebruik maken van bleekmaterialen, dan kun je gebruik maken van de diverse tandpasta’s en mondspoelmiddelen die de tanden en kiezen witter maken. Zo zijn er tandpasta’s verkrijgbaar met optische witmakers. Deze tandpasta’s zorgen ervoor de tanden en kiezen er tijdelijk witter uitzien. Een voorbeeld hiervan is de Colgate Max White. Gebruik de tandpasta’s bij voorkeur in combinatie met een elektrische tandenborstel. 

Daarnaast zijn er ook tandpasta’s die hydroxyapatite bevatten, bijvoorbeeld Vitis Whitening. Door deze hydroxyapatite nanodeeltjes worden barstjes en onregelmatigheden van het tandoppervlak opgevuld. Hierdoor wordt de natuurlijke kleur en de glans van de tanden en kiezen hersteld.

Wittere tanden door een zwarte tandpasta, het kan! Deze tandpasta’s bevatten actieve koolstof die de deeltjes die de verkleuring veroorzaken, absorberen. Daarnaast zit er een ingrediënt in die de tanden optisch witter laat maken. Wil je poetsen met een zwarte tandpasta, kies dan voor de Black is White tandpasta van Curaprox.

Als je je tanden wit wilt houden, is het aan te raden om ook gebruik te maken van de bijbehorende mondspoelmiddelen. Hierdoor houd je de aanslag langer weg en blijven je tanden langer wit.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.