Help, een puistje!

Plein | zondag 14 januari | Gezondheidsproducten

puistjes

Puistjes zijn een veelvoorkomend huidprobleem dat mensen van alle leeftijden treft. Of je nu een tiener bent die worstelt met de puberteit of een volwassene die nog steeds geconfronteerd wordt met onverwachte uitbraken, puistjes kunnen een bron van frustratie zijn en komen ook altijd net voor dat leuke feestje. 

Ontdek Benzac op Plein.nl

Oorzaken van Puistjes

Puistjes worden veroorzaakt door bacteriën. De bacteriën die acne veroorzaken leven helemaal aan de basis van de miljoenen haarzakjes die je lichaam bedekken. Je lichaam produceert dan ook natuurlijk talg, waar deze bacteriën vredig van leven. Wanneer er een onbalans is in dit proces, wordt er teveel talg aangemaakt. Deze onbalans komt vaak door hormonale schommelingen in de puberteit of tijdens de menstruatie. Hiernaast speelt stress ook een grote rol. Door dit teveel aan talg raken de talgklieren verstopt. Hierdoor vermenigvuldigen deze bacteriën zich en zo begint acne zich te ontwikkelen.  

Puistjes ontstaan dus door bacteriën. Maar dit betekent niet dat mensen met acne een slechte hygiëne hebben. Sterker nog, door je huid te vaak of te agressief te reinigen verminder je acne niet, maar kan het juist verergeren. 

Een gezonde leefstijl heeft net als op de rest van je lichaam een positief effect op je huid. Dat een gezond, uitgebalanceerd dieet erg belangrijk is, is een feit. Maar dat sommige producten specifiek puistjes zouden veroorzaken, is een fabel.

Tips om puistjes te vorkomen

 • Dagelijkse reiniging: Reinig je gezicht 2x per dag met een milde gezichtsreiniging om overtollige olie, dode huidcellen en vuil van je gezicht te verwijderen. Een agressieve reiniger kan namelijk een tegenovergesteld effect hebben en juist zorgen voor meer talgproductie.
 • Hydratatie: Een goede hydratatie helpt om de natuurlijke barrière van de huid te behouden.
 • Vermijd het uitknijpen van puistjes: Probeer puistjes niet uit te knijpen, omdat dit de ontsteking kan verergeren en littekens kan veroorzaken.
 • Handen weg van het gezicht: Raak je gezicht zo min mogelijk aan, vooral met ongewassen handen. Dit minimaliseert de overdracht van bacteriën naar de huid.
 • Gezonde voeding: Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten kan bijdragen aan een gezonde huid.
 • Vocht: Drink voldoende water om de huid gehydrateerd te houden en gifstoffen uit het lichaam te spoelen.
 • Beheer stress: Zoek manieren om stress te verminderen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, meditatie of ontspanningstechnieken.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit bevordert de bloedcirculatie en helpt bij het verwijderen van gifstoffen via zweet. Zorg ervoor dat je na het sporten direct doucht om overtollig zweet van je huid te verwijderen.
 • Zonbescherming: Bescherm je huid tegen de zon met een zonnebrandcrème om schade door UV-stralen te voorkomen.

Verzorgingsroutine voor de acne gevoelige huid

De juiste verzorging voor een acne gevoelige huid bestaat uit de volgende routine: Reinigen, Behandelen en Hydrateren. Een huid met onzuiverheden is vaak vet door het overtollige talg maar kan ook vochtarm en gevoelig zijn. 

cetaphil

Reinigen met Cetaphil Daily Facial Cleanser*

De zachte gel-schuimformule van de Cetaphil Daily Facial Cleanser reinigt de huid diep en vermindert de zichtbaarheid van poriën. Klinisch getest om vuil, overtollige oliën en make-up te verwijderen zonder de huid droog of trekkerig achter te laten. Geformuleerd met een dermatologisch ondersteunde mix van Vitamine B3, Provitamine B5 en hydraterende Glycerine om de huidbarrière te versterken.

Breng een kleine hoeveelheid aan op een vochtig gezicht en masseer tot de reiniger schuimt. Spoel daarna af met water en dep je gezicht droog met een zachte handdoek. 

