Elektrisch of met de hand poetsen?

Plein | dinsdag 26 september | Mondverzorging

phillips sonicare

Je tanden poetsen is de basis van een goede mondhygiëne. Twee keer per dag poetsen is een voorwaarde voor een gezond en fris gebit. Voor het reinigen van je tanden kan je kiezen uit een manuele tandenborstel (met de hand poetsen) of een elektrische tandenborstel. In deze blog vertellen we je graag wat de verschillen zijn tussen deze twee.

Ontdek het volledige assortiment Philips Sonicare op Plein.nl

Tanden poetsen

Tanden poetsen is essentieel voor het behoud van een goede mondgezondheid. Door tweemaal per dag je tanden te poetsen verklein je de kans op gaatjes. Gaatjes, ook wel cariës of tandbederf, ontstaan wanneer bacteriën in je mond suikers omzetten in zuren die je tandglazuur aantasten. Door je tanden te poetsen verwijder je het tandplak van je tanden en verklein je de kans op cariës. Daarnaast zorgt tanden poetsen voor een frisse adem (wel zo prettig voor jezelf en je omgeving) en verminder je het risico op tandvleesaandoeningen.

phillips sonicare

Richtlijnen voor een gezond gebit:

  • Poets je tanden minimaal twee keer per dag en minimaal twee minuten per keer.
  • Gebruik een tandpasta met fluoride voor het versterken en beschermen van je gebit.
  • Poets ook je tong en/of gebruik een tongschraper om een slechte adem te voorkomen.
  • Flos of stoker dagelijks voor het verwijderen van voedselresten en tandplak tussen je tanden en kiezen.
  • Bezoek regelmatig de tandarts of mondhygiënist voor controle en professionele reiniging van je gebit.
  • Tanden poetsen kan op twee manieren: manueel met een handtandenborstel of met een elektrische tandenborstel.

Manueel (met de hand) poetsen

De meest traditionele manier van tandenpoetsen is manueel, met de hand. Het grote voordeel hiervan is dat met de hand tandenpoetsen zeer betaalbaar is. Deze tandenborstels zijn overal verkrijgbaar, in diverse varianten (soft, medium of hard en met verschillende borstelkoppen) en heb je al voor een paar euro. Daarnaast zijn er tegenwoordig duurzame tandenborstels gemaakt van bamboe of gerecycled plastic waardoor de impact op het milieu is verminderd.

Het nadeel van poetsen met de hand is dat je met een reguliere tandenborstel niet overal bijkomt. Ook vereist het meer inspanning en precisie. Wil je zeker zijn van een optimaal schoon gebit? Overweeg dan de keuze voor een elektrische tandenborstel.

Elektrisch tandenpoetsen

Je gebit reinigen met een elektrische tandenborstel is gemakkelijker en efficiënter. Met een elektrische tandenborstel verwijder je twee keer zoveel tandplak als met een gewone tandenborstel. Het helpt hiermee om veel voorkomende tandproblemen, zoals gaatjes, te voorkomen. Bovendien zorgt de kleinere borstelkop ervoor dat je ook op de minder goed bereikbare plekjes in je mond komt. Je zult merken dat je gebit na het reinigen met een elektrische tandenborstel veel schoner aanvoelt.

phillips sonicare

Schone én witte tanden door elektrisch poetsen

Overtuigd en wil je echt verzekerd zijn van een schoon, fris én wit gebit? Met de Philips Sonicare ProtectiveClean elektrische tandenborstel 4500 sla je twee vliegen in één klap. Deze geavanceerde elektrische tandenborstel heeft namelijk twee poetsstanden. De Clean-poetsstand zorgt voor een grondige reiniging van het gebit. De White-poetsstand verwijdert tandaanslag en zorgt voor een wittere glimlach (en dat al binnen één week tijd).

Het voordeel van Philips Sonicare is dat de elektrische tandenborstels sonisch poetsen. Dat wil zeggen dat door middel van sonische poetsbewegingen water tussen de tanden wordt gestuwd. Dit is dé oplossing voor het verwijderen van tandplak. Ook fijn: je mag de Sonicare meebewegen tijdens het tanden poetsen waardoor je eerder gewend bent als je de overstap maakt van manueel naar elektrisch poetsen. Ook de Easystart werkt hieraan mee. De tandenborstel bouwt qua intensiteit langzaam op waardoor je gedurende veertien poetsbeurten kunt wennen aan deze manier van tanden poetsen.

Extra handig: deze tandenborstel heeft een poetsdruksensor. Hierdoor beschadig je niet je tanden en tandvlees. Je krijgt namelijk een zacht pulserend geluid te horen als je te hard poetst. De QuadPacer laat je weten wanneer je de juiste hoeveelheid tijd hebt besteed aan het schoonmaken van elk deel van jouw mond en de Smart Timer geeft aan als de twee minuten tandenpoetsen voorbij zijn. Op deze manier reinig je efficiënt en gemakkelijk je complete gebit. Voor mooie, stralende en gezonde tanden. 

Ontdek het volledige assortiment Philips Sonicare op Plein.nl

Fotografie door Ashwien

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.