De kat communiceert met zijn staart

Renée | maandag 24 maart | Kat

de kat en zijn staart Wist je dat je aan de staart van je kat kunt zien hoe hij zich voelt? Bijna iedereen weet wel dat wanneer een kat bang is of schrikt hij een dikke staart krijgt. Hiermee wil hij laten zien dat hij stoer en groot is. Maar er zijn nog veel meer kattenstaart standjes en andere tekenen waar je het een en ander aan kunt aflezen.

Positieve tekenen

Wanneer je thuis komt, is het je wellicht wel eens opgevallen dat de staart recht omhoog staat, dit betekent dat hij blij is om je te zien. Soms zie je ook wel eens alleen het puntje van de staart bewegen, dan ziet hij iets interessants en de kat wil contact zoeken. En wanneer het staartje netjes langs het lichaam gekruld ligt, is hij relaxt en gelukkig. Dit laatste gaat vaak samen gepaard met het geven van kopjes en door te spinnen. Spinnen kun je beschrijven als een 'prrr' geluid die je hoort bij de in- en uitademing. Het Nederlandse woord 'spinnen' heeft zijn naam ontleend aan het regelmatige gesnor van een spinnewiel dat met een voetpedaal wordt aangedreven. In het Engels is spinnen een onomatopee: to purr. Soms kan het spinnen ook hinderlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer een dierenarts lichamelijk onderzoek wilt verrichten maar door zijn stethoscoop slechts een geronk te horen krijgt. Maar het is lief bedoelt, toch?

Minder positieve tekenen

Dan zijn er natuurlijk ook signalen waarbij de kat zich minder prettig voelt. Een traag zwaaiende staart van links, naar recht betekent dat hij niet zo blij is. Wanneer deze sneller gaat zwaaien raakt hij geïrriteerd. Een staart die ritmisch op de grond slaat is een signaal voor 'ik zoek problemen'. Zo zie je dat er heel wat communicatie via de kattenstaart verloopt. Elke kat heeft natuurlijk zo zijn eigen maniertjes die je gaande weg leert kennen. Dus observeer goed en je komt steeds meer over je beestje te weten.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.