Cetaphil Daily facial cleanser:

 • Zachte gel-schuim face cleanser die de huid reinigt en zichtbare poriën vermindert zonder de huid uit te drogen.
 • Combinatie van Glycerine, Vitamine B3 en Provitamine B5 voor optimale hydratatie tijdens het reinigen.
 • Klinisch bewezen diepe reiniging en effectieve verwijdering van vuil, overtollige oliën en make-up zonder een droge of trekkerige huid achter te laten.
 • Aanbevolen door dermatologen en klinisch bewezen zacht voor de gevoelige huid.
 • Beschermt tegen de 5 tekenen van de gevoelige huid: droge huid, irritatie, ruwe huid, trekkerige huid en een verzwakte huid barrière.

benzac gel

Behandelen met Benzac Gel**

Benzac Gel bij Jeugdpuistjes is een effectieve en snelle behandeling tegen puistjes en mee-eters. Deze effectieve behandeling is mogelijk dankzij de actieve stof benzoylperoxide. De puistjes worden bij de bron aangepakt doordat de bacteriën die jeugdpuistjes veroorzaken worden gedood. Het maakt verstopte poriën vrij, vermindert de roodheid en zwelling van puistjes en de gel remt de aanmaak van overtollig talg. Binnen 14 dagen zijn puistjes zichtbaar verminderd. Benzac 50 mg/ml is een geneesmiddel en bevat benzoylperoxide. 

Breng Benzac één keer per dag dun aan op plaatsen met acne (niet inmasseren), bij voorkeur een half uur voor het slapen gaan. Was de gel er ’s ochtends vroeg weer af. Als het product na enkele dagen goed wordt verdragen op jouw huid, kan de behandeling worden voortgezet met tweemaal daags aanbrengen (’s ochtends en ’s avonds). Last van irritatie? Breng Benzac dan om de dag aan. Gebruik daarnaast ook een witte kussensloop, laken en handdoek. Benzac kan een blekend effect hebben op wenkbrauwen, haren en (gekleurd) textiel (beddengoed, kleding e.d.). Als jeuk en zwelling, met of zonder vochtafscheiding optreden, moet de behandeling worden gestaakt en advies van een arts worden gevraagd. 

Benzac Gel:

 • Vermindert de roodheid en zwelling van puistjes
 • Maakt verstopte poriën vrij
 • Remt de aanmaak van overtollig talg
 • Na 14 dagen zichtbare vermindering van puistjes

Hydrateren met Cetaphil hydraterende lotion*

De lichtgewicht en snel absorberende formule van Cetaphil Hydraterende Lotion is speciaal samengesteld met een door dermatologen ondersteunde mix van Vitamine B3, Provitamine B5 en hydraterende glycerine om de veerkracht van de gevoelige huid te verbeteren. Deze dagelijks te gebruiken lotion, verrijkt met avocado-olie, kalmeert de gevoelige huid onmiddellijk en hydrateert de huid 48 uur lang.

 • Breng de lotion aan als je huid nog vochtig is, bijvoorbeeld na het douchen. Zo help je de huid om het vocht beter vast te houden - en blijft de huid zacht en soepel.

Cetaphil Hydraterende Lotion:

 • Lichte lotion die de huid onmiddellijk kalmeert en 48 uur lang hydrateert.
 • Herstelt de huidbarrière volledig in 1 week, significante verbetering na 3 dagen. Voorkomt vochtverlies en helpt om de huid te hydrateren en te beschermen tegen uitdroging.
 • Vochtinbrengende crème ideaal voor de droge en gevoelige huid; geschikt voor gezicht en lichaam
 • Geschikt voor de meest gevoelige huid: niet vette, geurvrije formule voedt de huid met Zoete Amandelolie, Vitamine E, B3 & Provitamine B5 en verstopt de poriën niet
 • Beschermt tegen een droge huid, irritatie, ruwe huid, trekkerige huid en een verzwakte huidbarrière

Ontdek het assortiment Cetaphil op Plein.nl

* Het merk Cetaphil is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen, wetenschappers en experts, gericht op de bescherming van de vijf tekenen van de gevoelige huid: een droge huid, irritatie, ruwe huid, trekkerige huid en een verzwakte huidbarrière.
**Benzac Gel is een geneesmiddel: Lees voor gebruik de bijsluiter. Let op de maximale dagdosering. Benzac Gel is goedgekeurd door het College ter beoordeling van geneesmiddelen.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.