Jouw dagelijkse mondverzorging in 3 stappen

Plein | woensdag 8 februari | Mondverzorging

tandenborstel

Een schoon en gezond gebit begint bij een goede mondhygiëne. Tweemaal per dag poetsen is de basis. Maar om je mond écht gezond te houden is het belangrijk om je gebit te reinigen met behulp van ragers, mondwater en het gebruik van de juiste tandpasta. Met ons eenvoudige 3-stappenplan en handige tips zorg je ervoor dat je gebit in optimale conditie blijft.

Ontdek het volledige assortiment Oral B iO op Plein.nl

Dagelijkse mondverzorging 

Het op dagelijkse basis goed verzorgen van je gebit en mond is erg belangrijk. Denk hierbij aan tandenpoetsen, het reinigen tussen de tanden en kiezen en het gebruik van mondwater. Ook bepaalde producten, zoals een elektrische tandenborstel en een goede fluoride tandpasta, spelen hierin een belangrijke rol. 

Waarom is een goede mondhygiëne zo belangrijk?

Al langere tijd is bekend dat een goede mondgezondheid van belang is voor je algehele gezondheid. In de mond worden veel aandoeningen als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes of ontstekingen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen met een slechte mondhygiëne een verhoogt risico lopen op suikerziekte, longontsteking, aderverkalking en hart- en vaatziekten. Het goed zorgen voor je gebit speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van ernstige ziekten of aandoeningen. Een goede, dagelijkse mondhygiëne is daarom belangrijk om je gebit, maar dus ook de rest van je lichaam gezond te houden.

Voor een optimale mondverzorgingsroutine biedt onderstaand stappenplan een goed uitgangspunt. Door deze stappen dagelijks te volgen, zorg je ervoor dat je gebit en mond optimaal wordt gereinigd. 

Stap 1: poetsen

Het is belangrijk om je tanden tweemaal per dag gedurende twee minuten te poetsen. Doe dit het liefst 's ochtends en voordat je naar bed gaat. Uit onderzoek is gebleken dat een elektrische tandenborstel meer tandplaque verwijdert en je tandvlees gezonder houdt dan een normale handtandenborstel. Kies bij voorkeur dus voor een elektrische variant. Bijvoorbeeld eentje van Oral-B. Dit merk is opgericht door een tandarts en elk product is ontworpen met tandartsen. Je bent met een Oral-B product ervan verzekerd dat je de beste mondverzorging in huis haalt.

Op zoek naar een goede elektrische tandenborstel? Dan is de Oral-B iO-serie, met de beste technologie van Oral-B ooit, zeker een aanrader. Een pareltje binnen deze serie is de Oral-B iO9N. Deze elektrische tandenborstel biedt een zachte, effectieve reiniging dankzij de micro-vibrerende borstelharen. In combinatie met de ronde borstelkop en door een uniek, soepel magnetisch aandrijfsysteem geniet je van een poets ervaring als nooit tevoren.

io oral b

De Oral-B iO9N is gemakkelijk in gebruik, maakt vrijwel geen geluid (slechts een licht gezoem) en zorgt voor een aangename trilling in de mond. Erg fijn: na 30 seconden geeft de elektrische tandenborstel een lichte trilling. Hierdoor weet je dat je van kant moet wisselen. Dit maakt het poetsen zeer efficiënt: je gaat niet meer alle kanten op, maar concentreert je eerst op één gedeelte (bijvoorbeeld rechtsboven) voordat je verder gaat naar de andere kant. Door je hieraan te houden, reinig je binnen twee minuten je complete gebit. Ideaal!

Interactieve display en sensors

Wist je dat te hard poetsen, kan zorgen voor tandvleesproblemen? De slimme poetsdruksensor helpt, door rood te kleuren, te voorkomen dat je te hard poetst én kleurt groen wanneer je goed poetst. Zo blijft je tandvlees optimaal beschermd. 

Het interactieve display geeft nog meer feedback. Een sip gezichtje verschijnt als je onder de poetstijd van twee minuten bent gebleven en toont een glimlach als je dagelijkse poetsritueel goed hebt afgesloten. Ook geeft het display weer wanneer je tandenborstel moet worden opgeladen en je krijgt een herinnering voor het vervangen van je borstelkop.

De elektrische tandenborstel heeft bovendien 7 poetsstanden. Allemaal afgestemd op jouw individuele poets behoeftes:

  1. Dagelijkse reiniging: ideaal voor je dagelijkse poetsbeurten.
  2. Gevoelige tanden
  3. Tandvleesverzorging
  4. Whitening: voor stralende, witte tanden.
  5. Intense reiniging: voor net dat beetje extra.
  6. Supergevoelig
  7. Tongreiniging: voor een schone, hygiënische reiniging van de tong.

