Dieren met oormijt

Renée | donderdag 19 februari | Hond

dieren met oormijt

Oormijt kan in principe voorkomen bij elk dier, echter komt het het vaakst voor bij honden, katten en konijnen. De meeste oorontstekingen worden veroorzaakt door oormijt. In dit blog vertellen we je alles over oormijt bij dieren.

Dieren met oormijt

Oormijt is een parasiet en is te herkennen aan feiten als overproductie van oorsmeer, het schudden van de kop, veel jeuk en daarop volgend veel krabben aan de oren. Ook kan je het soms ruiken als je dier last heeft van oormijt. Oormijt leeft letterlijk in het oor en wordt gevoed door huidschilfers en oorsmeer. Doordat oormijt irritatie veroorzaakt zal het dier meer oorsmeer gaan produceren, waar de oormijt dan weer langer op kan teren. Niet lang daarna zal de oormijt eitjes gaan leggen, waardoor het probleem in korte tijd enorm kan verergeren. Vooral jonge(re) dieren zijn erg gevoelig voor oormijt, omdat hun weerstand nog laag is. Dieren met oormijt moeten snel en goed behandeld worden.

Wat is de oorzaak van oormijt?

Je dier kan op verschillende manieren oormijt krijgen. Oormijt is erg besmettelijk, dus de meeste dieren krijgen oormijt omdat ze in aanraking komen met andere dieren die oormijt hebben. Om die reden is het belangrijk dat je oormijt snel behandelt. Het is mogelijk dat je huis besmet is met oormijt en je dier om die reden last krijg van oormijt, echter komt dit weinig voor. Oormijt is vrij makkelijk te behandelen met oorzalf, maar wanneer je de oorzalf te kort gebruikt zullen de eitjes alsnog uitkomen. Eitjes van oormijt komen uit na ongeveer acht dagen, dus als je de oorzalf korter toedient komen de eitjes nog uit en begint het probleem weer van voor af aan.

Voorkomen en behandelen van oormijt

Oormijt is vrij gemakkelijk zelf te behandelen doormiddel van een oormijtzalf of oormijtdruppels. Een goeie oormijtzalf is bijvoorbeeld Virbac Otimectin en om oormijten te voorkomen, adviseren wij de druppels van PUUR Oor. Oormijt is niet altijd door het menselijk oog te zien, om die reden gebruiken dierenartsen soms microscopen om oormijt te kunnen zien. Uiteraard kan je dierenarts je ook van de juiste oorzalf of oordruppels voorzien.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.