Borstelkop voor de perfecte reiniging

De borstelkop die hoort bij de iO9N is de Ultimate Clean opzetborstel. Deze opzetborstel heeft een zogenaamde 'tuft-in-tuft' borstelstructuur met een hoek van 16 graden. Hierdoor kan je nog beter en dieper tussen de tanden reinigen. De borstelkop zorgt bovendien voor een 100% reiniging en verwijdering van tandplaque.

Je opzetborstel is na drie maanden toe aan vervanging. De borstelharen slijten door intensief gebruik, waardoor je tanden naar verloop van tijd minder effectief worden gereinigd. Uit klinisch onderzoek is bovendien gebleken dat een nieuwe opzetborstel meer plaque verwijdert dan een gebruikte opzetborstel. Handig: de Oral-B iO9N geeft je een seintje als het tijd is om je opzetborstel te vervangen.

io oral b borstelkoppen

Extra controle met de Oral-B app

Wil je graag tot in detail weten hoe je jouw gebit hebt gereinigd? Dan is de bijbehorende app een leuke gadget. Binnen enkele seconden is de elektrische tandenborstel gekoppeld aan de app op je telefoon en zie je, tijdens het poetsen, in realtime waar je aan het poetsen bent. In het midden wordt de vooruitgang van je binnen-, kauw- en buiten oppervlakken van je tanden weergegeven. Zo weet je zeker dat je binnen die twee minuten je gebit optimaal, zonder te veel druk, reinigt. Extra leuk: je kunt medailles verdienen en je poets cijfer wordt bijgehouden. Beiden een goede motivator om je poets prestaties te verbeteren.

Handig: dankzij de magnetische oplader is je tandenborstel in slechts drie uur weer volledig opgeladen. En ga je op vakantie of een weekendje weg? Bij de elektrische tandenborstel wordt een luxe, premium reisetui meegeleverd. Ideaal voor onderweg!

Tandpasta met fluoride

Tanden poetsen is niet compleet zonder een goede tandpasta. Een goede tandpasta moet genoeg fluoride bevatten, verwijdert tandplak en beschermt het tandglazuur. Oral-B heeft een uitgebreid aanbod aan tandpasta. Van 3D White Luxe Perfection tandpasta voor witte tanden tot Oral-B Pro Repair tandpasta voor optimale bescherming en reiniging.

Heb je gevoelige tanden en wil je graag je tandvlees en verzwakte tandglazuur versterken? Kies dan voor Oral-B Repair Tandvlees & Glazuur Extra Fris. De unieke ActivRepair-technologie helpt je tandvlees en verzwakt tandglazuur te versterken en beschermt je tanden tegen zuurerosie. De tandpasta heeft een antibacteriële werking en zorgt voor een langdurig fris en schoon gevoel.

oral b tandpasta

Stap 2: reinigen tussen de tanden en kiezen

Na het poetsen, is het belangrijk om goed tussen je tanden en kiezen te reinigen. Met alleen een tandenborstel, hoe goed ‘ie ook zijn werk doet, kan je helaas niet alle voedselresten en tandplak tussen je tanden en kiezen verwijderen. Gebruik hiervoor een tandenstoker, floss of interdentale rager. Het is belangrijk dat de tandenstoker, floss of interdentale rager goed tussen je tanden en kiezen past. Met lichte weerstand en zonder dat je veel kracht hoeft te zetten. Je tandarts of mondhygiëniste kan je het beste adviseren over welk soort en welke maat je het beste kunt gebruiken. Het advies is om minimaal één keer per dag en na het tanden poetsen de ruimtes tussen je tanden en kiezen te reinigen. Zo voorkom je tandvleesproblemen en gaatjes.

Stap 3: spoelen

Als laatste stap in je dagelijkse routine voor een optimale mondhygiëne kan je mondwater gebruiken. Mondwater helpt bij het tegengaan van bacteriën, tandvleesontstekingen en beschermt het tandglazuur. Bovendien zorgt mondwater voor een frisse adem en een schone mond. Gebruik mondwater maximaal één keer per dag.

Hoe vaak moet ik naar de tandarts en mondhygiëniste?

Naast dagelijks goed poetsen, is het advies om twee keer per jaar een afspraak te maken bij je tandarts en minimaal één keer per jaar de mondhygiëniste te bezoeken. Tijdens de periodieke controle bij de tandarts worden beginnende gaatjes en tandvleesaandoeningen ontdekt. De mondhygiëniste is een mooie aanvulling op de tandarts. Hij of zij reinigt je gebit grondig en helpt je om tandvlees gezond te krijgen en te houden.

Ook je gebit dagelijks optimaal reinigen en verzorgen? Op Plein.nl vind je een uitgebreid assortiment mondverzorgingsproducten. Voor een gezonde, frisse mond en een stralend, schoon gebit.

Ontdek het volledige assortiment Oral B iO op Plein.nl

Fotografie door Ashwien.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.